Non-Functional Overreaching & Overtraining Syndrome

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Bsc, MSc x 2, MBA, PhD candidate (Email : info@triathlonlab.gr & smartsportcoach@hotmail.com Κινητό 6937170260)

Υπερπροπόνηση (Overtraining)

 

Εισαγωγή

Παρότι χρησιμοποιούμε πολύ συχνά την λέξη υπερπροπόνηση είναι σίγουρο ότι δεν έχουμε ξεκάθαρο ορισμό ή και στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε λάθος εκτίμηση για το είναι υπερπροπόνηση.

Πολλοί από εμάς αντιλαμβανόμαστε την υπερπροπόνηση ως μία φυσιολογική κατάσταση του οργανισμού η οποία μπορεί εύκολα να ανιχνευθεί με μία εξέταση αίματος.

Το δεύτερο σημείο που έχω παρατηρήσει  είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς προστρέχουμε σε κάποιο γιατρό για την διάγνωση και το τρίτο σημείο που συνήθως διακρίνω είναι ότι θεωρούμε την ένταση στην προπόνηση ως την αιτία για την υπερπροπόνηση. Είναι όμως έτσι;

Ορισμοί

Το Ευρωπαϊκό κολλέγιο αθλητιατρικής (European College of Sports Medicine) και το Αμερικάνικο κολλέγιο αθλητιατρικής με κοινή δήλωση δίνουν τον εξής ορισμό (American College of Sports Medicine):

OvertrainingH συσσώρευση προπονητικού ή μη στρες που έχει ως αποτέλεσμα  μια μακροπρόθεσμη πτώση της απόδοσης στην ικανότητα αθλητικής απόδοσης και η οποία μπορεί να συνοδεύεται είτε όχι από φυσιολογικά και ψυχολογικά σημάδια και συμπτώματα δυσκολίας προσαρμογών και στην οποία κατάσταση η αποκατάσταση της ικανότητας αθλητικής απόδοσης μπορεί να χρειαστεί  ορισμένες εβδομάδες έως ορισμένους μήνες.

Non Functional Overreaching Μία έννοια που πολλές φορές συγχέεται με την υπερπροπόνηση (overtraining) είναι το Non Functional Overeaching για το οποίο ο ορισμός που δόθηκε είναι ο εξής : H συσσώρευση προπονητικού ή μη στρες που έχει ως αποτέλεσμα  μια βραχυπρόθεσμη πτώση της απόδοσης στην ικανότητα αθλητικής απόδοσης και η οποία μπορεί να συνοδεύεται είτε όχι από φυσιολογικά και ψυχολογικά σημάδια και συμπτώματα δυσκολίας προσαρμογών και στην οποία κατάσταση η αποκατάσταση της ικανότητας αθλητικής απόδοσης μπορεί να χρειαστεί  ορισμένες μέρες έως ορισμένους εβδομάδες.

1

Φωτογραφία : Η αναζήτηση στο internet φωτογραφιών για το overtraining παρατήρησα ότι υπάρχουν φωτογραφίες οι οποίες αποδίδουν την υπερπροσπάθεια και σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνουν την υπερπροπόνηση.  Ένα ακόμα σημάδι της σύγχυσης.

Τί είναι η υπερπροπόνηση με απλά λόγια.

« Είναι το σημείο στην προπονητική συνέχεια όπου ένας αθλητής εν μπορεί να αναρρώσει – έχει την απαραίτητη αποκατάσταση- μεταξύ των προπονήσεων και εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Η τελευταία έρευνα πάνω στο θέμα αποδεικνύει ότι η υπερπροπόνηση σχετίζεται με το νευρικό σύστημα καθώς και με το ορμονικό. Υπεροβλικά προπονητικά φορτία, μη επαρκής αποκατάσταση αλλάζουν τις δυναμικές ισορροπίες και επηρεάζουν αυτά τα δύο συστήματα»

Functional-overreaching

Σε σχέση με τους παραπάνω ορισμούς πρέπει να κρατήσουμε τα εξής :

  1. Σύμφωνα με τους ορισμούς αυτό που παρακολουθούμε είναι η απόδοση μας και πως αυτή επηρεάζεται ανάλογα με την διακύμανση των προπονητικών φορτίων. Όταν αυξήσουμε τα προπονητικά φορτία είναι λογικό να είναι πεσμένη η απόδοσή μας. Το ζητούμενο είναι όμως όταν ξεκουραζόμαστε επανέρχεται το επίπεδο φυσικής μας κατάστασης ή εξακολουθούμε να έχουμε πεσμένη/χαμηλή απόδοση;

  2. Δυστυχώς δεν υπάρχει βιοχημικός δείκτης που να είναι απόλυτος και ασφαλής δείκτης υπερκόπωσης, τουλάχιστον με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα.

 Εντοπισμός και πρόληψη της υπερπροπόνησης

Πρακτικά σύμφωνα με την κοινή δήλωση των δύο οργανισμών  μεταξύ άλλων:

  1. Κρατάμε αρχείο με τις προπονήσεις μας για να μπορούμε να έχουμε λεπτομερή καταγραφή φορτίων και απόδοσης

  2. Έχουμε συχνά μέσα στην προπόνηση κάποιες αξιολογήσεις.

  3. Προσπαθούμε να έχουμε πολύ συγκεκριμένες ζώνες/ εντάσεις προπόνησης.

  4. Δίνουμε έμφαση στον επαρκή ύπνο, αποκατάσταση, ενυδάτωση και διατροφή.

  5. Αποφεύγουμε την μονότονη προπόνηση.

