Μεταλλαγμένες ζωοτροφές: Εισαγγελική έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες

Greenpeace : Μόλις επιστρέψαμε από το Πταισματοδικείο όπου κληθήκαμε να καταθέσουμε στοιχεία για την παρουσία μεταλλαγμένων οργανισμών σε ζωοτροφές και τη χρήση τους από τις εταιρείες ΔΕΛΤΑ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΜΕΒΓΑΛ και ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ.

Η πρόσκληση ήρθε μετά από εντολή της εισαγγελίας Λάρισας, η οποία αναζητά τυχόν ποινικές ευθύνες στην υπόθεση των μεταλλαγμένων ζωοτροφών και των τεσσάρων γαλακτοβιομηχανιών. Όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, ανταποκριθήκαμε αμέσως και δώσαμε ό,τι στοιχείο ζητήθηκε ή πιστεύουμε ότι θα φανεί χρήσιμο στην έρευνα που διεξάγεται. Αρμοδίως, με τη βούλα και εκεί που πρέπει.

Με το ίδιο θάρρος και την ίδια καθαρότητα υπερασπιστήκαμε και πέρυσι τις αντίστοιχες επιλογές μας, στη δικαστική διαμάχη με τη γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ. Τον Φεβρουάριο του 2011, η ΔΕΛΤΑ κινήθηκε νομικά εναντίον μας, ζητώντας την απόσυρση της τρέχουσας έκδοσης του Οδηγού Καταναλωτών και την παράλειψη κάθε αναφοράς στο όνομα της. Το δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες της εταιρίας, τόσο για παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού όσο και συκοφαντική δυσφήμηση, δικαίωσε πλήρως τη Greenpeace, αλλά και το δικαίωμα των καταναλωτών στην ανεξάρτητη και διάφανη ενημέρωση.

Θα συνεχίσουμε με το ίδιο θάρρος, την ίδια αντικειμενικότητα και την ίδια σοβαρότητα την έρευνά μας και τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων. Τώρα στη γαλακτοπαραγωγή, αργότερα και σε άλλους παραγωγικούς τομείς. Γιατί τα μεταλλαγμένα δεν έχουν θέση στη διατροφή μας. Γιατί η παραγωγή ελληνικών μη μεταλλαγμένων ζωοτροφών θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα τονώσει την ανάπτυξη στην περιφέρεια κι επιπλέον θα βελτιώσει το εξαιρετικά αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας (κάθε χρόνο, εξάγουμε περί τα 500 εκατομμύρια για εισαγωγή σόγιας με προορισμό τις ζωοτροφές και – όπως αποδεικνύεται – συχνά, αυτή είναι μεταλλαγμένη).

Γιατί ο μόνος ασφαλής τρόπος για να τελειώνουμε οριστικά με τα μεταλλαγμένα στα ζωικά προϊόντα, είναι να παράγονται οι ζωοτροφές στην Ελλάδα.

 

Δελτίο Τύπου της Greenpeace

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)