Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων : Επιτακτική η ακύρωση του αγώνα!

Εχθές στην Κυπαρισσία έλαβε χώρα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τριάθλου. Δυστυχώς οι διοργανωτές δεν τα πήγαν καλά – πολύ επιεικής ο χαρακτηρισμός μας- και έτσι είμαστε σίγουροι ότι μόλις το ΔΣ λάβει γνώση όσων έγιναν θα αποφασίσουν την ακύρωση του πρωταθλήματος. «Είστε υπερβολικοί» θα μπορούσε να πει κάποιος. Κάθε άλλο. Είμαστε πολύ επιεικείς. Αλλά ας απομονώσουμε μερικά στοιχεία από τα πράγματα και θαύματα που έγιναν εχθές στον αγώνα σπριντ (κολύμβηση 750 μέτρα, ποδηλασία 20χλμ, τρέξιμο 5 χλμ) :

Η κολύμβηση έγινε σε μεγαλύτερη απόσταση από αυτή που προέβλεπε η προκήρυξη  δηλ. αντί για 750 μέτρα,  είχαμε περισότερο από 1200 μέτρα  όπως μας διαβεβαίωσαν αθλητές που είχαν μετρητή της απόστασης GPS). Το συγκεκριμένο ζήτημα το επιβεβαιώνει  και η αναφορά αθλητικής ιστοσελίδας (www.trinews.gr)

Αρκετοί αθλητές το συζητούσαν μεταξύ τους μετά το τέλος του αγώνα και απ’ ότι πληροφορηθήκαμε, τέθηκε στα μέλη της Οργανωτικής επιτροπής από γονείς και φιλάθλους. Από έγκυρες και διασταυρωμένες  δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ.Βαξεβάνης απάντησε ότι «το κύμα μετακίνησε τις σημαδούρες γι’ αυτό και υπήρξε απόκλιση» η οποία, όπως διαμήνυσε στους δικαιολογημένα αγανακτισμένους γονείς και φιλάθλους, «είναι θεμιτή διότι ο κανονισμός επιτρέπει απόκλιση έως 20%».

 

Εδώ όμως έχουμε πολύ παραπάνω επομένως πρόκειται για ωμή παραβίαση του κανονισμού, σωστά;

 

Μιλήσαμε με ανθρώπους που ήταν παρόντες και μας είπαν : “Eχουμε και καταστρατήγηση του πνεύματος των αγώνων που είναι να αξιολογούνται οι τριαθλητές για τις επιδόσεις τους και στα τρία αθλήματα επί συγκεκριμένων αποστάσεων και να μην ευνοούνται αυτοί που τυχαίνει σε κάποιο από τα τρία να υπερτερούν (π.χ τυχαίνει να είναι καλοί κολυμβητές!!!)”. Για να το πούμε πολύ απλά έχουμε σαφή παραβίαση των κανονισμών της ITU και κυρίως αλλοίωση της προκήρυξης των αγώνων.

 

Όμως το καλύτερο απ’όλα δεν το έχετε ακόμα διαβάσει : Στο σημείο αναστροφής του ποδηλάτου δεν υπήρχε κριτής που να σημειώνει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό τους αριθμούς των ποδηλατών με αποτέλεσμα εύλογα να δημιουργηθεί η καχυποψία ότι κάποιοι θα έκλεψαν στην αναστροφή για να πετύχουν καλύτερο χρόνο. Όπως μας είπαν άνθρωποι που ήταν παρόντες : «Στο σημείο αυτό ήταν πέρα για πέρα διαβλητή η διαδικασία!!!!». Το θέμα αυτό το έθιξαν  στον κ.Βαξεβάνη ο οποίος απάντησε ότι «η έλλειψη κονδυλίων από την πολιτεία δεν τους επιτρέπει να διεξαγάγουν έναν άψογο από κάθε άποψη αγώνα!!» Δηλαδή παραδέχεται ο κ. Βαξεβάνης ότι ο αγώνας έλαβε χώρα δίχως την παρουσία αρκετών κριτών και μάλιστα είπε σε γονιό τα εξής « Στον επόμενο αγώνα να έρθετε εσείς ως κριτής».

 

Τελειώνουμε χωρίς να αναλύσουμε περαιτέρω όλα αυτά που έγιναν εχθές λέγοντας ότι δεν απαγορεύθηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων για το διάστημα που διεξαγόταν το ποδηλατικό σκέλος.

 

Χαρακτηριστικά αθλητής έλεγε  ότι φοβούμενος αναγκάσθηκε στο σημείο της αναστροφής να ακινητοποιήσει το ποδήλατο του βλέποντας να κινείται στην κατεύθυνση αυτή (αναστροφής) αυτοκίνητο με μεγάλη ταχύτητα, χάνοντας κατ`αυτό τον τρόπο πολύτιμο χρόνο στην προσπάθεια του να υπερσκελίσει τους προπορευόμενους συναθλητές του.

 

Το ότι ο αγώνας έγινε με drafting και αθλητές συμμετείχαν με ποδήλατα χρονομέτρου κ.λπ. είναι λεπτομέρειες.

 

Ο κ. Γερόλυμπος, πρόεδρος της Ε.Ο.Τριάθλου με πολύ μεγάλη εμπειρία στα τεκταινόμενα του ελληνικού αθλητισμού, είμαστε σίγουροι ότι θα αποφασίσει την ακύρωση του πρωταθλήματος καθώς και θα απομακρύνει όλους αυτούς που του αποκρύβουν την αλήθεια και τον εκθέτουν.

 

Εμείς ως περιοδικό αναλαμβάνουμε την διοργάνωση του πανελλήνιου πρωταθλήματος εφήβων. Είναι κρίμα να υπάρχουν φήμες ότι αυτά που έγιναν στην Κυπαρισσία έγιναν σκόπιμα για να ευννοηθούν συγκεκριμένοι αθλητές, οι οποίοι ως κολυμβητές δεν τα πήγαν καλά στα πανελλήνια πρωταθλήματα κολύμβησης. Ερώτηση : To Πανελλήνιο πρωτάθλημα Εφήβων δίνει και μόρια στις Πανελλαδικές Εξετάσεις;

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)