Τρίαθλο Mallorca 70.3 Ironman 2011 : Με έντονο ελληνικό χρώμα.

Ολο και περισσότεροι Ελληνες αθλητές συμμετέχουν κάθε χρόνο σε διεθνείς τριαθλητικές διοργανώσεις, κυρίως της σειράς Ironman και Challenge. Στόχος τους είναι να συμμετέχουν σε ένα αγώνα με πολύ έντονο συναγωνισμό στο ηλικιακό τους group καθώς και να αποκτήσουν περισσότερες αθλητικές εμπειρίες και ερεθίσματα.

Στον αγώνα είχαμε δύο αθλητικά ελληνικά γκρουπ. Το ένα ήταν το γκρουπ των αθλητών που προπονεί ο Βασίλης Κρομμύδας, ο οποίος ήταν παρών και βοηθούσε συνεχώς τους έλληνες αθλητές και το άλλο γκρουπ ήταν από την  Ρόδο, όπου έχει δημιουργηθεί ένας πολύ δυνατός αθλητικά πυρήνας.

Η διοργάνωση κρίνεται ως απόλυτα επιτυχημένη καθώς ήταν η πρώτη “έκδοση” του αγώνα. Ομως υπήρχαν ορισμένα σοβαρά προβλήματα, όπως η απαράδεκτη χάραξη της διαδρομής του τρεξίματος, όπου υποχρεωθήκαμε να τρέξουμε τα 2,5 χιλιόμετρα κάθε στροφής του τρεξίματος (μήκους 5 χιλιόμετρα η κάθε στροφή) σε ένα επικίνδυνο πλακόστρωτο. Παρότι καταλαβαίνουμε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι διοργανωτές στο κλείσιμο της περιοχής αυτό δεν δικαιολογεί την χάραξη αυτής της διαδρομής.

Στα πολύ θετικά του αγώνα η απουσία οποιουδήποτε οχήματος από την διαδρομή της ποδηλασίας, η πολύ καλή φύλαξη και καθοδήγηση σε κάθε στροφή καθώς και το καλό στήσιμο των σταθμών ανεφοδιασμού, που μπορεί να μην είναι στο επίπεδο των αγώνων της triangle αλλά σίγουρα ήταν πολύ καλά στημένοι.

Δυστυχώς αυτό που κυριάρχησε από ελληνικής πλευράς ήταν η κατάρευση του Στέλιου Ανδρεάδη μόλις ενάμιση χιλιόμετρο πριν τον τερματισμό από ένα συνδυασμό αφυδάτωσης/ ηλίασης και υπογλυκαιμίας. Επειδή είναι εύκολο να κάνουμε κριτική πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν πρόκειται για κακή ενυδάτωση/ σίτιση πάνω στον αγώνα. Παρόμοια κατάρρευση είχαμε το 1997 στην Χαβάη από τον τρίτο στην γενική Chris Legh, μόλις 400 μέτρα την γραμμή τερματισμού και φυσικά την Newby Fraser (νικήτρια 8 φορές του αγώνα στην Χαβάη). Κρίμα γιατί όπως πήγαινε θα έκανε επίδοση κοντά στο  4:50. Ο Στέλιος κολύμπησε εκπληκτικά στα 26:51, βγαίνοντας έβδομος από το νερό, ποδηλάτισε στις 2 ώρες και 40 λεπτά τα 90 χιλιόμετρα και έτρεχε κάτω με ρυθμό στα 4:40 – 4:50 μάχρι και τον τρίτο γύρο. Κρίμα!

Ομως αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι η συμπεριφορά το συναθλητή μας Βασίλη Μπαμπανίκα ο οποίος όντας 5 χιλιόμετρα πίσω από τον Στέλιο είδε το περιστατικό και έμεινε με τον Στέλιο για περίπου 40 λεπτά μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο, θυσιάζοντας έτσι τον προσωπικό του αγώνα.

Την καλύτερη επίδοση από ελληνικής πλευράς έκανε ο Γιάννης Μαστροσαββάκης από την Ρόδο με 5 ώρες και 28 δευτερόλεπτα. Ο Γιάννης είναι πολύ έμπειρος αθλητής και η επίδοσή του δεν μας εκπλήσσει καθόλου. Ο ίδιος μετά τον αγώνα μας δήλωσε ότι περίμενε κάτι πολύ καλύτερο. Κολύπησε άσχημα στα 30:47, στην ποδηλασία ξεδίπλωσε το ταλέντο και την εμπειρία του κάνοντας 2 ώρες και 41 λεπτά. Ο χρόνος του στο τρέξιμο είναι πολύ ικανοποιητικός αναλογιζόμενοι ότι έτρεξε στο “εγκληματικό” πλακόστρωτο.

Το δεύτερο χρόνο από ελληνικής πλευράς έκανε ο Γιάννης Ψαρέλης που έφθασε την προηγούμενη μέρα αρκετά ταλαιπωρημένος και μάλλον το μυαλό του ήταν να τερματίσει κυρίως και όχι στην επίτευξη συγκεκριμένης επίδοσης. Ο Γιάννης κολύμπησε στα 28:28 (βγαίνοντας 13ος από το νερό) έκανε 2 ώρες και 44 λεπτά στο ποδήλατο (πηγαίνοντας συντηρητικά στο ίσιωμα και δυνατά στις ανηφόρες που είναι δυνατός) και 1:49 στο τρέξιμο έχοντας “καρφώσει” μετά το δέκατο χιλιόμετρο.

Στην κατηγορία 35-39 είχαμε ελληνικές μάχες επί ισπανικού εδάφους με τον Σταύρο Παναγόπουλο να κάνει 5:43:33, τον Αλέξη Αθανασόπουλο να κάνει 5:43:46 και τον Κωνσταντίνο Μιχόπουλο να κάνει 5:45:49.  O Σταύρος έκανε εκπληκτικό τρέξιμο για το μικρό διάστημα που ασχολείται με το Τράθλο (1 ώρα και 48 λεπτά) ενώ ο Αλέξης βρέθηκε σε πολύ άσχημη μέρα στο τρέξιμο και έκανε 2 ώρες και 6 λεπτά. Ο Στςύρος πρέπει να είναι πολύ ικανοποιημένος με την επίδοσή του όσο και ο Κωνσταντίνος, με την κολύμβηση να είναι ο τομέας που πρέπει να βελτιωθούν άμεσα. Για τον Αλέξη ήταν ακόμα μία εμπειρία, όπου είναι σαφές ότι είναι ένα κλικ πριν αφήσει ένα αθλητικό πλατώ και ανεβεί αθλητικό επίπεδο. Υπομονή χρειάζεται σε αυτή την φάση.

Το παρών άρθρο θα εμπλουτιστεί τις επόμενες μέρες καθώς θα λαμβάνουμε τα race report των ελλήνων αθλητών.

 

 

About triathlonworld

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.