Υπάρχει μία παραννόηση στους περισσότερους σχετικά με τον ρόλο μίας αθλητικής ομοσπονδίας. Πολλοί νομίζουν ότι το κράτος έχει ορίσει το ΔΣ μίας Ομοσπονδίας. Αυτό είναι τελίως λανθασμένο.
Η Ομοσπονδία ενός αθλήματος αποτελεί το συλλογικό όργανο κάποιων σωματείων που καλλιεργούν ένα άθλημα και εξυπηρετεί τα συμφέροντα αυτών των σωματείων. Ιδρύεται από ορισμένα σωματεία και ύστερα κάνει αίτηση αναγνώρισης στο πρωτοδικείο. Στην συνέχεια ζητάει την έγκριση της ΓΓΑ. Εδώ έχουν προκύψει και τα μεγαλύτερα προβλήματα στον ελληνικό αθλητισμό με ομοσπονδίες που ιδρύθηκαν σε μία νύχτα από σωματεία που δεν καλλιεργούν το άθλημα και οι οποίες πήραν την αθλητική αναγνώριση καθώς τα μέλη του ΔΣ είχαν κομματική ταυτότητα και ανήκαν στον τομέα αθλητισμού του κόμματος. Σταλινικές καταστάσεις σε όλο τους το μεγαλείο. Το 1995-6 έγινε το μεγάλο έγκλημα για να ελεχθεί η ΕΟΕ με τις μικρές Αχαικές ομοσπονδίες και το ίδιο έγκλημα επανήλθε το 2004 με τις ομοσπονδίες των χειμερινών αθλημάτων!!! Το 1996 το έγκλημα είχε υπογραφή ΠΑΣΟΚ και το 2004 υπογραφή ΝΔ.
Μπορεί σε ένα άθλημα να υπάρχουν 2,3,4 ομοσπονδίες -παρότι ο νόμος μιλάει για μία, μπορεί να υπάρχουν πολλές όπως συμβαίνει στις πολεμικές τέχνες με δεξιοτεχνία στην σύνταξη του καταστατικού και κατά αντιστοιχία εδώ μπορεί να υπάρχει ομοσπονδία για αγώνες της WTC κ.λπ.- και το κράτος να αλλάξει απόφαση σε ποια ομοσπονδία θα δώσει την αναγνώριση ή να κάνει συγχώνευση ομοσπονδιών ή να αποφασίσει να παύσει την αθλητική αναγνώριση ( η λεγόμενη άρση αθητικής αναγνώρισης) σε μία Ομοσπονδία για κάποιους λόγους, οι πιο συχνοί είναι :
- Επειδή δεν υπάρχουν αρκετά αθλητικά σωματεία με αθλητική αναγνώριση (15 και πάνω)
- Επειδή τα σωματεία μέλη δεν καλλιεργούν τα άθλημα και αυτό αποδεικνύεται από την απουσία σωματειακών προπονητών.
- Επειδή δεν υπάρχει σωστή εκπροσώπηση της χώρας μας σε διεθνείς διοργανώσεις.
- Επειδή υπάρχουν οικονομικές ατασθαλίες.
- ….
Επειδή η 2725/ 1999 είναι πλέον ξεπερασμένος και δεν είναι απόλυτα εναρμονισμένος με τα νέα οικονομικά δεδομένα για περιορισμό των κρατικών δαπανών καθώς και τις διατάξεις της Ευρωπαικής Ενωσης είναι σίγουρο ότι μετά τις εκλογές θα προκύψει νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα είναι καλύτερα εναρμονισμένο με την Ευρωπαική Νομοθεσία και πιο μακριά από το σταλινικό τύπου μοντέλο ανάπτυξης του αθλητισμού όπου οτιδήποτε βασίζεται στοςς κανόνες της ελεύθερης αγοράς είναι δαιμονοποιημένο.
Ελληνική Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Τριάθλου
Η Ελληνική Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Τριάθλου (μετέπειτα Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου) δημιουργήθηκε το 1995 που ύστερα από δημοσιογραφική έρευνα που κάναμε ανακαλύψαμε ότι τα ιδρυτικά της σωματεία ήταν σωματεία πολεμικών τεχνών.
Δείτε ονομασίες των 11 ιδρυτικών σωματείων της ελληνικής ομοσπονδίας ερασιτεχνικού τριάθλου για να καταλάβετε τον τρόπο που αναπτυσσόταν επι χρόνια το ελληνικό τρίαθλο και γιατί η ΓΓΑ πρέπει επιτέλους και ο κ. Μπιτσαξής να κάνουν μία έρευνα εις βάθος:
- A.S. ΚΥΟKUSHIN KAI VITAL KARATE
- Α.Σ. ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΕΙΑΡΑΙΑ
- Α.Σ. ΟΚΙΝΑΝΑ ΤΕ ΤΑΙ ΚΑΡΑΤΕ DO
- ΣΙΤΟ ΡΙΟΥ ΜΠΟΥΣΙΝΤΟΚΑΝ ΚΑΡΑΤΕ ΝΤΟ
- Α.Σ. ΕΡΜΗΣ ΚΑΡΑΤΕ
- Α.Σ. ΚΑΡΑΤΕ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ
- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΑΟΠΛΗΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ ΜΠΟΥΣΙΝΤΟΚΑΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
- Α.Σ. Η ΔΥΝΑΜΙΣ
- Α.Σ. ΟΚΙΝΑΝΑ ΤΕ ΤΑΙ ΚΑΡΑΤΕ DO N.XANIΩΝ
- …
H ελληνική ομοσπονδία ερασιτεχνικού τριάθλου αναγνωρίστηκε από ελληνικό δικαστήριο (!!!!) έχοντας ως ιδρυτικά μέλη τα παραπάνω σωματεία, αναγνωρίστηκε το 1996 από την ΓΓΑ ( με διορισμό υπαλλήλων που προέρχονταν από την εκλογική περιφέρεια του Υφυπουργού Αθλητισμού ) και έχασε την αθλητική αναγνώριση το 2005 καθώς δεν υπήρχαν σωματειακοί προπονητές….προφανώς δεν υπήρχαν σωματειακοί προπονητές τριάθλου αλλά πολεμικών τεχνών.
Βέβαια δεν ήταν μόνο αυτό ήταν και το πόρισμα των ελεγκτικών μηχανισμών που μία από τις σπάνιες φορές στον ελληνικό αθλητισμό έκαναν καλά την δουλειά τους.
Στην συνέχεια έγινε ανάκληση της ανάκλησης της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης…
Δεν ξέρουμε εάν πρέπει να γελάσουμε ή να κλάψουμε…. Τί λέει για όλα αυτά ο κ. Μπιτσαξής, ο κ. Γερουλάνος, ο κ. Καπράλος;
Α ρε Ελλαδάρα αθάνατη!!!