Ελληνικός Αθλητισμός : Αθλητική Ομοσπονδία.

Υπάρχει μία παραννόηση στους περισσότερους σχετικά με τον ρόλο μίας αθλητικής ομοσπονδίας. Πολλοί νομίζουν ότι το κράτος έχει ορίσει το ΔΣ μίας Ομοσπονδίας. Αυτό είναι τελίως λανθασμένο.

 

Η Ομοσπονδία ενός αθλήματος αποτελεί το συλλογικό όργανο κάποιων σωματείων που καλλιεργούν ένα άθλημα και εξυπηρετεί τα συμφέροντα αυτών των σωματείων. Ιδρύεται από ορισμένα σωματεία και ύστερα κάνει αίτηση αναγνώρισης στο πρωτοδικείο. Στην συνέχεια ζητάει την έγκριση της ΓΓΑ.  Εδώ έχουν προκύψει και τα μεγαλύτερα προβλήματα στον ελληνικό αθλητισμό με ομοσπονδίες που ιδρύθηκαν σε μία νύχτα από σωματεία που δεν καλλιεργούν το άθλημα και οι οποίες πήραν την αθλητική αναγνώριση καθώς τα μέλη του ΔΣ είχαν κομματική ταυτότητα και ανήκαν στον τομέα αθλητισμού του κόμματος. Σταλινικές καταστάσεις σε όλο τους το μεγαλείο. Το 1995-6 έγινε το μεγάλο έγκλημα για να ελεχθεί η ΕΟΕ με τις μικρές Αχαικές ομοσπονδίες και το ίδιο έγκλημα επανήλθε το 2004 με τις ομοσπονδίες των χειμερινών αθλημάτων!!! Το 1996 το έγκλημα είχε υπογραφή ΠΑΣΟΚ και το 2004 υπογραφή ΝΔ.

 

Μπορεί σε ένα άθλημα να υπάρχουν 2,3,4 ομοσπονδίες -παρότι ο νόμος μιλάει για μία,  μπορεί να υπάρχουν πολλές όπως συμβαίνει στις πολεμικές τέχνες με δεξιοτεχνία στην σύνταξη του καταστατικού και κατά αντιστοιχία εδώ μπορεί να υπάρχει ομοσπονδία για αγώνες της WTC κ.λπ.- και το κράτος να αλλάξει απόφαση σε ποια ομοσπονδία θα δώσει την αναγνώριση ή να κάνει συγχώνευση ομοσπονδιών ή να αποφασίσει να παύσει την αθλητική αναγνώριση ( η λεγόμενη άρση αθητικής αναγνώρισης) σε μία Ομοσπονδία για κάποιους λόγους, οι  πιο συχνοί είναι :

 

 • Επειδή δεν υπάρχουν αρκετά αθλητικά σωματεία με αθλητική αναγνώριση (15 και πάνω)
 • Επειδή τα σωματεία μέλη δεν καλλιεργούν τα άθλημα και αυτό αποδεικνύεται από την απουσία σωματειακών προπονητών.
 • Επειδή δεν υπάρχει σωστή εκπροσώπηση της χώρας μας σε διεθνείς διοργανώσεις.
 • Επειδή υπάρχουν οικονομικές ατασθαλίες.
 • ….

Επειδή η 2725/ 1999 είναι πλέον ξεπερασμένος και δεν είναι απόλυτα εναρμονισμένος με τα νέα οικονομικά δεδομένα για περιορισμό των κρατικών δαπανών καθώς και τις διατάξεις της Ευρωπαικής Ενωσης είναι σίγουρο ότι μετά τις εκλογές θα προκύψει νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα είναι καλύτερα εναρμονισμένο με την Ευρωπαική Νομοθεσία και πιο μακριά από το σταλινικό τύπου μοντέλο ανάπτυξης του αθλητισμού όπου οτιδήποτε βασίζεται στοςς κανόνες της ελεύθερης αγοράς είναι δαιμονοποιημένο.

 

Ελληνική Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Τριάθλου

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Τριάθλου (μετέπειτα Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου) δημιουργήθηκε το 1995 που ύστερα από δημοσιογραφική έρευνα που κάναμε ανακαλύψαμε ότι τα ιδρυτικά της σωματεία ήταν σωματεία πολεμικών τεχνών.

 

Δείτε ονομασίες των 11 ιδρυτικών σωματείων της ελληνικής ομοσπονδίας ερασιτεχνικού τριάθλου για να καταλάβετε τον τρόπο που αναπτυσσόταν επι χρόνια το ελληνικό τρίαθλο και γιατί η ΓΓΑ πρέπει επιτέλους και ο κ. Μπιτσαξής να κάνουν μία έρευνα εις βάθος:

 

 • A.S. ΚΥΟKUSHIN KAI VITAL KARATE
 • Α.Σ. ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΕΙΑΡΑΙΑ
 • Α.Σ. ΟΚΙΝΑΝΑ ΤΕ ΤΑΙ ΚΑΡΑΤΕ DO
 • ΣΙΤΟ ΡΙΟΥ ΜΠΟΥΣΙΝΤΟΚΑΝ ΚΑΡΑΤΕ ΝΤΟ
 • Α.Σ. ΕΡΜΗΣ ΚΑΡΑΤΕ
 • Α.Σ. ΚΑΡΑΤΕ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ
 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΑΟΠΛΗΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ ΜΠΟΥΣΙΝΤΟΚΑΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
 • Α.Σ. Η ΔΥΝΑΜΙΣ
 • Α.Σ. ΟΚΙΝΑΝΑ ΤΕ ΤΑΙ ΚΑΡΑΤΕ DO N.XANIΩΝ

 

H ελληνική ομοσπονδία ερασιτεχνικού τριάθλου αναγνωρίστηκε από ελληνικό δικαστήριο (!!!!)  έχοντας ως ιδρυτικά μέλη τα παραπάνω σωματεία, αναγνωρίστηκε το 1996 από την ΓΓΑ ( με διορισμό υπαλλήλων που προέρχονταν από την εκλογική περιφέρεια του Υφυπουργού Αθλητισμού ) και έχασε την αθλητική αναγνώριση το 2005 καθώς δεν υπήρχαν σωματειακοί προπονητές….προφανώς δεν υπήρχαν σωματειακοί προπονητές τριάθλου αλλά πολεμικών τεχνών.

Βέβαια δεν ήταν μόνο αυτό ήταν και το πόρισμα των ελεγκτικών μηχανισμών που μία από τις σπάνιες φορές στον ελληνικό αθλητισμό έκαναν καλά την δουλειά τους.

Στην συνέχεια έγινε ανάκληση της ανάκλησης της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης…

Δεν ξέρουμε εάν πρέπει να γελάσουμε ή να κλάψουμε…. Τί λέει για όλα αυτά ο κ. Μπιτσαξής, ο κ. Γερουλάνος, ο κ. Καπράλος;

Α ρε Ελλαδάρα αθάνατη!!!

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)