Παγοθεραπεία

Η αποκατάσταση γίνεται όλο και πιο σημαντική καθώς το αθλητικό μας επίπεδο ανεβαίνει και τα προπονητικά φορτία μεγαλώνουν.

Μία από τις πιο εύκολες μέθοδοι αποκατάστασης είναι η παγοθεραπεία. Στους περισσότερους από εμάς η χρήση πάγου θεωρείται ως μία αποτελεσματική τεχνικής αντιμετώπισης τραυματισμών.

Η χρήση πάγου θα μας βοηθήσει να ελαττώσουμε τον μυϊκό σπασμό , τον πόνο , τη φλόγωση σε οστά και μύες και κυρίως θα μας βοηθήσει στον περιορισμό και τον έλεγχο του οιδήματος .

Ομως πέρα από την χρήση της παγοθεραπείας ως μεθόδου/ τεχνικής αποκατάστασης από τραυματισμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέθοδος επίσπευσης της διαδικασίας αποκατάστασης από την μία προπόνηση στην άλλη καθώς και να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη τραυματισμών.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές παγοθεραπείας όπως :

  • Η χρήση «αθλητικής» παγοκύστης, που κυκλοφορούν στο εμπόριο και διατίθονται σε καταστήματα ορθοπαιδικών ειδών και φαρμακεία.
  • Η χρήση πλαστικής σακούλας όπου μέσα σε αυτή τοποθετούμε παγάκια.
  • Παγομαλάξεις, παρότι δεν είναι κάτι που συστήνουν οι ιατροί και δεν χρησιμοποιείται συχνά.
  • Η χρήση πλαστικού δοχείου, λεκάνης ή ακόμα και μικρής πισίνας μέσα στην οποία τοποθετούμε τα πόδια μας
  • …η λίστα ατελείωτη

 

Σημαντικές παρατηρήσεις για την σωστή εφαρμογή της τεχνικής :

  • Εκθέτουμε για 10-15 λεπτά το σημείο του σώματός μας στον πάγο. Μετά από 15-20 λεπτά επαναλαμβάνουμε την διαδικασία. Ετσι μπορούμε να συμπληρώσουμε 60 με 90 λεπτά παγοθεραπείας.
  • Παρατεταμένη χρήση πάγου μπορεί να προκαλέσει αγγειοδιαστολή αύξηση του οιδήματος , πόνο και καταστροφή του ιστού .

Κείμενο : Προπονητική ομάδα Smart Sport. Για περισσότερες πληροφορίες για τις προπονητικές υπηρεσίες του Smart Sport : info@triathlonworld.gr

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)