Ολυμπιακοί Αγώνες 2012 : Nικολαϊδης: «Στο Λονδίνο για το χρυσό»

Ο Ολυμπιονίκης του τέκβοντο Αλέξανδρος Νικολαϊδης μίλησε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για το στόχο του, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Αλέξανδρε, πως εξελίσσεται μέχρι τώρα η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς;

«Όλα πάνε καλά! Εχω την υγεία μου και δεν αντιμετωπίζω κανένα πρόβλημα, οι προπονήσεις με τον προπονητή μου Κώστα Τζιδημόπουλο, αλλά και με τον αδερφό μου που έχει έρθει στην Αθήνα για αυτό τον λόγο, πάνε καλά, έχω κι ένα συναθλητή από την Κορέα και προπονούμαι μαζί του, άρα όλα είναι καλά. Οσο περνάει ο καιρός περιμένουμε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μαϊου και μετά ακολουθεί η τελική προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς».

Εχεις κατακτήσει ήδη δύο ασημένια Ολυμπιακά μετάλλια. Το κίνητρο σου είναι πλέον το χρυσό;

«Όταν είσαι δύο φορές δεύτερος, το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι να βγεις πρώτος. Θα με κάνει βέβαια χαρούμενο να ανέβω και πάλι στο βάθρο αποδεικνύοντας ότι παραμένω στην κορυφή, αλλά όλη η προπόνηση που κάνω κάθε μέρα και το μόνο πράγμα που έχω στο μυαλό, είναι πως θα κατακτήσω το χρυσό μετάλλιο. Αυτό θα σημαίνει ότι έχω κάνει πρόοδο και θα έχω ανέβει ένα σκαλί παραπάνω. Μακάρι λοιπόν να έχω την υγεία μου να το διεκδικήσω και μακάρι να έρθει!»

Η κρίση που έχει πλήξει τη χώρα μας, σε έχει επηρεάσει;

«Σίγουρα, τόσο στην προσωπική μου ζωή, όσο και στην αθλητική. Εχουν αλλάξει άρδην οι ισορροπίες καθώς η καθημερινότητα είναι τραγική και νομίζω ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Νομίζω ότι μετράμε αντίστροφα και είναι άδικο μια χώρα όπως η Ελλάδα να καταστραφεί για να σωθούν κάποιοι άλλοι. Η οικονομική κρίση έχει αντίκτυπο και στην αθλητική μου πορεία, πλέον δεν υπάρχουν τα εφόδια που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια και στις προηγούμενες Ολυμπιάδες και προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα με πολύ λιγότερα πράγματα και δεν ξέρω εάν θα τα καταφέρουμε και πως μέχρι την Ολυμπιάδα. Απλώς υπάρχει θέληση και πίστη για τον στόχο και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε με όσα έχουμε!» 

Εχοντας τρεις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην πλάτη σου, πως θα αντιμετωπίσεις την τέταρτη φορά στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός;

«Θα είναι πολύ διαφορετικά λόγω της εμπειρίας, όπως διαπίστωσα και στο Πεκίνο. Πόσο περισσότερο στο Λονδίνο, όταν θα πάω με τέσσερα χρόνια μεγαλύτερης εμπειρίας σε σχέση με το 2008, αλλά και με καλύτερη ψυχολογική κατάσταση».

Πλέον εδώ και ένα χρόνο είσαι και πατέρας, καθώς έχει ένα γιο, τον Φίλιππο. Πόσο σε επηρεάζει η οικογενειακή σου κατάσταση;

«Αναγκαστικά όπως κάθε γονιός, έτσι και ο αθλητής γονιός, όταν γίνει πατέρας και κρατήσει το παιδί του στα χέρια του αλλάζει στόχους, καθώς τον ενδιαφέρει πρώτα τι θα εξασφαλίσει για το παιδί του και μετά για τον εαυτό του. Είναι λίγο δύσκολο το κομμάτι της καθημερινότητας, καθώς δεν χαίρομαι το παιδί μου όσο θα ήθελα λόγω κούρασης και διπλών προπονήσεων. Οσο και να θέλω να ασχοληθώ μαζί του, υπάρχουν στιγμές που πρέπει να ξεκουραστώ και δεν έχω έτσι μαζί του, τις ώρες που θέλω. Ευτυχώς εκεί υπάρχει και ο παράγοντας μητέρα που μου δίνει ανάσες κρατώντας το παιδί. Και μπορεί να κουράζομαι περισσότερο, καθώς τα χρόνια έχουν περάσει και οι προπονήσεις είναι περισσότερο επίπονες αλλά μου δίνει τεράστια χαρά αυτό το όμορφο τοπίο με τη γυναίκα μου και το γιο μου. Χαλάλι λοιπόν η κούραση, χαλάλι τα πάντα…»

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)