Προπόνηση Τριάθλου : Πόση προπόνηση να κάνω ;

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική Ομάδα TriathlonWorld & Triathlon.gr (info@triathlonworld.gr). Μία πολύ συνηθισμένη ερώτηση που μου κάνουν πολλοί αθλητές που θέλουν να ασχοληθούν ή ασχολούνται με το Τρίαθλο είναι η εξής : « πόση προπόνηση πρέπει να κάνω…για να τερματίσω ένα αγώνα…, να μπορώ να κάτω από στην Χ απόσταση, να είμαι στους τρεις πρώτους στον Υ αγώνα κ.λπ.».

Η απάντηση που λαμβάνουν είναι «Δεν καταλαβαίνω τί θέλεις να πεις;”

Η συζήτηση συνήθως συνεχίζεται όπου προσπαθώ να δω πως σκέφτονται οι περισσότεροι αθλητές και παρατηρώ ότι σκέφτονται με μετρητές χιλιομέτρων. Προσπαθώ να τους εξηγήσω ότι το σώμα μας δεν έχει μετρητή χιλιομέτρων όπως το κοντέρ του αυτοκινήτου μας και ότι γι΄ αυτό τον λόγο έχουμε δημιουργήσει την έννοια του προπονητικού φορτίου που έχει ως ανεξάρτητες μεταβλητές την ποσότητα, ένταση και συχνότητα. Τελικά αφού αυτό γίνεται καταννοητό με ρωτούν τι προπονητικό φορτίο πρέπει να έχουν για να …Η απάντηση που λαμβάνουν είναι «ρώτα τον προπονητή σου». Εκεί συνήθως εκνευρίζονται όμως συνήθως ηρεμούν αφού τους εξηγήσω κάποια πράγματα. Ο κάθε προπονητής ξέρει πολύ καλά τους αθλητές του και τι προπονητικά φορτία είναι τα βέλτιστα για τον καθένα από αυτούς και με τι μίγμα των τριών ανεξαρτήτων μεταβλητών. Προσωπικά αισθάνομαι πολύ τυχερός ότι καθώς είμαι ακόμα ενεργός αθλητής και ακόμα έχω το πάθος της καθημερινής προπόνησης μπορώ να παρακολουθώ από κοντά τους αθλητές που προπονώ και έτσι να τους μαθαίνω πολύ καλά. Επίσης είμαι τυχερός ότι έχω αθλητές με μυαλό οι οποίοι καταλαβαίνουν την σημασία αυτής της σχεδόν καθημερινής προπονητικής επίβλεψης και έτσι προσαρμόζουμε συνεχώς το προπονητικό φορτίο καθώς και το μίγμα αυτού. Η βέλτιστη επιλογή των προπονητικών φορτίων μπορεί να προέλθει μόνο από αυτή την καθημερινή σχέση προπονητή και αθλητή και την σχετική επίβλεψη. Για ακόμα μία φορά επαναλαμβάνω ότι η επιτυχημένη συνεργασία του κ. Γέμελου με το Σπύρο Γιαννιώτη βρίσκεται κυρίως στην μακροχρόνια κοινή πορεία και στο γεγονός ότι ο προπονητής ξέρει πολύ καλά τον αθλητή και τα προπονητικά φορτία που σχεδιάζει καθώς και το μίγμα τους βελτιστοποιούνται. Και αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα. Εχουμε άπειρες περιπτώσεις αθλητών που ενώ είναι επιτυχημένοι με έναν προπονητή μόλις αλλάξουν προπονητή –  ακόμα και εάν αυτός που καταφεύγουν είναι πιο διάσημος/ γνωστός/ “επιτυχημένος”- χειροτερεύουν σε απόδοση καθώς και περιπτώσεις αθλητών που αλλάζουν προπονητή και ξεκολλάνε από μία κατάσταση στασιμότητας. Το δεύτερο συνήθως συμβαίνει όταν ο προπονητής στον οποίο καταφεύγουν ενδιαφερθεί περισσότερο και δίνει την ουσία του προβλήματος.

Συνεπώς πρέπει να απαλλαγούμε από το σύνδρομο του πόσο πρέπει να κάνουμε και από τα “προγράμματα κονσέρβα”. Δεν είναι η προπονητική μία συνταγή μαγειρικής την οποία πρέπει να αναζητήσoυμε μέσα από το Ιντερνετ ή σε ένα περιοδικό. Δεν είναι μόνο πόσα χιλιόμετρα πρέπει να γράψει το κοντέρ μας για να πετύχουμε έναν χρόνο. Παρατηρώ επί χρόνια στην κολύμβηση και στο στίβο τα δρώμενα και τους προπονητές αθλητές και αυτό που προκύπτει είναι το πόσο δυνατή – σε επίπεδο σεβασμού, ενέργειας, πειραματισμού, πίστης ο ένας στον άλλο κ.λπ.- είναι αυτή η σχέση είναι το μυστικό της επιτυχίας.

Στο 5ο τεύχος του ηλεκτρονικού μας περιοδικού παρουσιάζω άρθρο σχετικά με τα κριτήρια με τα οποία πρέπει να επιλέξει κάποιος αθλητής τον προπονητή του. Νομίζω ότι αξίζει να το διαβάσετε και να επιλέξετε τον σωστό προπονητή για εσάς.  Για οποιοδήποτε αθλητή η επιλογή του προπονητή είναι το πιο καθοριστικό στοιχείο για την εξέλιξη και συνεπώς πρέπει να προσέχει ώστε να μην το κάνει λάθος. Δεν υπάρχει καλός ή κακός προπονητής αλλά καλός ή κακός προπονητής για εμάς.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)