Εισαγωγή
Η αγωνιστική χρονιά για τους αθλητές του Τριάθλου ξεκίνησε την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013 με αγώνα διάθλου στο Καράβι του Σχινιά.
Ενα ιστορικό σημείο για το Ελληνικό Τρίαθλο με αγώνες Τριάθλου & Διάθλου να διοργανώνονται στο Καράβι του Σχινιά από το 1992. Το 1993 διοργανώθηκαν 5 αγώνες (αγώνας διάθλου, ολυμπιακής απόστασης και σπριντ). Ο τελευταίος αγώνας τριάθλου στο καράβι διοργανώθηκε το 2004. Ηταν το πρώτο τρίαθλο μεσαίας απόστασης, half ironman στην Ελλάδα.
Διοργανωτής του αγώνα διάθλου ήταν ο Λάμπρος Κοτσιόπουλος, γνωστός από τους αγώνες τριάθλου που διοργάνωσε το 2012 στην Καλαμάτα. Φέτος ο Λάμπρος αποφάσισε να επεκταθεί και εκτός του νομού Μεσσηνίας και έχει ήδη ανακοινώσει αγώνες στην Αττική, Χανιά, Ναύπλιο.
Είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχει αποκέντρωση των αγώνων εκτός Αθηνών και να υπάρχουν πυρήνες ανάπτυξης του αθλήματος σε όλη την ελλάδα. Οι αγώνες στην επαρχία αποτελούν την αφορμή δημιουργίας πυρήνων ανάπτυξης του αθλήματος.
Ο αγώνας στο Καράβι είναι ιστορικής σημασίας όμως όπως μας είπε και ο κ. Μανιάτης – ιδιοκτήτης του Sports Club Καράβι- «Είναι κρίμα κάποιοι να μην ξέρουν την ιστορία του αθλήματος».
Ο παραλογισμός της ελληνικής καθημερινότητας…θα γυρίσουμε τα ρολόγια πίσω;
Δυστυχώς οι διοργανωτές αντιμετώπισαν ένα εχθρικό κλίμα στην πρώτη προσπάθειά τους στην Αθήνα και πολλές «τρικλοποδιές». Ετσι θα πρέπει όσοι ήταν παρόντες στον αγώνα να είναι σαφώς πιο επιεικείς μαζί τους.
Χρειαζόμαστε περισσότερους αγώνες και ελπίζουμε ότι οι διοργανωτές αγώνων θα μπορέσουν να συνεργαστούν στο μέλλον τηρώντας κάποιον κώδικα ηθικής και επικοινωνίας ώστε να υπάρχει ένα καλά ισορροπημένο καλεντάρι αγώνων.
Επίσης ελπίζουμε ότι το οργανωμένο κράτος θα σοβαρευτεί και δεν θα ρεζιλεύεται όπως έγινε την προηγούμενη Κυριακή, κάνοντάς μας όλους να ντρεπόμαστε που ζούμε σε αυτό το τριτοκοσμικό κράτος όπου ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι διάφορες μορφές εξουσίας υποδουλώνονται στα προσωπικά συμφέροντα ορισμένων «γνωστών αγνώστων», φυσικών και νομικών προσώπων.
Το τρίαθλο και το κάθε άθλημα δεν μπορεί να αποτελεί Franchise Concept τα δικαιώματα του οποίου έχουν κάποιοι.
Δυστυχώς για κάποιους δεν είμαστε χώρα του Ανατολικού μπλοκ και έτσι ο κάθε Δήμος και ο κάθε ιδιώτης/ ιδιωτική εταιρεία μπορεί να διοργανώνει πολιτιστικές ή και αθλητικές εκδηλώσεις.
Η ζωή είναι υπέρτατη αξία!
Ομως πέρα από οτιδήποτε αυτό που μας κάνει μεγάλη εντύπωση είναι ότι ορισμένοι δεν ενδιαφέρονται ακόμα και για τις ζωές των ανθρώπων. Ετσι την ώρα που ο διοργανωτής δίνει τον αγώνα του για να διαφυλάξει την σωματική ακεραιότητα των αθλητών κάποιοι παίζουν παιχνίδια υποκινούμενοι από προσωπικά συμφέροντα και το πάθος της εχθρότητάς τους.