  6. Η υπερπροπόνηση αντιμετωπίζεται με ξεκούραση

  7. Η ψυχολογική διάθεση των αθλητών αποτελεί ένα καλό στοιχείο

  8. Πριν να διαγνωστεί κάποια υπερπροπόνηση πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν οφείλεται σε κάποιο αρρώστια.

  9. Είναι σημαντικό ο κάθε αθλητής να κάνει τακτικά ιατρικές εξετάσεις.

  10. Χρειάζεται να έχουμε επαρκείς μέρες αποκατάστασης μεταξύ των προπονήσεων και των αγώνων.

  11. Τα προπονητικά φορτία οφείλουν να αναπροσαρμόζονται σε περιπτώσεις λοιμώξεων/ ιώσεων.

  12. Συχνές ιώσεις και πτώση της δύναμης του ανοσοποιητικού πρέπει να μας προβληματίσουν σχετικά.

Triathlon coach

Βιβλιογραφία

The Physiology of swimming. Australian Swimming Coaches and Teachers Association

Meeusen R. et al.Prevention, diagnosis, and treatment of the overtraining syndrome: joint consensus statement of the European College of Sport Science and the American College of Sports Medicine. 2013.

Μερικά λόγια για τον συντάκτη

Ο Γιάννης Ψαρέλης (ΒSc, MSc x 2 , MBA, PHd candidate) ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό από το 1977 και με το Τρίαθλο συστηματικά από το 1990 ως αθλητής (μόνιμος μέλος της εθνικής ομάδας ανδρών), προπονητής, διοικητικό στέλεχος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου και μέλος της ΕΟΕ καθώς και αρχισυντάκτης στις εξής ιστοσελίδες: athensjournal.gr, roadrunning.gr 3 Athlon. Gr, triathlon. Gr &triathlonworld. gr, cyclingworld.gr. 

Είναι εξαιρετικά έμπειρος προπονητής με περισσότερες από 10.000 ώρες προπονητικής εμπειρίας. Είναι επικεφαλής προπονητής στην Athens Triathlon Team, που αποτελεί την καλύτερη ομάδα Τριάθλου στην Ελλάδα.

Είναι μεταξύ άλλων πιστοποιημένος προπονητής Τριάθλου στην υψηλότερη βαθμίδα ( ΤρίαθλοΝέα Ζηλανδία Level 3, αναγνωρισμένος από την Διεθνή Ομοσπονδία Τριάθλου), πιστοποιημένος προπονητής Κολύμβησης (Επίπεδο 4 στην ένωση προπονητών Κολύμβησης των ΗΠΑ) και Bronze License/ άδεια στην Ένωση προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας), τρεξίματος μαραθωνίου δρόμου (North American Academy for Sport Professionals), ΤριάθλουIronman …

Είναι κάτοχος 3 πανεπιστημιακών τίτλων (2MSc & MBA)  και υποψήφιος διδάκτωρ στα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής με γνωστικό πεδίο «Εφαρμοσμένη Φυσιολογία στο Τρίαθλο», παράλληλα με το μεταπτυχιακό στη “Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης” στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Μερικές από τις προπονητικές του πιστοποιήσεις είναι οι εξής:

  • Triathlon New Zeeland Level 3 Accredited Coach, endorsed by International Triathlon Union

  • Ironman Triathlon Certified Coach & Ironman Coaches Association member

  • ASCA (American Swimming Coaches Association)  member & Level 4 Certified Coach

  • ASCTA ( Australian Swimming Teachers & Coaches Association) : Associate plus member, Accredited Swimming Teacher & Bronze License Swimming Coach.

  • North American Academy For Sport and Fitness- Marathon Running Certified Coach

  • USA National Federation of High Schools -Accredited & Certified Coach

  • University of Leicester, Postgraduate Diploma in Sociology of Sports (Sports Management)

  • Universite Lyon 1- Master europeen en management  des organizations sportives (MSc)

  • Stonebridge Associated Colleges- Diploma and Level 3 Certificate in Sports Coaching

  • Dual Career- University of Peloponnese- Certificate in Sports Physiology and Sports Psychology

Προπονητής Τριάθλου

Προπονητής Τριάθλου

Τρίαθλο

Ironman Triathlon Coach

Triathlon Coach Services

Προπονητής Τριάθλου

Triathlon Coach Services

Προπονητής Τριάθλου

Γιάννης Μιχαήλ Ψαρέλης Προπονητής Τριάθλου

Προπονητής Τριάθλου

Triathlon Coach Services

Προπονητής Τριάθλου

Christmas Gifts for Triathletes

Christmas Gifts for Triathletes

Εξοπλισμός Τριάθλου

Εξοπλισμός Τριάθλου

Γιάννης Μιχαήλ Ψαρέλης Προπονητής Τριάθλου

Triathlon-Coach-Greece-Personal-Training

Summary
Non-Functional Overreaching & Overtraining Syndrome
Article Name
Non-Functional Overreaching & Overtraining Syndrome
Description
αρότι χρησιμοποιούμε πολύ συχνά την λέξη υπερπροπόνηση είναι σίγουρο ότι δεν έχουμε ξεκάθαρο ορισμό ή και στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε λάθος εκτίμηση για το είναι υπερπροπόνηση. Πολλοί από εμάς αντιλαμβανόμαστε την υπερπροπόνηση ως μία φυσιολογική κατάσταση του οργανισμού η οποία μπορεί εύκολα να ανιχνευθεί με μία εξέταση αίματος. Το δεύτερο σημείο που έχω παρατηρήσει  είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς προστρέχουμε σε κάποιο γιατρό για την διάγνωση και το τρίτο σημείο που συνήθως διακρίνω είναι ότι θεωρούμε την ένταση στην προπόνηση ως την αιτία για την υπερπροπόνηση. Είναι όμως έτσι;
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)