Τραυματισμοί στους οπίσθιους μηριαίους…

Τραυματισμοί στους οπίσθιους μηριαίους… με απλά λόγια

Εισαγωγή

Υπάρχουν ορισμένες μυικές θλάσεις που ταλαιπωρούν τους αθλητές πολύ περισσότερο από τις υπόλοιπες. Υπάρχουν μερικές μυικές θλάσεις που τις κουβαλάς μέσα σου (ψυχολογικά και σωματικά) ως αθλητής για όλη σου την ζωή. Μία τέτοια μυική θλάση είναι η θλάση στους οπίσθιους μηριαίους ένας εξαιρετικά επώδυνος τραυματισμός με πολύ έντονο πόνο και μεγάλο απαιτούμενο χρόνο ανάρρωσης. Εχουν περάσει 23 χρόνια από την θλάση στους αριστερούς οπίσθιους μηριαίους και νιώθω ότι ακόμα δεν έχει φύγει αυτός ο τραυματισμός!

Οι αθλητές συνηθίζουμε να μιλάμε για μηριαίους δικέφαλους αλλά είναι σαφώς πιο σωστό να χρησιμοποιούμε την έκφραση οπίσθιοι μηριαίοι καθώς υπάρχουν ακόμα ο ημιυμενώδης και ο ημιτενοντώδης.(Σημείωση : Αν και θα θεωρηθεί αυθαίρετο από προσωπική επειρία στην ίδια κατηγορία επώδυνων τραυματισμών είναι φυσικά και οι κάτω κοιλιακοί, οι προσαγωγοί και οι κάτω θωρακικοί).

Η θλάση στους οπίσθιους μηριαίους είναι όπως είναι φυσικό ο τρόμος και ο φόβος των αθλητών όπου η προπόνησή τους απαιτεί έντονα σπριντ. Οι σπρίντερ του στίβου και οι ποδοσφαιριστές είναι από τις πιο εκτεθειμένες κατηγορίες αθλητών σε αυτόν τον τραυματισμό.

Ομως και οι τριαθλητές και οι δρομείς αντοχής που δεν αποφεύγουν να κάνουν γρήγορα κομμάτια στο τρέξιμο θα πρέπει να προσέχουν πολύ τους οπίσθιους μηριαίους.

Αιτίες

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες για τις θλάσεις των οπίσθιων μηριαίων στους τριαθλητές και τους δρομείς αντοχής είναι οι εξής, μερικές από τις οποίες συναντάμε σε όλες τις κατηγορίες τραυματισμών:

 • Ανεπαρκής προθέρμανση
 • Δυσκαμψία, δηλαδή μειωμένη ευλυγισία
 • Αδύναμοι οπίσθιοι μηριαίοι
 • Μυική ανισσοροπία δεξιάς και αριστερής πλευράς
 • Μυική ανισσοροπία μεταξή τετρακεφάλων και οπίσθιων μηριαίων
 • Απότομες επιταχύνσεις κατά την διάρκεια προπονήσεων, ιδίως πάνω στα βιράζ
 • Απότομη μύηση στο γρήγορο τρέξιμο, τόσο από πλευράς έντασης όσο και όγκου προπόνησης σε υψηλά φορτία.
 • Ανεπαρκής αποθεραπεία μετά από μία δυνατή προπόνηση Interval
 • Μικρός χρόνος μεταξύ δύο προπονήσεων interval
Πρόληψη

Ετσι εάν μπορούμε να αποτυπώσουμε με απλά λόγια τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε αυτόν τον εξαιρετικά επώδυνο τραυματισμό μπορούμε να πούμε  τα εξής

 • Επαρκής προθέρμανση
 • Σωστό ντύσιμο ιδίως τώρα τον χειμώνα
 • Διατάσεις, διατάσεις, διατάσεις…πρίν τα κομμάτια αλλά και στο τέλος της προπόνησης
 • Ενδυνάμωση των οπίσθιων μηριαίων και κλείσιμο ανισορροπιών (δεξιάς και αριστερής πλευράς όσο και τετρακεφάλων- δικεφάλων)
 • Σταδιακή μύηση στο γρήγορο τρέξιμο
 • Προσαρμογή της τεχνικής μας στο τρέξιμο ώστε να προφυλλάσσονται οι οπίσθιοι μηριαίοι, κάτι που είναι εφικτό για τους αθλητές αντοχής και τους τριαθλητές.
 • Επαρκής αποθεραπεία, διατάσεις, παγοθεραπεία, μασάζ…
Επίλογος

Θεωρούμε ότι τα παραπάνω τα γνωρίζουν όλοι οι αθλητές όμως πολλές φορές λόγω έλλειψης χρόνου, άγχους της καθημερινότητας κ.λπ. αμελούμε να τα κάνουμε. Ομως είναι μονόδρομος η τήρηση τους εάν δεν θέλουμε να βιώσουμε κάτι χρόνια έντονα επώδυνο.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport/& Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα Triathlon World.gr/ Triathlon.gr. Cyclingworld.gr/ Roadrunning.gr/ Athensjournal.gr. (Email : info@triathlonworld.gr & 6937170260)

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)