Λιγότερη γυμναστική, καλύτερο αποτέλεσμα

Η άσκηση τέσσερις φορές την εβδομάδα είναι πιο αποτελεσματική από τις έξι φορές, λέει νέα έρευνα

(Πηγή: www.lifo.gr) Το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ έκανε μια έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε αυτό τη μήνα στο περιοδικό Exercise & Science in Sports & Medicine και αναδημοσιεύτηκε στους NYT: η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε 72 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 60-74 ετών που έκαναν καθιστική ζωή, και τις κατέταξαν τυχαία σε τρεις ομάδες άσκησης.

Η πρώτη ομάδα ξεκίνησε να κάνει βάρη, μια φορά την εβδομάδα, και ασκήσεις αντοχής, όπως το τρέξιμο ή το ποδήλατο, σε άλλη μέρα. Η δεύτερη ομάδα ξεκίνησε τα βάρη δύο φορές την εβδομάδα και τρέξιμο ή ποδήλατο άλλες δύο φορές την εβδομάδα. Η τρίτη ομάδα έκανε γυμναστική έξι φορές την εβδομάδα, με τρεις μέρες βάρη και τρεις μέρες άσκησης αντοχής.

Οι ερευνητές ήλπιζαν να ανακαλύψουν ποιός είναι ο ιδανική συχνότητα άσκησης μέσα σε μια εβδομάδα, έτσι ώστε να αυξηθεί η ευεξία των γυναικών και να βελτιωθεί η φυσική τους κατάσταση. Μετά από το τέλος του πειράματος, το οποίο κράτησε τέσσερις μήνες, όλες οι γυναίκες είχαν αυξήσει την αντοχή τους, τη δύναμή τους, και είχαν λιγότερο λίπος στο σώμα, αν και η απώλεια βάρους δεν ήταν αντικείμενο της μελέτης.

Οι ερευνητές είχαν ζητήσει από τις γυναίκες να μην αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Παραδόξως, δεν υπήρχε σχεδόν καμία διαφορά στην φυσική κατάσταση των γυναικών μεταξύ των ομάδων. Οι γυναίκες που γυμνάζονταν δύο φορές την εβδομάδα είχαν αυξήσει τη δύναμή τους όσο αυτές που γυμνάζονταν έξι φορές την εβδομάδα. Επίσης, δεν υπήρχαν ευδιάκριτες διαφορές στα επίπεδα κυτοκινών μεταξύ των ομάδων. Ωστόσο, οι γυναίκες που γυμνάζονταν τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν πολύ περισσότερη ενέργεια από τις γυναίκες των άλλων ομάδων και έκαιγαν περίπου 225 επιπλέον θερμίδες κάθε μέρα σε σχέση με τις αναμενόμενες κατά την άσκηση.

Οι γυναίκες της πιο εντατικής ομάδας αντέδρασαν πολύ διαφορετικά. «Παραπονέθηκαν ότι η άσκηση έξι φορές την εβδομάδα είναι πολύ χρονοβόρα», λέει ο Δρ. Χάντερ. Δεν ανέφεραν σωματική κούραση ή πεσμένη διάθεση. Τα σώματά τους δεν παρήγαγαν υπερβολική ποσότητα κυτοκινών, στέλνοντας στο σώμα αόρατα μηνύματα να επιβραδύνει. Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης, λέει ο Δρ. Χάντερ, είναι «το λιγότερο μπορεί να αποδειχθεί το περισσότερο».

Οι γυναίκες που γυμνάζονταν τέσσερις φορές την εβδομάδα «συνολικά βελτίωσαν την φυσική τους κατάσταση περισσότερο από όλες» αλλά και αυτές που περιορίστηκαν στις δύο φορές την εβδομάδα «δεν είχαν μείνει πολύ πίσω». Πηγή: www.lifo.gr

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)