Εκτός ορίων πλέον το νέφος στην Αττική.

Πηγή : Καθημερινή της Κυριακής (www.kathimerini.gr)

Κοκτέιλ θανάτου η συνύπαρξη στον αέρα αιθαλομίχλης
και σκόνης από την ΑφρικήΤου Γιαννη Ελαφρου«Σταθερά εκτός ορίων» βρίσκεται το νέφος αιθαλομίχλης στην Αθήνα, αποτελώντας βραδυφλεγή βόμβα για τη δημόσια υγεία καθώς έχει σοβαρότατες άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες, με αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας! Οι ειδικοί επιστήμονες κρούουν κώδωνα κινδύνου μιλώντας -για πρώτη φορά- για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων ώστε να απαλλαγεί η ατμόσφαιρα της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων από το πέπλο της ρύπανσης.

Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα της εκπαιδευτικής ημερίδας που διοργάνωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Περιβάλλον και Υγεία» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ημερίδα αποδείχθηκε άκρως επίκαιρη, καθώς την προηγούμενη Δευτέρα στο όριο των 50 μικρογραμμαρίων αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο έως δέκα μικρά (ΑΣ10) ανά κυβικό μέτρο, καταγράφηκε υπερπολλαπλάσια υπέρβαση και στους έξι σταθμούς μέτρησης: 236 μg/m3 στη Λυκόβρυση, 219 στην οδό Αριστοτέλους, 168 στον Πειραιά, 193 σε Αγία Παρασκευή και Θρακομακεδόνες, ενώ στο Μαρούσι ήταν… μόνο 96 μg/m3. Την κατάσταση επιδείνωσε η επίσκεψη της αφρικανικής σκόνης, αλλά η εικόνα από τις συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων, την οποία παρουσίασαν ανεξάρτητοι πανεπιστημιακοί φορείς, κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική.

Είναι ενδεικτικό ότι καθ’ όλο το δίμηνο Δεκέμβριος 2012 – Ιανουάριος 2013 οι μέσες συγκεντρώσεις στην Αθήνα κινούνται, κατά μέσο όρο, πάνω από το όριο των 50 μg/m3 ΑΣ10 (που δεν πρέπει να ξεπερνιέται περισσότερες από 35 ημέρες τον χρόνο) και από το όριο των 40 μg/m3 ΑΣ10 ως ετήσιος μέσος όρος. Τη ζοφερή εικόνα παρουσίασε ο κ. Αλέξανδρος Παπαγιάννης, καθηγητής στο ΕΜΠ, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης Λέιζερ. Μάλιστα, στις βραδινές ώρες- αιχμής για τη θέρμανση, οι μέσες συγκεντρώσεις φτάνουν και τα 70 μg/m3, αποδεικνύοντας ότι η έξαρση του νέφους είναι αποτέλεσμα της θέρμανσης και όχι της κυκλοφορίας οχημάτων, που βαίνει συνεχώς μειούμενη. Το πιο επικίνδυνο είναι ότι υπάρχει ισχυρή παρουσία των εξαιρετικά μικρών σωματιδίων, με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρά του μέτρου (ΑΣ2,5), τα οποία «εισχωρούν πιο βαθιά» στον ανθρώπινο οργανισμό. Οπως είπε η κ. Εμμανουέλλα Ρεμουντάκη  από το ΕΜΠ, τα ΑΣ2,5 ξεπερνούν πολλές ημέρες το δικό τους όριο (25 μg/m3), φτάνοντας για παράδειγμα σε συγκεντρώσεις των 43 ή των 36 μg/m3. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η σύνθεση των ΑΣ2,5 που δείχνει ότι το νέφος που αναπνέουμε δεν είναι απλά «σκόνη», αλλά σωματίδια που εμπεριέχουν σε μεγάλο ποσοστό χημικές ενώσεις του θείου και του αζώτου, βαρέα μέταλλα, άνθρακα κ.λπ. Η σκόνη είναι συνήθως 3% – 5%, ενώ ξεπερνά το 10% όταν έρχεται αφρικανική σκόνη. Πρέπει να υπογραμμιστεί, τόνισε ο κ. Παπαγιάννης, ότι η καύση ξυλείας και άλλων ακατάλληλων υλικών εκλύει ατμούς υδραργύρου, άμεσα τοξικού για τους κατοίκους.

Τις ιδιαίτερα αυξημένες επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα παιδιά επισήμανε η κ. Χρύσα Τζουμάκα-Μπακούλα, διευθύντρια της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιδημιολογικά τεκμηριωμένες έρευνες, που έχουν γίνει στο εξωτερικό (π.χ. Βρετανία), έχουν καταδείξει αυξημένη νοσηρότητα στα παιδιά λόγω ρύπανσης. Επίσης, καταγράφεται αύξηση των πνευμονικών προβλημάτων, αυξημένες επισκέψεις και εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αρνητικές επιπτώσεις υπάρχουν και σε έμβρυα, με καθυστέρηση της ενδομήτριας ανάπτυξης και συσχέτιση με εμφάνιση συγγενών ανωμαλιών.

Τι θα μπορούσε να γίνει; Ο κ. Παπαγιάννης τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης του πληθυσμού για την επικινδυνότητα από την καύση μη πιστοποιημένων προϊόντων ξυλείας, τη δραστική μείωση και αποθάρρυνση της καύσης ξυλείας, τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, την προώθηση χρήσης φυσικού αερίου και υγραερίου και βεβαίως τη βελτίωση της θερμομόνωσης σε κατοικίες και δημόσια κτίρια.

Μπορεί αλήθεια κανείς να διανοηθεί τι θα συμβεί στη δημόσια υγεία, εάν συνεχίσουμε να ζούμε σε «θάλαμο αερίων» και του χρόνου ή μερικά χρόνια ακόμα; ήταν το μήνυμα-προειδοποίηση των επιστημόνων.

Η ζημιά είναι μακροπρόθεσμη

Πρώιμοι θάνατοι σε άτομα με βεβαρημένη υγεία, καρδιακά επεισόδια, επιδείνωση άσθματος, ελάττωση πνευμονικής λειτουργίας, αύξηση πνευμονικών συμπτωμάτων (βήχας, δυσκολία αναπνοής) είναι ορισμένες από τις άμεσες επιπτώσεις του νέφους, σύμφωνα με την κ. Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Υγεία». Το «κρυμμένο μυστικό» όμως είναι ότι το νέφος προκαλεί μακροπρόθεσμη διάβρωση του οργανισμού. Τα αιωρούμενα σωματίδια και οι τοξικές ενώσεις που μεταφέρουν δεν μένουν στους πνεύμονες (επιβαρύνοντάς τους φυσικά), αλλά τα πιο μικροσκοπικά απ’ αυτά κυκλοφορούν μέσω των αιμοφόρων αγγείων αφήνοντας τα αποτυπώματά τους στους ανθρώπινους ιστούς και στα κύτταρα. Ακόμα και το ρινικό σύστημα των κατοίκων της Αθήνας είναι βεβαρημένο σε σχέση με εκείνων της επαρχίας, παρουσιάζοντας αλλοιώσεις και μείωση της δυνατότητας φιλτραρίσματος του αέρα! Η κ. Νικολοπούλου, ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας, έχει προειδοποιήσει το υπουργείο Υγείας: «Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για ένα δίκτυο έρευνας και πληροφόρησης του κοινού, ανεξάρτητο από συμφέροντα, πολιτικά και οικονομικά».

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)