Δηλαδή εάν αποσπάσουν την προσοχή του διοργανωτή και γίνει ατύχημα με συνέπειες την σωματική ακεραιότητα ενός αθλητή/ αθλήτριας θα είναι ευχαριστημένοι;
Δεν δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση σε αυτά τα αρνητικά που βιώσαμε – και τα οποία αντιμετώπισαν με ψυχραιμία και επιτυχία οι αθλητές- καθώς ο αγώνας κρίνεται επιτυχημένος τόσο από πλευράς συμμετοχών όσο και ασφάλειας των αθλητών.
Κάνουμε έκκληση προς όλους. Κάντε ότι θέλετε αλλά μην δημιουργείτε προβλήματα την ώρα του αγώνα. Την ώρα που κάποιοι αγωνίζονται να είναι χωρίς αυτοκίνητα ο αγωνιστικός χώρος μην τους απασχολείτε. Σεβαστείτε την ανθρώπινη ζωή. Μπορεί να είναι το παιδί του γείτονά σας ή του φίλου σας που μπορεί να κινδυνέψει.
Τα πολύ θετικά του αγώνα είναι τα εξής :
- Το πολύ ωραίο στήσιμο της Ζώνης Αλλαγών καθώς και της ζώνης τερματισμού.
- Η ασφάλεια των αθλητών. Να τονίσουμε για ακόμα μία φορά ότι κρίνουμε απόλυτα ιδανικό το κωπηλατοδρόμιο. Δεν νιώσαμε σε καμία στιγμή ότι κινδύνεψαν οι αθλητές μέσα σε αυτό. ( Σημείωση :Δυστυχώς προς στο τέλος του αγώνα κοντά στις 13:30 έως τις 14:30 κάποιοι θυμήθηκαν να κάνουν αυτοσχέδιους αγώνες αυτοκινήτου στην ευθεία εμπρός από την είσοδο του κωπηλατοδρομίου προς τον μαραθώνα. Η αστυνομία αντί να απαγορεύει τους αυτοσχέδιους αγώνες αυτοκινήτου ήρθε για να απαγορεύσει τους αγώνες ποδηλασίας! Οι αυτοσχέδιοι αγώνες αυτοκινήτου με τους γνωστούς επικίνδυνους “κάγκουρες” ως πραταγωνιστές δημιούργησε επιπρόσθετο άγχος στους διοργανωτές καθώς έπρεπε να εξασφαλίσουν ότι αυτά τα 300-400 μέτρα από το κωπηλατοδρόμιο προς το καράβι δεν θα έκρυβαν κινδύνους για τους “αργοπορημένους και λιγότερο έμπειρους αθλητές” (αυτούς που δεν είχαν τερματίσει ακόμα ) καθώς και τους εθελοντές που με κίνδυνο την ίδια τους την ζωή ήταν πάνω στον δρόμο για να σταματούν τα αυτοκίνητα την ώρα που περνούσαν οι αθλητές. Η αστυνομία δεν έκρινε σκόπιμο να σταματήσει τους αυτοσχέδιους αγώνες αυτοκινήτο. Φαίνεται οτι η τροχαία έχει πρόβλημα μόνο με τους αγώνες ποδηλασίας. Μήπως θα έπρεπε να ντρέπεται ο διευθυντής της τροχαίας!).
- Η ευγένεια του διοργανωτή τόσο τις ημέρες πριν τον αγώνα όσο και την ημέρα του αγώνα.
- Η ευγένεια των εθελοντών
- Η ψυχραιμία του διοργανωτή στην επίλυση των διαφόρων περίεργων και σίγουρα δυσάρεστων θεμάτων που αντιμετώπισε.
- Η αποφασιστικότητά του διοργανωτή να κάνει τον αγώνα
- Η συχνή επικοινωνία και ενημέρωση των αθλητών τις προηγούμενες μέρες. Εστελνες εμαιλ και σε πολύ μικρό χρόνο είχες λάβει απάντηση.
