31ος ΚΜΑ: Ενας πρωτάρης, νικητής της κλασικής διαδρομής

Δελτίο Τύπου του ΣΕΓΑΣ.Υπό τους ήχους των τυμπανιστών που παρατάχθηκαν στην ευθεία του τερματισμού και με τις ιαχές των χιλιάδων ανθρώπων στις εξέδρες του Παναθηναϊκού Σταδίου, έκοψε πρώτος το νήμα του τερματισμού ο Γιέγκο Κιπκογκέι. Ο 25χρονος δρομέας, στο ντεμπούτο του σε μαραθώνιο, τερμάτισε σε 2 ώρες 13.59. Ο Κενυάτης εκμεταλλεύτηκε την κακή κατάσταση στην οποία βρέθηκε σήμερα ο Ράιμοντ Μπετ και πρόσθεσε μια σημαντική στιγμή, στην γεμάτη του καριέρα. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος. Ήταν ένας πολύ ωραίος αγώνας και του χρόνου θα επιστρέψω στην Αθήνα για να υπερασπιστώ τον τίτλο μου», είπε ο νικητής του αγώνα.

Στη δεύτερη θέση με 2.14.40 τερμάτισε ο επίσης Κενυάτης Κιμέλι Ντίκσον, που κατάφερε στα τελευταία μέτρα να αντέξει στην πίεση του Ντέιβιντ Κίπροριρ (2.14.47). Το φαβορί της κούρσας και νικητής δύο φορές της κλασικής διαδρομής Ράιμοντ Μπετ, εγκατέλειψε τον αγώνα του.

«Ο αγώνας ήταν υπέροχος. Τρέχω εδώ και δυο χρόνια μαραθωνίους. Είναι η πρώτη μου φορά που τρέχω στην Αθήνα και σίγουρα θα επιστρέψω», είπε ο δεύτερος του αγώνα, ενώ ο τρίτος κενυάτης της παρέας συμπλήρωσε: «Ήταν πολύ δύσκολος αγώνας, αλλά θέλω να ξαναέλθω να κάνω ακόμη καλύτερη επίδοση. Μου αρέσουν οι δύσκολες διαδρομές, τα πάω καλύτερα σε αυτές. Είμαι ικανοποιημένος».

Ο Χριστόφορος Μερούσης τις τελευταίες δέκα ημέρες ταλαιπωρήθηκε από πρόβλημα ίωσης, όμως, αυτό δεν το έκαμψε. Ο δρομέας από την Χίο τερμάτισε σε 2.24.09 και μπήκε κι εκείνος στη λίστα των νικητών του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Ο αθλητής του Σταύρου Καρρέ έμεινε εντυπωσιασμένος από την συμμετοχή του κόσμου τόσο κατά μήκος της διαδρομής, μα πολύ περισσότερο μέσα στο στάδιο.  «Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω ακόμη τι έκανα.  Πέρυσι συμμετείχα πρώτη φορά και μπήκα δεύτερος στο στάδιο και είχα εκπληκτική υποδοχή, αλλά αυτό που έζησα σήμερα ήταν το κάτι άλλο Αυτό που κάνει την νίκη μου πιο σημαντική είναι η αξία των αντιπάλων. Την αφιερώνω τη νίκη στην Χίο», είπε ο Μερούσης, που αποτελεί ένα από τα νέα πρόσωπα στον μαραθώνιο. Στη δεύτερη θέση με 2.25.37 τερμάτισε ο Κώστας Πούλιος και στην τρίτη αγκαλιά με την κόρη του ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος (2.27.18).

«Έχασα τον αγώνα, διότι για μένα σημασία είχε η νίκη και όχι ο χρόνος. Η ζέστη όμως με επηρέασε και στα τελευταία 10 χλμ οι δυνάμεις μου με πρόδωσαν. Η δεύτερη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα δεν παύει να είναι μια μεγάλη επιτυχία. Αφιερώνω τον αγώνα στη σύζυγό μου και θέλω να ευχαριστήσω τον σύλλογο μου, Παναθηναϊκό, όλους όσους με στηρίζουν και όσους πιστεύουν στο ευ αγωνίζεσθαι, στον καθαρό αγώνα και σε όσα ο αθλητισμός πρεσβεύει για τη διαμόρφωση μιας υγιούς προσωπικότητας», είπε ο Πούλιος ενώ από την πλευρά του ο Θεοδωρακάκος σχολίασε: «Δεν ήταν στόχος μου η νίκη, Για μένα η χρονιά είχε τελειώσει με μια μεγάλη νίκη στις υπεραποστάσεις. Με ενδιέφερε να μην λείψω από τη διοργάνωση. Είναι η έβδομη φορά που συμμετέχω και ήθελα να πάρω ένα μετάλλιο. Μόλις στο 10ο χιλιόμετρο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσπάθεια του, ο περσινός νικητής Μιχάλης Παρμάκης, ο οποίος αντιμετώπισε προβλήματα με το στομάχι του.

Με νίκη συνόδευσε την πρώτη της συμμετοχή στον ΚΜΑ, η Νάνσι Ρότιτς. Η Κενυάτισσα τερμάτισε σε 2.41.34 επηρεασμένη από τις υψηλές θερμοκρασίες. «Ο καιρός ήταν πολύ ζεστός και η διαδρομή πάρα πολύ δύσκολη  Ακόμη και με αυτά τα δεδομένα δεν είμαι ικανοποιημένη από την επίδοση αλλά κέρδισα και πάντα είναι καλή μια νίκη», είπε η νικήτρια, ενώ η Σβιτλάνα Στάνκο, η οποία τερμάτισε δεύτερη με 2.41.59, δήλωσε: «Είχα τρέξει ξανά στην Αθήνα πριν τρία χρόνια, αλλά παρότι είχα ιδέα από τη διαδρομή δεν σημαίνει ότι ήταν ευκολότερο. Θέλω να ξανατρέξω στην Αθήνα. Μπορεί να μην έκανα το ρεκόρ μου αλλά η επίδοση είναι καλή μια τόσο δύσκολη διαδρομή». Τρίτη στην γενική κατάταξη και πρώτη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αναδείχθηκε η Μάγδα Γαζέα, στην δέκατη συμμετοχή της στη διοργάνωση. Η έμπειρη δρομέας τερμάτισε σε 2.46.03 και έκανε τρεις τις νίκες της στην κλασική διαδρομή. «Με τις συνθήκες που υπήρχαν δεν μπορούσα να κυνηγήσω επίδοση αλλά στον ΚΜΑ μετράει η συμμετοχή και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα η θέση. Οπότε είμαι ικανοποιημένη με την σημερινή μου εμφάνιση», είπε. Δεύτερη με 2.50.38 ήταν η Ντενίζ Δημάκη και τρίτη η Ξένια Κατσιμάντου με 2.56.22.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)