Μπορεί να έχει εφαρμογή η προπονητική φιλοσοφία του Mihály Iglói στο Τρίαθλο;

Κείμενο : Προπονητική Ομάδα Smart Sport (info@triathlonworld.gr)

Οι πιο παλιοί δρομείς γνωρίζουν τον Igloi από το πέρασμα που έκανε στην Ελλάδα. Ο Igloi γεννήθηκε το 1908 και πέθανε σε ηλικία 90 ετών το 1998. Ξεκίνησε ως δρομέας και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 οπότε και αποκλείστηκε στις προκριματικές σειρές των 1500 μέτρων. Υστερα έγινε ο προπονητής στίβου της Χονβεντ Βουδαπέστης, στην συνέχεια ο προπονητής στο Ουγγρικό στρατό.

Τα πρώτα παγκόσμια ρεκόρ από τους αθλητές του έγιναν το 1953-54 στην σκυταλοδρομία 4 Χ 1500. Συνολικά οι αθλητές του έχουν σημειώσει 49 παγκόσμια Ρεκόρ. To πρώτο ατομικό παγκόσμιο ρεκόρ το έκανε ο Sándor Iharos στα 3.000 μέτρα με 7:55.6. Με όσο είχαν συμβεί στην Ουγγρική επανάσταση του 1956 και ενώ οι αθλητές του αναμένονταν να σαρώσουν στους Ολυμπιακούς αγώνες της Μελβούρνης του 1956 αυτό δεν έγινε. Μετά το 1956 ο Iglói δεν γύρισε στην χώρα του αλλά αναζήτησε μία καλύτερη τύχη στις ΗΠΑ. Τα παγκόσμια ρεκόρ από αθλητές που γύμναζε ο Ούγγρος προπονητής συνεχίστηκαν.

Οπως αναφέραμε ο Igloi ήρθε στην Ελλάδα οπότε και ανέλαβε μερικούς από τους καλύτερους αθλητές αντοχής, με ποιο γνωστό τον Μιχάλη Κούση και την απίστευτη πορεία του προς την κορυφή και τους απίστευτους χρόνους στον μαραθώνιο δρόμο.

Υπάρχουν πολλοί επικριτές της φιλοσοφίας του Igloi και αυτή η κριτική είναι πιο έντονη από αυτούς που περιορίζονται στο να περιορίσουν την μέθοδο ως την μέθοδο του interval και κυρίως από αυτούς που θεωρούν ότι  interval προπόνηση σημαίνει αναερόβια προπόνηση ή προπόνηση σε υψηλές τιμές γαλακτικού οξέος. Φυσικά αυτό δεν είναι καθόλου σωστό.

Μπορείς να κάνεις 1000άρια σε ότι συγκέντρωση γαλακτικού οξέος θέλεις, από VO2 max έως τελείως αερόβια. Χαρακτηριστικό της μεθόδου του Igloi, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές του, και διαφοροποιό στοιχείο από άλλες μεθόδους interval είναι οι μικρές σποστάσεις με τις οποίες δομούσε την προπόνηση interval πολλά 100άρια, 200άρια κ.λπ.

Δεν θα πάρουμε θέση για το πόσο βοήθησε ή όχι την εξέλιξη των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων στην Ελλάδα ούτε για τον χαρακτήρα του ή την προπονητική πορεία στην Ελλάδα. Είναι σίγουρο ότι είχε αποκτήσει πολλούς φίλους και ίσως αρκετούς εχθρούς, όπως γίνεται με κάθε ισχυρή προσωπικότητα. Οσοι τον έζησαν από κοντά δικαιούνται να το κάνουν. Εμείς θα περιοριστούμε στο να εξετάσουμε κατά πόσο η προπονητική του φιλοσοφία θα μπορούσε να βρει έδαφος ή όχι στο τρίαθλο.

Η προπονητική ομάδα του smart sport έχει μελετήσει πολύ προσεχτικά την όλη φιλοσοφία του Igloi και έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να έχει πολύ επιτυχημένη εφαρμογή στην κολύμβηση αλλά και στο τρίαθλο.

Η μέθοδος Igloi στην κολύμβηση

Αναφορικά με την κολύμβηση δεν είναι δική μας μόνο πεποίθηση ότι η μέθοδος του μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ επιτυχημένο προπονητικό πλαίσιο στην κολύμβηση και στην υδατοσφαίρηση. Είναι πεποίθηση που έχουν πάρα πολλοί προπονητές και αναλυτές των προπονητικών ρευμάτων/ φιλοσοφιών. Βέβαια υπάρχουν και αρκετοί που υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά ο Igloi «έκλεψε» τις προπονητικές μεθόδους της κολύμβησης και τις μετέφερε στο τρέξιμο.

 

 

Η δική μας εμπειρία

Δοκιμάζοντας την μέθοδο σε αρκετούς αθλητές είδαμε πάρα πολύ μεγάλη βελτίωση. Αθλητές που έκαναν μόνο προπόνηση με τους σφυγμούς και που με την μέθοδο του Igloi τους πάμε με την αίσθηση. Αθλητές που είχαν μάθει να πηγαίνουν μόνο με την overdrive και δεν μπορούσαν να αναπτύξουν ταχύτητα εξέπληξαν εμάς αλλά και τους εαυτούς τους σημειώνοντας πολύ γρήγορη βελτίωση και απίστευτες  – για την δική τους αθλητική εμπειρία και ιστορικό- επιδόσεις. Αναφερόμαστε τόσο στο τρέξιμο όσο και στην κολύμβηση όσο και στην ποδηλασία.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πως μπορείτε να συνεργαστείτε με τους προπονητές του smart sport επικοινωνείστε μαζί μας στο info@triathlonworld.gr και στα εξής τηλέφωνα : 6974 300 513 (κ.Αθανασίου) & 6937170260 (κ. Ψαρέλης)

 

 

About triathlonworld

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.