Ολυμπιακοί Αγώνες 2012 : Παναγιώτης Σαμιλίδης

Ο Παναγιώτης Σαμιλίδης ήταν η μεγαλύτερη αποκάλυψη της ελληνικής αποστολής στο Ντέμπρετσεν. Αμέσως μετά την προσγείωση του αεροπλάνου, που μετέφερε την ομάδα, στην Αθήνα, ο νεαρός κολυμβητής έκανε δηλώσεις, απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούσαν την εμφάνιση του, αλλά και αυτήν της εθνικής, τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στον εαυτό του και στους συναθλητές του και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ στο τέλος αποκάλυψε και την σκέψη του για φυγή προς το εξωτερικό. Αναλυτικά:

Για την παρουσία της ελληνικής ομάδας: «Ήμασταν από τις πιο δυνατές ελληνικές ομάδες που έχουν συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, απ’ ό,τι μας είπαν. Μας είχαν πει επίσης, πριν αρχίσουν οι αγώνες, πως έχουμε τα φόντα για να ξεπεράσουμε το ρεκόρ κάθε άλλης ελληνικής αποστολής σε τελικούς και μετάλλια, το προσπαθήσαμε και το καταφέραμε. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γι’ αυτό».

Για τα προνόμια και τα κίνητρα που πρέπει να πάρουν οι αθλητές: «Ο αθλητές χρειάζονται τα κίνητρα και τα προνόμια που τους λείπουν. Υπάρχουν παιδιά που βρίσκονται στην δευτέρα και τρίτη λυκείου, όπως ο Ανδρέας ο Βαζαίος που έφυγε από το πρωτάθλημα γιατί έπρεπε να δώσει εξετάσεις. Όμως δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, όπως και κάθε άλλος αθλητής που θα βρισκόταν στην θέση του. Θέλουμε τα προνόμια που μας στερούν, ώστε να σπουδάσουμε, αλλά παράλληλα να ασχολούμαστε και με το κολύμπι που τόσο αγαπάμε και είμαστε καλοί».

Για το μετάλλιο που κατέκτησε στο Ντέμπρετσεν: «Δεν φανταζόμουν πως από την κατηγορία Εφήβων θα πάω σε αυτή των Ανδρών και θα μπορέσω να πάρω και κάποιο μετάλλιο. Ήμουν μικρός εκεί, και τώρα πήγα στους μεγάλους με μεγαλύτερη δυσκολία για να κάνω κάτι απλό, και τελικά ήρθε και αυτό. Δεν περίμενα να το πάρω. Με το που τερμάτισα, γύρισα να κοιτάξω τι χρόνο έκανα, και όχι αν ανέβηκα στο βάθρο. Πήγα στους αγώνες για να πιάσω το Ολυμπιακό όριο, και αφού τα κατάφερα έπεσα στην πισίνα για τον τελικό χωρίς άγχος».

Για τους Ολυμπιακούς: «Είναι μακριά η Ολυμπιάδα για να μιλήσω από τώρα γι’ αυτήν . Δεν λέω ότι δεν το σκέφτομαι, το έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου , αλλά είναι κάτι πολύ μεγάλο και δύσκολο, και εγώ πολύ μικρός γι’ αυτό».

Για το ενδεχόμενο φυγής στο εξωτερικό: «Αυτό εξαρτάται απ΄τον κάθε αθλητή και κάθε άνθρωπο. Αν του αρέσει αυτό που κάνει και δεν τον ενοχλούν οι συνθήκες, μπορεί να κάτσει στην Ελλάδα και να βγει καλός αθλητής. Όμως είναι πολλοί οι αθλητές που χρειάζονται να φύγουν για να έχουν περισσότερα μέσα προπόνησης, και εν τέλει το κάνουν. Προσωπικά έχω σκεφτεί να φύγω, αλλά δεν νομίζω να φύγω. Έχω έναν πολύ καλό προπονητή, τον Αλέξανδρο τον Νικολόπουλο, δουλεύουμε μεθοδικά και αυτό βγαίνει και στους αγώνες».

Για την αφιέρωση του μεταλλίου: «Το μετάλλιο το αφιερώνω στην οικογένειά μου, όλους όσους ήταν δίπλα μου, όπως τον προπονητή μου και τον γυμναστή μου, τον Αλέξανδρο Προβολισιάνο και τον γιατρό μου Δημήτρη Αντωνακάκη».

Στη φωτογραφία ο «χάλκινος» Παναγιώτης Σαμιλίδης.

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ

Νίκος Χαραλαμπόπουλος

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)