Μία από τις συνηθισμένες αλλά και συνάμα λανθασμένες αντιλήψεις που έχουν πολλοί τριαθλητές είναι ότι κατά την διάρκεια ενός αγώνα σπριντ και ολυμπιακής απόστασης δεν χρειάζεται να καταναλωθούν διαλύματα υδατανθράκων. Ετσι αρκούνται μόνο στην κατανάλωση νερού.
Αυτό που φοβούνται οι περισσότεροι είναι ότι η κατανάλωση τέτοιων διαλυμάτων θα τους δημιουργήσει γαστρεντερικά προβλήματα. Ετσι επιλέγουν να περιοριστούν μόνο στο νερό πιστεύοντας ότι δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα στην απόδοσή τους τόσο στην ποδηλασία όσο και το τρέξιμο.
Πάνω σε αυτό τον προβληματισμό και πέρα από το τρίαθλο έχουν γίνει αναρίθμητες έρευνες και όλες συγκλίνουν στο γεγονός ότι όταν εξαντληθούν τα αποθέματα γλυκογόνου και η γλυκόζη στο αίμα πέσει σημαντικά τότε πέφτει και σημαντικά – σε ορισμένες περιπτώσεις η σωστή λέξη θα είναι “δραματικά” και η απόδοση του αθλούμενου.
Σε σχετικά πρόσφατη έρευνα που δημοσίσευσαν ερευνητές από το Bath στην Αγγλία, χρησιμοποίησαν τριαθλητές και αφού τους μέτρησαν την μέγιστη πρόσληψη τους, την ταχύτητα τους στην κολύμβηση και τα watt τους στην ποδηλασία τους έβαλαν να ολοκληρώσουν δύο ολυμπιακά τρίαθλα. Το ένα με την χρήση διαλύματος μαλτοδεξτρίνης και φρουκτόζης και το άλλο με ένα διάλυμα που είχε την ίδια γεύση αλλά δεν είχε μέσα υδατάνθρακες (placebo).
Τα αποτελέσματα ξεκάθαρα δεν αφήνουν καμία αμφιβολία και αμφισβήτηση για την τακτική ενυδάτωσης και αναπλήρωσης ενέργειας που πρέπει να ακολουθήσει ένας τριαθλητής σε έναν αγώνα ολυμπιακής απόστασης.
Στα δύο ολυμπιακά τρίαθλα που ολοκλήρωσαν οι αθλητές η κολύμβηση και η ποδηλασία έγιναν σε συγκεκριμένη ένταση (που καθορίστηκε από τα εργομετρικά τεστ που είχε κάνει ο αθλητής) και ύστερα ο κάθε αθλητής προσπάθησε να τρέξει όσο μπορούσε πιο γρήγορα τα 10χλμ.
Οι αθλητές έχοντας λάβει ένα διάλυμα με 2:1 μαλτοδεξτρίνης –φρουκτόζης και με ρυθμό 1,8 γραμμάρια το λεπτό κατάφεραν να κάνουν σημαντικά καλύτερο χρόνο στο τρέξιμο, δηλαδή 38:43 ± 1:10 έναντι 40:22 ± 1:18 όταν λάμβαναν την ίδια ποσότητα υγρών δίχως υδατάνθρακες.
Κείμενο: Γιάννης Ψαρέλης*, BSc, MSc, MBA, (προπονητής Τριάθλου)
Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260 www.triathloncoach.gr & www.triathlon.gr & www.triathlonworld.gr
O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό.
Είναι αναγνωρισμένος προπονητής προπονητής τριάθλου στο υψηλότερο επίπεδο από την εθνική Ομοσπονδία της Νέας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών) χώρα που πρωταγωνιστεί σε επίπεδο elite στο Τρίαθλο (Χρυσό & Αργυρό Μετάλλιο στους άντρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004)
Είναι επίσης πιστοποιημένος προπονητής και μέλος πολλών προπονητικών συνδέσμων από όλο τον κόσμο σε πολλά αθλήματα αντοχής (Τρίαθλο, Τρέξιμο, Ποδηλασία, Κωπηλασία κ.λπ.)
Μεταξύ άλλων είναι δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5).
Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports (1991 – 2020) και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου (1990 – 2020).
Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού.
Σπουδές:
Χημεία- Σχολή Θετικών Επιστημών Παν. Αθηνών (ΕΚΠΑ)
Masters in Βusiniess Αadministration στο Οικονομικό Παν. Αθηνών (ΟΠΑ)
Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1),
Μεταπτυχιακό (MSc) «Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία» από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.