Επιστολή Καπράλου (πρ.Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής) προς Αθλητικές Ομοσπονδίες.

H επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να συστήσει στις Αθλητικές Ομοσπονδίες των ερασιτεχνικών αθλημάτων την αναστολή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων, για το διήμερο 12-13 Απριλίου, λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός και της συνεχιζόμενης αδιαφορίας που επιδεικνύει η Πολιτεία.

Αναλυτικά η επιστολή:

Κατά τη συνεδρίαση της 31ης Μαρτίου 2014, η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής -μετά από διεξοδική συζήτηση και ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στον ελληνικό αθλητισμό εξαιτίας της συνεχιζόμενης απραξίας και αδιαφορίας που επιδεικνύει η Πολιτεία απέναντι στην αθλούμενη νεολαία της χώρας- αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να συστήσει σε όλες τις Αθλητικές Ομοσπονδίες των ερασιτεχνικών αθλημάτων της χώρας την αναστολή κάθε αγωνιστικής δραστηριότητας το Σαββατοκύριακο 12-13 Απριλίου 2014. Εξαιρείται η συμμετοχή Ελλήνων αθλητών και αθλητριών σε διεθνείς διοργανώσεις.

Ως γνωστόν, ο ελληνικός αθλητισμός αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά και θεσμικά προβλήματα μετά τη δραματική μείωση στις χρηματοδοτήσεις των ομοσπονδιών, αλλά και την υιοθέτηση γραφειοκρατικών κυρίως και φορολογικών μέτρων, που δυσχεραίνουν την λειτουργία των Ομοσπονδιών σε σημείο που να απειλείται ακόμα και η διακοπή κάθε αθλητικής δραστηριότητας.

Οι υπέρμετρες περικοπές στους προϋπολογισμούς των Ομοσπονδιών έχουν ως αποτέλεσμα να μη μπορούν να καλυφθούν ούτε καν τα πάγια λειτουργικά έξοδα μεταξύ των οποίων αυτά της μισθοδοσίας και της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, με προφανή τον κίνδυνο να βρεθούν οι διοικήσεις των Ομοσπονδιών κατηγορούμενες για μη καταβολή των δεδουλευμένων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Αυτά βέβαια έχουν τελικά ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει να στερηθεί η νεολαία της χώρας ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό αγαθό όπως ο αθλητισμός, που αποτελεί καταφύγιο και διέξοδο των νέων, και ιδίως μάλιστα στην περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουμε, και που οδηγεί πολλά νέα παιδιά στην ανεργία, την κατάθλιψη και τα ναρκωτικά.

Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες όλων των αθλητικών φορέων και ιδίως της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, και παρά τις υποσχέσεις του αρμόδιου Υπουργού Αθλητισμού, στον οποίο μάλιστα απεστάλη και ειδικό υπόμνημα με τα αιτήματα του χώρου και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την συνεχιζόμενη απραξία και την επιδείνωση της κατάστασης στον ελληνικό αθλητισμό, η πολιτεία αρνείται κατ’ ουσίαν να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αθλητική κοινότητα.

Επισημαίνεται ότι για τις δραματικές αυτές περικοπές στη χρηματοδότηση του ελληνικού αθλητισμού προβάλλεται ως άλλοθι η οικονομική κρίση και οι επιταγές της «τρόικα», πλην όμως παραγνωρίζεται ότι σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης έχει ήδη επιτευχθεί πλεόνασμα άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα θα διανεμηθούν άμεσα 500 εκατομμύρια ευρώ σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, πλην όμως σε αυτές προφανώς δεν συμπεριλαμβάνεται και ο ελληνικός αθλητισμός, ο οποίος ως γνωστόν προσφέρει στην κοινωνία και στο κράτος πολλαπλά ανταποδοτικά οφέλη.

Διαμαρτυρόμαστε, λοιπόν, έντονα για την άδικη αντιμετώπιση της πολιτείας προς την αθλούμενη νεολαία της χώρας, και σας συστήνουμε να αποφασίσετε την ανωτέρω αναστολή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων σας το Σαββατοκύριακο 12-13 Απριλίου 2014 ως ένα πρώτο μέτρο αντίδρασης στην αδικία αυτή που γίνεται σε βάρος του ελληνικού αθλητισμού, και επιφυλασσόμαστε να κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις μας μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους αθλητικούς φορείς της χώρας.

Παρακαλούμε, όπως ενημερώσετε την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την απόφασή σας.

Με εκτίμηση,

Σπύρος Ι. Καπράλος

Summary
Επιστολή Καπράλου (πρ.Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής) προς Αθλητικές Ομοσπονδίες.
Article Name
Επιστολή Καπράλου (πρ.Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής) προς Αθλητικές Ομοσπονδίες.
Description
H επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να συστήσει στις Αθλητικές Ομοσπονδίες των ερασιτεχνικών αθλημάτων την αναστολή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων, για το διήμερο 12-13 Απριλίου, λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός και της συνεχιζόμενης αδιαφορίας που επιδεικνύει η Πολιτεία.
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)