Προπόνηση Μαραθωνίου : Ανάλυση του ρυθμού της Nicola Spirig.

Προπόνηση Μαραθωνίου : Ανάλυση του ρυθμού της Nicola Spirig.

Η Spirig που προπονείται με τον Brett Sutton και είναι παντρεμένη με το παλιό πρωταθλητή Τριάθλου τον Reto Hug αποφάσισε να αγνοήσει την σωστή στρατηγική ρυθμού και ρίσκαρε προσπαθώντας να ακολουθήσει τις πρώτες αθλήτριες που ξεκίνησαν με17:20 το πρώτο 5άρι (ρυθμός 3:28χλμ) και να συνεχίσει ακόμα πιο γρήγορα το δεύτερο 5άρι με 3:26. Πέρασε σε 34:31 τα 10χλμ ενώ είχε ρεκόρ 34:01.

Δυστυχώς τα πράγματα στο μαραθώνιο είναι πολύ προβλέψιμα. Όποιος ξεκινήσει πολύ γρήγορα είναι 100% ότι ακολουθεί τον δύσκολο και λάθος δρόμο και θα έχει πολύ έντονες μυικές βλάβες που θα τον/ την κάνουν να βιώσει έντονο μυικό πόνο.

H Γαλλίδα Αθλήτρια Christelle Daunay που τερμάτισε πρώτη στον μαραθώνιο είχε ρυθμό 3:26 σωστό για τις δυνατότητές της. H Γαλλίδα αθλήτρια έχει τρέξει 10χλμ σε 31:35, ημιμαραθώνιο 68 λεπτά και μαραθώνιο σε 2:24 στο Παρίσι το 2010.Η δεύτερη η Ιταλίδα Valeria Straneo έχει 10άρι στο 32:07, ημιμαραθώνιο στο 67:46 ενώ είχε τρέξει μαραθώνιο στο 2:23:44.

To 3:26 ήταν η σωστή στρατηγική για ρυθμό 2:24 για τις πρώτες αθλήτριες.  Η Spirig έκανε λάθος επιλογή ρυθμού καθώς για να ακολουθούσε τέτοιο ρυθμό θα έπρεπε να είχε ρεκόρ κοντά στα 31 λεπτά στα 10χλμ και όχι 34 που έχει η Ελβετίδα

Το πόσο την χρέωσε μυϊκά ο γρήγορος ρυθμός φάνηκε στο δεύτερο τμήμα του μαραθωνίου όπου σταδιακά ο ρυθμός έπεφτε σημαντικά.

  • 20-25χλμ : 18:14 (3:39/χλμ ρυθμός)
  • 25-30χλμ : 19:42 (3:56,5)
  • 30-35χλμ : 20:06 (4:01)
  • 35-40χλμ : 20:52 (4:10)
  • 40-42,195 χλμ : 4,21 ρυθμός.

Η Ελβετίδα αθλήτρια πρέπει να διδαχθεί από την στρατηγική της Jessica Augusto από την Πορτογαλία. Η Augusto είχε ρεκόρ 31:19 στα 10χλμ και 2:24 στον μαραθώνιο και όμως αποφάσισε να μην παρασυρθεί από τον ρυθμό των άλλων αθλητριών. Πέρασε σε 17:20 τα πρώτα 5χλμ δηλαδή 3:28 και δεν ακολούθησε τις αθλήτριες που άνοιξαν τον ρυθμό από το 5 στο 10 σε 3:26.

 

Ετσι η αθλήτρια από την Πορτογαλία βλέπουμε ότι έκανε τα εξής επιμέρους 5άρια:

0-5χλμ : 17:21

5-10 : 17:19

25- 30 : 17:25

30-35 :17:09

35- 40 :17:33

Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη άρθρο – βασιζόμενοι σε σχετικές έρευνες των Ισπανών – ο ρυθμός στα 3-5πρώτα χιλιόμετρα είναι καθοριστικός καθώς όσοι αποφασίζουν να πάνε γρήγορα έχουν πολύ μεγάλη απόκλιση μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου μισού. Η έρευνα έχει δείξει σημαντικές μυικές βλάβες με τις τιμές LDH, CK … να είναι πολύ υψηλά.

Ως συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι η σωστή επιλογή ρυθμού είναι καθοριστική για όλους τους μαραθωνοδρόμους και δεν υπάρχει λόγος να ρισκάρει…καθώς όποιος ρισκάρει είναι απόλυτα προβλέψιμο τι θα συμβεί.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (Tri NZ Level 2 Accredited Coach, ASCA Level 2 Certified Coach, ITCA Certified Coach  )Email :info@triathlonworld.gr.

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534).

Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου.

Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence).

Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.

Πιστοποιημένος Προπονητής Τριάθλου Γιάννης Ψαρέλης

Triathlon Coach

 

Προπονητής Μαρθωνίου & Τρεξίματος Γιάννης Ψαρέλης

MarathonRunningCoach

Summary
Marathon Training :A brief analysis of N. Spirig’s marathon pace.
Article Name
Marathon Training :A brief analysis of N. Spirig’s marathon pace.
Description
Η Χρυσή Ολυμπιονίκης στο Τρίαθλο του 2012 στο Λονδίνο αποφάσισε να συμμετέχει στο Μαραθώνιο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου. Η Spirig είχε μέχρι τώρα 34:01 ως καλύτερη επίδοση στα 10χλμ και 1:15:29 στον ημι-μαραθώνιο. Και οι δυο επιδόσεις της έδιναν μία ασφαλή πρόβλεψη για περίπου 2:38 σε επίπεδο μαραθώνιο, δηλαδή ρυθμός 3:46/χλμ.
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)