Πρόγραμμα προπόνησης από το Ιντερνετ.

Τις τελευταίες μέρες λάβαμε  σχεδόν το ίδιο ερώτημα από 2 διαφορετικούς αναγνώστες της ιστοσελίδας. Το συνοψίζουμε στο εξής :

«Εχω πάρει μέσω ίντερνετ ένα πρόγραμμα προπόνησης το οποίο και ακολουθώ. Εχασα κάποιες προπονήσεις τί κάνω ; Να το ξεκινήσω από την αρχή, να το συνεχίσω από εκεί που σταμάτησα …. με πιο τρόπο μπορώ να το χρησιμοποιήσω»

Εμείς διαφωνούμε  και έχουμε εκφραστεί πολλές φορές  αρνητικά αναφορικά με τα έτοιμα προγράμματα.

Το καλύτερο  που μπορείτε να κάνετε είναι να βρείτε ομάδα τριάθλου με προπονητή/ -ες  που θα σας επιτηρεί/ -ούν  από κοντά και  η οποία θα έχει αθλητές με τους οποίους θα μπορείτε να κάνετε μαζί προπόνηση.

Η επόμενη επιλογή είναι να έχετε προπονητή που θα σας βγάζει πρόγραμμα καθώς θα σας γνωρίζει πολύ καλά ως αθλητή και θα είναι προσωποιημένο πρόγραμμα.

Εάν όμως  η μοναδική επιλογή  που έχετε κυρίως για οικονμικούς λογους είναι να βρείτε ένα «τυποποιημένο πρόγραμμα» από το Ιντερνετ τότε οι παρακάτω πρακτικές  συμβουλές  ίσως σας βοηθήσουν σημαντικά :

  • Επιλέγουμε προπονητικό πρόγραμμα ανάλογα με τις ρεαλιστικά διαθέσιμες ώρες και το συνολικό προπονητικό φορτίο που ήδη μπορεί να υποδεχθεί ο οργανισμός.
  • Μην προσπαθήσετε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα επαγγελματία αθλητή ή ένα πρόγραμμα με πολλές ώρες προπόνησης. Υπερκόπωση, τρυματισμός και ψυχολογική πίεση θα είναι μερικές από τις πιθανές συνέπειες.
  • Εάν ρεαλιστικά δεν μπορούμε να αφιερώσουμε τις ώρες που απαιτεί το πρόγραμμα και καθώς μάλλον δεν είμαστε ικανοί να κάνουμε τυχόν προσαρμογές καλύτερα να επιλέξουμε άλλο πρόγραμμα.
  • Διαβάζουμε πολύ προσεχτικά τις οδηγίες και τις σημειώσεις/ διευκρινήσεις του συντάκτη του προγράμματος.
  • Το πρόγραμμα το διαβάζουμε από το τέλος ταιριάζοντάς το στην ημέρα του αγώνα.
  • Εάν είναι μικρότερο το διάστημμα μέχρι τον αγώνα που μας ενδιαφέρει (π.χ.   εβδομάδες)  σε σχέση με την διάρκεια του προγράμματος (π.χ. 12 εβδομάδες) τότε αρχίζουμε από την εβδομάδα που απέχει τόσο όσο ο αγώνας που μας ενδιαφέρει αρκεί να μπορούμε να υποστηρίξουμε το προπονητικό φορτίο της πρώτης εβδομάδας (σταδιακή επιβάρυνση σε σχέση με το φορτίο που ήδη έχει συνηθίσει το σώμα μας)
  • Προσπαθούμε να δούμε ή ρωτάμε κάποιον έμπειρο αθλητή προπονητή/ τριαθλητή ποιες είναι οι προπονήσεις κλειδια που δεν πρέπει να χάνουμε.
  • Εάν χάσουμε κάποιες προπονήσεις και εφόσον αυτές δεν είναι οι προπονήσεις κλειδιά πάμε παρακάτω.

 

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική Ομάδα Smart Sport/ Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld.gr & Triathlon.gr (Email :info@triathlonworld.gr)

Imagen De La Garmin Barcelona Triathlon 2011

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)