Συμβουλές για μαραθωνοδρόμους…όπως λέμε συνταγές μαγειρικής;

Συμβουλές για δρομείς…όπως λέμε συνταγές μαγειρικής

Editorial. Κυριακή μεσημέρι και έχουμε πάει την καθιερωμένη εβδομαδιαία οικογενειακή βόλτα. Kαθόμαστε και ξεφυλλίζουμε/ μελετούμε τις κυριακάτικες εφημερίδες.

Ξεφυλλίζοντας το ένθετο μίας από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες το μάτι μου πέφτει στη “γνώμη του ειδικού” αναφορικά με τον μαραθώνιο.

Ετσι μεταξύ άλλων διαβάζω :  «Χρήσιμο είναι ο δρομέας να είναι εφοδιασμένος με καρδιοσυχνόμετρο , που μετρά τους σφυγμούς και την ένταση κατά την διάρκεια του αγώνα.

Το επιθυμητό είναι να τρέχει στο 50-60% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας, που υπολογίζεται αφαιρώντας την ηλικία μας από το 220».

Ακολουθώντας την γνώμη του ειδικού κάνω υπολογισμούς.

Ηλικία = 45

Μέγιστη καρδιακή συχνότητα =220-45 =175

  • 60% του 175=105
  • 50% του 175=87,5

Ο ειδικός της μεγαλύτερης και πιο αξιόπιστης ελληνικής εφημερίδας με προτρέπει να κάνω τον μαραθώνιο μεταξύ 87,5-105 σφυγμούς!!!  Προφανώς ο “ειδικός” θα έδωσε συμβουλές για τους συμμετέχοντες σε κάποια μαραθώνια πορεία Ειρήνης και όχι για αγώνα τρεξίματος….

Ομως το χειρότερο είναι ότι δίνει συμβουλές για καρδιολογικό και αιματολογικό έλεγχο δύο εβδομάδες πριν τον μαραθώνιο: “Δύο Εβδομάδες πριν από τον μαραθώνιο επιβέλλεται καρδιολογικός και αιματολογικός έλεγχος”.

Ετσι ένας  υποψήφιος δρομέας που θέλει να τρέξει έναν μαραθώνιο ακολουθώντας την «γνώμη του ειδικού» δεν θα κάνει υπέρηχο καρδιάς και τεστ κόπωσης στην αρχή της προετοιμασίας του για τον μαραθώνιο αλλά μόλις δύο εβδομάδες πριν τον μαραθώνιο.

Ομως δεν είναι το συγκεκριμένο άρθρο που γράφει τελείως λανθασμένα έως και επικίνδυνα πράγματα. Δυστυχώς έπεσαν στα χέρια μας πολλά τέτοια άρθρα με αχαρακτήριστες συμβουλές. Κανένας δεν είναι “άσφαλτος” – όπως λέει και η εθνικής μας υψίφωνος- αλλά εάν κάποιος ακολουθήσει τις συμβουλές τύπου μαγειρικής που διαβάσαμε εμείς σίγουρα θα υποφέρει πάνω στην άσφαλτο την Κυριακή.

Δεν έχει νόημα να αναφέρουμε όλα τα απίστευτα που διαβάσαμε. Ας πάμε στην επόμενη μέρα. Στην επόμενη μέρα που θα υπάρχει έγκυρη και συστηματική ενημέρωση από την επίσημη πολιτεία και τους διοργανωτές του μαραθωνίου.

Ας ελπίσουμε ότι ο ΣΕΓΑΣ και η επίσημη πολιτεία θα καταννοήσουν την σωστή σημασία της σωστής εκπαίδευσης των ερασιτεχνών δρομέων, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα!

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Συντακτική ομάδα Athensjournal.gr/ RoadRunning.gr/ Triathlon.gr/ Triathlonworld.gr/Cyclingworld.gr

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)