Ironman Lanzarote : Μία υπέρτατη πρόκληση για το ανθρώπινο σώμα

Πριν 27 χρόνια (Κυριακή 25 Μάιου 1994) είχα λάβει μέρος σε έναν από τους πιο δύσκολους αγώνες και απαιτητικούς αγώνες τριάθλου που υπάρχουν στο Διεθνές Καλεντάρι : Το διάσημο Ironman Lanzarote.

Εντονη ζέστη, δυνατοί άνεμοι και φυσικά αρκετά υψομετρικά συνθέτουν μία υπέρτατη πρόκληση για το ανθρώπινο σώμα μέσα σε ένα ηφαιστιογενές νησί του Ατλαντικού.

Πριν τον αγώνα παρακολουθήσαμε ένα εξαιρετικό σεμινάριο προπονητικής από τον ένα και μοναδικό (δύο φορές παγκόσμιο πρωταθλητή τριάθλου Dr. Mathew Brick). Στο τέλος του σεμιναρίου έγινε κλήρωση και κέρδισα (1 κέρδιζε από όλους τους συμμετέχοντες στον αγώνα) ένα παλμογράφο ρολόι της Polar και αυτό δεν μπορούσε παρά να είναι εξαιρετικό ιωνός.

Κολύμβηση

Το κολύμπι γίνεται σε βαθιά νερά με έντονο κυματισμό και γι’αυτό οι διοργανωτές συνήθως το έχουν παράλληλα με την ακτή. Το 1994 που συμμετείχα η εκκίνηση έγινε μέσα από το νερό ενώ πλέον η εκκίνηση δίνεται από την ακτή.

Ο χρόνος εξαιρετικός 53 λεπτά που όμως οφείλεται ότι ο αφέτης δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τους αθλητής που πριν την εκκίνηση είχαν μετακινηθεί τουλάχιστον 5ο μέτρα.

Ποδηλασία

Η ποδηλασία λαμβάνει χώρα σε ένα ξερό ηφαιστιογενές περιβάλλον όπου οι δυνατοί άνεμοι δοκιμάζουν το μυαλό και το σώμα.

Το ερώτημα είναι πάντοτε σε αυτό το νησί που θα βρεις τον κόντρα άνεμο : καθώς ανεβαίνεις τις ανηφόρες ή στην επιστροφή αφού έχεις τελειώσει τα ανηφορικά κομμάτια, δηλαδή τα τελευταία 60χλμ.

Εχοντας αφήσει το ποδήλατο την προηγούμενη μέρα στην ζώνη αλλαγών απογοήτευση με κυρίευσε καθώς είχα χωρίς αμφιβολία το πιο φθηνό και χειρότερης ποιότητας ποδήλατο.

Την ημέρα του αγώνα το σενάριο γνωστό. Περνούσα “σαν σταματημένους τους αθλητές στην ανηφόρα” και με περνούσαν στα κατηφορικά και επίπεδα κομμάτια

Τρέξιμο

Το τρέξιμο λαμβάνει χώρα μέσα στο μεσημέρι και με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Το 1994 ήταν μία ατελείωση ευθεία πήγαινε έλα (21,1 προς μία κατεύθυνση και επιστροφή). Ο ρυθμός που ξεκίνησα μέχρι και το 30χλμ εξαιρετικός κοντά στο 4’30” όμως δυστυχώς στο 30 τόσο η λάθος τροφοδοσία όσο και οι φουσκάλες στα πέλματα (πολύ δυνατοί πόνοι) με ανάγκασαν να μειώσω σημαντικά και απλά να προσπαθήσω να μην περπατήσω. Έτσι οι 3 ώρες και 40 λεπτά ήταν ο τελικός χρόνος του μαραθωνίου που όμως δεν αντιπροσωπεύουν το καλό τρέξιμο που έκανα στα 3/4 του αγώνα.

Πολύ τυχερός που έζησα μία τέτοια εμπειρία.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, BSc, MSc, MBA- Ιδρυτής Triathlon Lab(προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Triathlon Ironman Lanzarote

Triathlon Ironman Lanzarote

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)