Βιοχημεία της Ασκησης :Σίδηρος.

Αθλητισμός = Σίδηρος ;

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό όμως δεν είναι. Η τιμή της αιμοσφαιρίνης/ αιματοκρίτη συσχετίζονται άμεσα με την αεροβιακή μας ικανότητα. Δυστυχώς οι αθλητές αντοχής και ιδιαίτερα αυτοί που καλύπτουν τρέχοντας πολλά χιλιόμετρα παρουσιάζουν σημαντική έλλειψη σιδήρου. Η έλλειψη σιδήρου είναι πιο σημαντική έλλειψη μετάλλου στους ανθρώπους στον Δυτικό κόσμο. Ο αθλητές θεωρούνται ως μία ομάδα μα σημαντική έλλειψη σιδήρου η οποία οφείλει να παρακολουθεί τακτικά τα επίπεδα αυτού

Οπως τονίσαμε χαμηλές τιμές αιμοσφαιρίνης και αιματοκρίτη επηρρεάζουν αρνητικά την απόδοσή μας. Ας δούμε το θέμα πιο σφαιρικά ξεκαθαρίζοντας ορισμένα σημεία που δημιουργούν σύγχυση:

  1. Ο κάθε αθλητής αντοχής και ιδιαίτερα οι δρομείς και τριαθλητές οφείλουν κάθε 6 μήνες να κάνουν αιματολογικές εξετάσεις όπου μεταξύ άλλων οφείλουν να τσεκάρουν και τα αποθέματά σιδήρου τους (φερριτίνη).
  2. Τα κανονικά επίπεδα του κάθε ανθρώπου είναι κάτι που πρέπει να ορίσει ο ιατρός και αυτό συνήθως γίνεται σε περιόδους ξεκούρασης. π.χ. σε περίοδο ξεκούρασης είχα αιματοκρίτη στο 46 ενώ σε περιόδους πλήρους προπόνησης ακόμα και με ιατρική παρακολούθηση και συνταγογράφιση σιδήρου με δυσκολία είχα 38.
  3. Ας μην αμελούμε ότι αυτό που ονομάζουμε φυσιολογικά επίπεδα δεν είναι τίποτα άλλο από στατιστικές καμπύλες Gaus.
  4. Ο αθλητίατρος και μόνο αυτός έχει δικαίωμα βάσει νόμου να συνταγογραφήσει καθώς και να καθορίσει τον τρόπο – συχνότητα και παραμέτρους – ελέγχου.
  5. Δυστυχώς παρότι όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες υπόσχονται υψηλή απορρόφηση και μικρά γαστρεντερικά προβλήματα, αυτό δεν ισχύει. Η απορρόφηση του σιδήρου μέσω σκευασμάτων εξακολουθεί να είναι μικρή και εξακολουθούν να δημιουργούν γασρτεντερικά προβλήματα. Για κάθε ανθρώπινο οργανισμό διαφορετικό σκεύασμα μπορεί να είναι ιδανικό. Ομως ο πειραματισμός δεν μπορεί να γίνεται χωρίς τις οδηγίες του ιατρού που μας παρακολουθεί.
  6. Η βιταμίνη C και το φολικό οξύ βοηθούν την απορρόφηση του σιδήρου
  7. Οι πολυφαινόλες στον καφέ μειώνουν την απορρόφηση κατά 20% και το ταννικό οξύ του τσαγιού κατά 50%
  8. Τώρα που έχουμε υψηλά επίπεδα θερμοκρασιών είναι δύσκολο να διακρίνουμε εάν η υπνηλία και η γενικότερη κατάπτωση οφείλεται στην ζέστη ή στην ελλειψη σιδήρου.
  9. Είναι αυτοννόητο ότι οι αθλήτριες (λόγω της περιόδου) έχουν ακόμα πιο έντονο πρόβλημα.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (Προπονητική Ομάδα Smart Sport – email : info@triathlonworld.gr)

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)