Triathlon Lifestyle : Μάκης Νικολαΐδης.

Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας “Triathlon Lifestyle” παρουσιάζοντας τον Μάκη Νικολαίδη, αθλητή της Ιστιοπλοίας που φέτος αποφάσισε να ασχοληθεί με το Τρίαθλο.

Ο Μάκης Νικολαίδης είναι αθλητής με πολύ σημαντικές επιτυχίες μεταξύ των οποίων και χρυσό μετάλλιο στους Πανευρωπαικούς Νέων Ανδρών και χάλκινο στο Πανευρωπαϊκό Ανδρών.

1)Πότε ξεκίνησες τον αθλητισμό ;

Ξεκίνησα τον αθλητισμό από 8 χρονών με το άθλημα της Ιστιοπλοΐας.

Οι λόγοι που επέλεξα το συγκεκριμένο άθλημα είναι η αγάπη μου για την θάλασσα,αλλά κυρίως η παρότρυνση του πατέρα και του αδερφού μου που έχουν ασχοληθεί με το άθλημα και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

2)Ποιες είναι οι μεγαλύτερες διακρίσεις σου στην Ιστιοπλοΐα ;

Από το 1996 που ξεκίνησα την Ιστιοπλοΐα είμαι αθλητής του Ναυτικού Όμιλου Ελλάδος.

¨Εχω αρκέτες διακρίσεις από τις οποίες οι πιο σημαντικές είναι το 2004 η 3η Πανευρωπαική νίκη ανδρών και η 1η Πανευρωπαική νίκη νέων ανδρών στην Ιταλία .Nίκες για τις οποίες είχα την τιμή να βραβευτώ από την Ολυμπιακή Επιτροπή το 2005.

 

3)Πότε έμαθες για το Τρίαθλο κάιμ;Πότε ξεκίνησες σχετική προπόνηση ;

Δεν γνώριζα πολλά για το Τρίαθλο,αλλα από video που είχα παρακολουθήσει κατάλαβα πως είναι ένα άθλημα το οποίο έχει μεγάλη ένταση,ισορροπημένο ανάμεσα σε 3 πολύ καλά αθλήματα και απαιτεί μεγάλα αποθέματα ενέργειας και ψυχικού σθένους με αντίπαλο τον εαυτό σου.

Εδώ και δύο χρόνια ασχολούμαι με τους αγώνες αντοχής και από τον Φεβρουάριο αποφάσισα να  ξεκινήσω προπονήσεις για να συμμετάσχω στους αγώνες Τριάθλου.

Επειδή δεν είχα σχετική εμπειρία με το άθλημα οι προπονήσεις μου ήταν στηριγμένες σε προγράμματα από το διαδίκτυο.

4)Πόσους αγώνες έχεις κάνει και εάν μπορείς να συνοψίσεις τις εμπειρίες σου;

Έχω λάβει μέρος σε δύο αγώνες Τρίαθλο.

Ο πρώτος ήταν στις 25 Μαΐου στο 2ο Τριαθλο Σαρωνικού στην Ανάβυσσο,μεσά από αυτό τον αγώνα κατάφερα να μάθω τις αντόχες μου σε συνδιασμό των τριών αθλημάτων.

Έτσι ο πρώτος αγώνας με βοήθησε και με ενθάρρυνε να συνεχίσω τις προπονήσεις μου και να συμμετάσχω στις 9 Ιουνίου στο 3ο Μητροπολητικό αγώνα Τρίαθλο στον Άγιο Κοσμά και να καταφέρω να μειώσω το χρόνο μου κατά 14 λεπτά στο 1.36 σε σχέση με τον προηγούμενο αγώνα.

Αν και είμαι στο ξεκίνημα μου και έχω λάβει μέρος σε δυο αγώνες είχα εύκολη προσαρμογή και με βοήθησε η άψογη οργάνωση που υπήρχε στους αγώνες.

 

5)Πόσες ώρες δαπανάς για την προπόνηση Τριάθλου ;

Για τον πρώτο αγώνα που έλαβα μέρος ξεκίνησα με 10 ώρες προπόνηση την εβδομάδα και έφτασα μέχρι 14 ώρες.

Αυτή τη στιγμή έχοντας πάρει μέρος σε δύο αγώνες προπονούμαι 12 ώρες την εβδομάδα.

6) Ποια είναι τα Τριαθληκά σου σχέδια ;

Τα σχεδιά μου όσο αφορά το Τρίαθλο είναι να συνεχίσω να συμμετάσχω στους αγώνες,καθώς είναι αγώνες με άμιλλα αλλα παραλληλα υπάρχει αλληλοσεβασμός μεταξύ των αθλητών.

Στόχος μου είναι να αποκτήσω εμπειρία πανώ στο Τρίαθλο και να βελτιώσω τους χρόνους μου οσό το δυνατόν περισσότερο με συνεχείς προπονήσεις.

Αυτή τη στιγμή προπονούμαι 12 ώρες την εβδομάδα με σκοπό να λάβω μέρος στις 13 Ιουλίου στον αγώνα Sprint Triathlon που θα διεξαχθεί στη Λίμνη Δόξα.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)