Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια : H αχίλλειος πτέρνα!

 

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική ομάδα Smart Sport & Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld/ Triathlon.gr

Ενα από τα προβλήματα που υπάρχουν στην εκπαίδευση & επιμόρφωση των αθλητών πάνω σε θέματα υγείας είναι ότι οι ιατροί συνήθως μιλάνε με ιατρικούς όρους και έτσι οι αθλητές, πόσο μάλλον οι νεαροί αθλητές, δεν καταννοούν την ουσία του θέματος. Εκεί είναι ο ρόλος των αθλητικών συντακτών και κυρίως των προπονητών να εξηγήσουν στους γονείς και τους αθλητές με απλά λόγια τα ιατρικά ζητήματα.

Τους τελευταίους μήνες έχουμε γίνει αποδέκτες ειδήσεων για αιφνίδιο θάνατο αθλητών. Ο θάνατος ενός αθλητή υψηλού επιπέδου λόγω ανακοπής της καρδιάς του απασχολεί έντονα τα μέσα ενημέρωσης.

Όμως πέρα από την περιγραφή της είδησης δεν υπάρχει συνέχεια στο φαινόμενο.Δεν επιχειρείται με απλά λόγια να επεξηγήσουν το πρόβλημα και να δώσουν κατευθύνσεις σε αθλητές και γονείς. Ετσι πέρα από το να μαθαίνουμε για τον αιφνίδιο θάνατο κάποιων αθλητών δεν μαθαίνουμε κάτι περισσότερο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζουμε αναφορικά  με την υπερτροφική καρδιοπάθεια είναι ότι είναι ασυμπτωματική σε αρκετές περιπτώσεις, δηλαδή δεν υπάρχουν συμπτώματα που να μας προειδοποιήσουν. Με λίγα λόγια το πρώτο σύμπτωμα μπορεί να είναι το σταμάτημα της καρδιάς. Μία φορά αρκεί για να επέλθει ο θάνατος.

Αυτό είναι κάτι που ίσως δεν υπάρχει στην απλή  λογική πολλών ανθρώπων  ότι δηλαδή υπάρχουν παθήσεις που δεν προειδοποιούν. Ετσι ένας φαινομενικά υγιής νεαρός αθλητής μπορεί να κινδυνεύει με ανακοπή λόγω της πάθησης και αυτός και οι γονείς του να είναι σίγουροι ότι τίποτα δεν συμβαίνει.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε κληρονομικά αιτία, με αποτέλεσμα να εντοπίζεται και σε συγγενείς του ασθενή. Σε άλλες περιπτώσεις δεν μπορεί να εντοπισθεί κληρονομική προδιάθεση και πιθανολογείται πρώτη μετάλλαξη στον ασθενή. Τα συμπτώματα εμφανίζονται άλλοτε σε νεαρή  ηλικία και άλλοτε σε αρκετά μεγαλύτερη.

Συνήθως ο ιατρός κατά την κλινική εξέταση εντοπίζει ένα συστολικό φύσημα στο οποίο εάν δεν δώσει συνέχεια, θεωρώντας το «αθώο» – πολύ πιθανόν λόγω απειρίας- τότε κινδυνεύουμε άμεσα.  (Σημείωση :Πριν αρκετά χρόνια καρδιολόγος που με εξέτασε (κάνοντας και ηλεκτροκαρδιογράφημα) εντόπισε φύσημα και με παρέπεμψε, όπως θα έπρεπε, άμεσα για υπερηχογράφημα).

Πρακτικά τί πρέπει να κάνουμε με απλά λόγια:

Να μην θεωρούμε τους εαυτούς μας άτρωτους και να επισκεπτόμαστε σε ετήσια βάση τον καρδιολόγο μας και ανάλογα με τις οδηγίες του να κάνουμε (συνήθως κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια) υπερηχογράφημα καρδιάς και τεστ κόπωσης. Δυστυχώς σε ένα πολύ σύνθετο οργανισμό όπως είναι το ανθρώπινο σώμα ο αδύνατος κρίκος είναι η καρδιά!

Υ.Γ. Είναι αδιαννόητο το 2013 σε μία ευρωπαική χώρα ολοι οι αθλητές να μην κάνουν υπερηχογράφημα και είναι θλιβερό γονείς και αθλητές να αρκούνται σε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα και μάλιστα να έχουν την εντύπωση ότι αυτό αρκεί.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Συντακτική ομάδα TriathlonWorld.gr & προπονητική ομάδα Smart sport (Email : info@triathlonworld.gr)

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)