Iron Family : Νατάσσα Θάνου & Αντρέας Γκίκας

Ο τερματισμός στην Κλασσικό Μαραθώνιο είναι για πολλούς Έλληνες ένα όνειρο ζωής και όλοι μας θαυμάζουμε απεριόριστα τους μαραθωνοδρόμους, ιδίως τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας που καταφέρνουν παράλληλα με τις επαγγελματικές, προσωπικές και κοινωνικές υποχρεώσεις να καταφέρουν να κάνουν την καθημερινή απαιτητική προπόνηση που απαιτείται για την ολοκλήρωση ενός μαραθωνίου.

Πως θα σας φαινόταν εάν σας λέγαμε ότι για κάποιους τα 42,195 μέτρα του μαραθωνίου είναι το 1/3 της προσπάθειας τους;

Πως θα σας φαινόταν εάν σας αναφέραμε ότι ένα ζευγάρι / οικογένεια με παιδί 5 ετών ετοιμάζεται για ένα αγώνα Ironman, δηλαδή αγώνα με κολύμβηση 3,8χλμ, ποδηλασία 180 χιλιομέτρων και τρέξιμο 42,195 χλμ και αυτά το ένα μετά το άλλο χωρίς διακοπή;

Andreas Natasa Athens Triathlon Team

Andreas Natasa Athens Triathlon Team

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Νατάσσα Θάνου είχε ως αθλητική ενασχόληση το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων και ο μεγάλος της στόχος ήταν η ολοκλήρωση/ τερματισμός στο Σπάρταθλο.

Ο σύζυγός της Αντρέας Γκίκας που ήταν ήδη αθλητής Τριάθλου της ζήτησε μία μέρα να κάνει προπόνηση με την ομάδα του, την Athens Triathlon. Σταδιακά οι περιστασιακές προπονήσεις με την ομάδα Τριάθλου έγιναν μόνιμες και η Νατάσσα χωρίς να έχει ξανασχοληθεί με κολύμβηση και ποδηλασία κατάφερε να τερματίσει 3 πολύ απαιτητικούς και υψηλό ανταγωνισμό αγώνες Ironman 70.3 όπως το περίφημο Collins Cup στο Samorin της Σλοβακίας και το περίφημο Challenge Almere, στην Ολλανδία και στην Βουλιαγμένη και κάθε φορά βελτιώνοντας τα αποτελέσματά της.

Τώρα, και οι δυο τους προετοιμάζονται ώστε τον Μάρτιο του 2023 να πάνε στη Νέα Ζηλανδία και να συμμετέχουν στο Ironman της Νέας Ζηλανδίας. Συμμετέχουν στο προπονητικό camp στην Καλαμάτα για τρίτη φορά και στόχος είναι να έχουν ένα τριήμερο με πολύ υψηλά προπονητικά φορτία που θα τους ετοιμάσει για τον αγώνα στη Νέα Ζηλανδία.

Το Triathlon World επικοινώνησε και με τους δύο και τους ζήτησε να μας μιλήσουν για την καθημερινότητα τους, τι απαιτεί η προετοιμασία τους και πως καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Η κα. Νατάσα Θάνου μας είπε : “Πριν ένα χρόνο οι κολυμβητικές μου δεξιότητες ήταν περιορισμένες και δεν ήμουν και πολύ σίγουρη εάν θα μπορούσα να ισορροπήσω σε ένα ποδήλατο χρονομέτρου πάνω στις αερόμπαρες. Όλα ξεκίνησαν από μία προπόνηση και τώρα πλέον το τρίαθλο έχει γίνει τρόπος ζωής».

Αναφορικά με τις δυσκολίες της καθημερινότητας ανέφερε : “Είναι πολύ ωραίο ότι με τον σύζυγο μου μοιραζόμαστε μερικές έντονες εμπειρίες από αγώνες καθώς και ότι ετοιμαζόμαστε για τον ίδιο αγώνα. Όμως με δεδομένο ότι το παιδί είναι η απόλυτη προτεραιότητα και οι δύο έχουμε έντονες επαγγελματικές υποχρεώσεις αυτό απαιτεί πολύ καλό καθημερινό προγραμματισμό και συντονισμό. Ακόμα και τις ημέρες που δεν εργαζόμαστε πρέπει ο ένας να φροντίζει το παιδί όσο ο άλλος κάνει προπόνηση»

Natasa PTO Tour

Natasa PTO Tour

Ο Αντρέας Γκίκας αναφορικά με το πόσο ιδιαίτερο είναι η κοινή προετοιμασία για τον ίδιο αγώνα με την γυναίκα του : «Είναι πράγματι πολύ ιδιαίτερο και μοναδικό αλλά απαιτεί πολύ πειθαρχία όχι μόνο τις ώρες τις προπόνησης αλλά σε όλο το 24ωρο. Το συναίσθημα να συναντιόμαστε πάνω στις ποδηλατικές ή δρομικές των αγώνων είναι μοναδική και αξέχαστη εμπειρία. Είμαι πολύ χαρούμενος που η γυναίκα μου ασχολείται με το Τρίαθλο που για εμένα ήταν τρόπος ζωής και φυσικά περήφανος για την εκπληκτική πρόοδό της τους τελευταίους μήνες».

Andreas PTO Tour

Andreas PTO Tour

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)