Εφαρμοσμένη Φυσιολογία στο Τρίαθλο : Υδροθεραπείες.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Εισαγωγή

Οι υδροθεραπείες ανήκουν στις ενεργητικές μορφές αποκατάστασης τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας αθλητής.

Σε αυτή την κατηγορία μπορούμε να εντάξουμε ένα πολύ μεγάλο εύρος τεχνικών εκμεταλευόμενες τις ιδιότητες του νερού, κυρίως θερμοκρασία και πίεση.

Στην Ελλάδα λίγοι αθλητές χρησιμοποιούν τις υδροθεραπείες ως μέσο αποκατάστασης για την απομάκρυνση των καματογόνων ουσιών παρότι σε πολλά γυμναστήρια υπάρχει σχετική διαθεσιμότητα. O λόγος της μη καθημερινής χρησιμοποίησης είναι η άγνοια των τεχνικών, η σύγχυση σε βασικά θέματα και η πεποίθηση ότι δεν είναι τεχνικές εύκολα προσβάσιμες.

Είναι  περισσότερο διαδεδομένες ως μέσο φυσικοθεραπείας μετά από κάποιο ατύχημα ή τραυματισμό.

Οι πιο γνωστές μορφές υδροθεραπείας είναι το jacuzzi, η κρυοθεραπεία, τα spa, η σάουνα, το χαμάμ, θαλασσοθεραπεία …

Ορισμός

Ως ορισμό θα μπορούσαμε να δώσουμε τον παρακάτω :

Υδροθεραπεία  είναι η χρήση του νερού (ζεστό, κρύο, ατμός και πάγος) για να ανακουφίσουμε τον οργανισμό από δυσφορία και να προάγουμε την σωματική ευεξία και υγεία

7587.3933985156_b13dd8160d.jpg-550x0

Εφαρμογές

Οι διάφορες μορφές υδροθεραπείας μπορούν να μας βοηθήσουν εκτός από να επισπεύσουμε την ανάρρωση από τραυματισμούς να απομακρύνουμε καματογόνες ουσίες μετά από τις προπονήσεις.

Επίσης παρότι δεν είναι πολύ γνωστό μπορεί να μας βοηθήσουν να :

  • Να απαλλαγούμε από άγχος,

  • Να ελαττώσουμε την ένταση πονοκεφάλων,

  • Nα ρίξουμε την θερμοκρασία του σώματός μας κ.λπ.

Πότε χρησιμοποιούμε παγωμένο, χλιαρό, ζεστό νερό;

Αρχικά στην Βικτωριανή εποχή χρησιμοποιούσαν το κρύο. παγωμένο νερό ως μέσο θεραπείας καθώς το ζεστό το συνδύαζαν με το χαμάμ (τούρκικο μπάνιο). Στην εποχή μας χρησιμοποιούμε διάφορες θερμοκρασίες νερού όμως υπάρχει μία σημαντική σύγχυση. Πότε χρησιμοποιούμε ζεστό νερό και πότε κρύο;

Για να έχουμε ένα πρακτικό και εύκολο κανόνα μπορούμε να πούμε ότι

  • Το κρύο/ παγωμένο νερό βοηθάει στην μείωση τις φλεγμονές,

  • Το ζεστό προσφέρει χαλάρωση και

  • Το χλιαρό νερό μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του άγχους.

Στόχος : Απομάκρυνση των καματογόνων ουσιών -Βασικές αρχές

Εναλλάσοντας ζεστό με κρύο ντους ή ένα ζεστό spa με μία κρύα πισίνα επιτυγχάνουμε μία αύξηση στην ροή του αίματος στους εργαζόμενους μυες και κατά αυτό τον τρόπο απομακρύνεται το γαλακτικό οξύ που έχει συσωρευθεί σε αυτούς.

Μερικές γενικές οδηγίες τις οποίες πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι :

1)  Υπάρχουν μέθοδοι υδροθεραπείας οι οποίες προκαλούν μία αυξημένη εφίδρωση και συνεπώς η συνεχης λήψη υγρών θεωρείται κάτι παρααπάνω από απαραίτητη
2)    Οταν εναλλάσσουμε κρύο με ζεστό οι βέλτιστοι χρόνοι παραμονής είναι μέχρι 2 λεπτά στο ζεστό νερό ακολουθούμενο με 10-30 δευτερόλεπτα στο κρύο
3)    Είναι λάθος να καθόμαστε περισσότερη ώρα από την προβλεπόμενη στο ζεστό νερό αφού κατά αυτό τον τρόπο χάνουμε τα ευεργετήματα της θεραπείας και ταυτόγχρονα κινδυνεύουμε να αφυδατωθούμε  (αν και θεωρείται λίγο ακραίο σαν περίπτωση)

Μερικές τεχνικές

Παρότι υπάρχουν πάρα πολλές θεραπευτικές τεχνικές εμείς θα δώσουμε έμφαση στις εξής μορφές τις οποίες θα αναλύσουμε σε επόμενα άρθρα :

Χρησιμοποιώντας την πίεση του νερού – Εκτός από την εναλλαγή της θερμοκρασίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την πίεση του νερού για να κάνουμε μασάζ σε κάποιο σημείο του σωματός μας (jacuzzi, whirlpool) κάτι το οποίο χρησιμοποιείται στα περισσότερα φυσικοθεραπευτήρια.

Ατμός – Ομως εκτός από την υγρή μορφή χρησιμοποιούμε τους ατμούς ως μέσο αποθεραπείας και ευεξίας. Οι πιο συνηθισμένες μορφές είναι η σάουνα και το χαμάμ. Αυτό μας επιτρέπει να ανοίξουμε τους πόρους του δέρματός μας και έτσι να απομακρύνουμε τις τοξίνες. Επίσης αυτές οι μορφές υδροθεραπείας χρησιμοποιούνται και στην ανάρρωση από ασθένειες/ λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Γυμναστική στο νερό – Το aqua running είναι μία ιδανική μορφή ενεργητικής αποκατάστασης τόσο στις περιόδους πυ είμαστε τραυματισμένοι όσο και στις περιόδους που θέλουν να επιταχύνουμε την διδικασία αποκατάστασης.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Συντακτική ομάδα TriathlonWorld & προπονητική ομάδα Smart Sport (Email :info@triathlonworld.gr)

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)