- Η εμμονή του να διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματά του ως πολίτης αυτή της χώρας και να μην υποχωρεί στους νοσταλγούς του παρελθόντος που μας χρεωκόπησε.
- Ο χώρος στο Καράβι του Σχινιά με τις πολύ ωραίες εγκαταστάσεις του.
- Το εξαιρετικό επίπεδο των αθλητών με κορυφαία ονόματα του ελληνικού αθλητισμου να συμμετέχουν : Φραι, Σκυλοδήμος, Καταπόδης, Διακομοπούλου, Αλυφαντής, Γκοτζιάς κ.λπ.
Τα βασικά σημεία που θεωρούμε ότι πρέπει να διορθώσουν οι διοργανωτές είναι :
- Η αναλογία των αποστάσεων των αγωνισμάτων/ αθλημάτων να είναι σωστή. Το δίαθλο έχει 10χλμ τρεξίματος- 40 χλμ ποδηλασίας και 5 χλμ τρεξίματος και οι μισές είναι το σπριντ δίαθλο. Βέβαια υπάρχει ελαφρυντικό καθώς την Παρασκευή αναγκάστηκαν οι διοργανωτές να μεταφέρουν τον αγώνα μέσα στο κωπηλατοδρόμιο.
- Να μην υπάρχει συνάντηση των διαδρομών των διαφόρων αγωνισμάτων. Βέβαια να σημειώσουμε και πάλι ότι ο αγώνας είχε προγραμματιστεί να γίνει αρχικά να γίνει εκτός κωπηλατοδρομίου και λόγω προβλημάτων που προσπάθησαν να δημιουργήσουν κάποιοι έγινε εντός του κωπηλατοδρομίου
- Τα σημεία ελέγχου της ηλεκτρονικής χρονομέτρησης να μην αποτελούν εμπόδιο για την κίνηση των ποδηλάτων και να είναι σε σωστά σημεία. Αναφερόμαστε στο σαμαράκι στην ΒΑ γωνία του κωπηλατοδρομίου.
- Τα σημεία τροφοδοσίας στο τρέξιμο να είναι επαρκή και σύμφωνα με τους κανονισμούς (κάθε 2,5 χιλιόμετρα στο τρέξιμο)
Ομως με δεδομένο τα προβλήματα που προσπάθησαν κάποιοι να δημιουργήσουν οι διοργανωτές παίρνουν άριστα λόγω ψυχραιμίας, ευγένειας και αποφασιστικότητας. Φυσικά έγιναν ακόμα πιο πολύ συμπαθείς σε όλους μας και φυσικά θα έχουν την στήριξή μας.
Η διοργάνωση αγώνων απαιτεί πολλή προσπάθεια και γερό στομάχι όταν ζεις σε μία χώραπου παλεύει σκληρά για το αύριο -με το σήμερα να είναι πολύ γκρίζο- και βιώνεις σουρεαλιστικές καταστάσεις λόγω των λαθών του χθες.
Ας έχουμε επιείκια και ας στηρίξουμε όλους τους διοργανωτές στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας ανεξάρτητα από προσωπικές συμπέθειες/ αντιπάθειες και συμφέροντα.
Το ίδιο το κράτος δεν εμπιστεύεται τις/κάποιες ομοσπονδίες στην ανάπτυξη του αθλητισμού και την διαχείριση δημοσίου χρήματος και πετάει το μπαλάκι στους ιδιώτες. Οποιος δεν καταλαβαίνει το πλαίσιο στο οποίο κινείται μάλλον ζει σε ένα δικό του σουρεαλιστικό κόσμο….
Πάνω από όλα ας συγχωρέσουμε τους άλλους και κυρίως τους εαυτούς μας και
….χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν
….ας πάμε παρακάτω αποδεχόμενοι το νομικό πλαίσιο της ευρωπαικής χώρας στην οποία ζούμε και
….κυρίως αναλογιζόμενοι τα θέλω της κοινωνίας.