Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (Tri NZ Level 3 Accredited Coach, ASCA Level 4:5 Certified Coach, ITCA Certified Coach)
Επιμέλεια Κειμένου : Ευτυχία Φιλαλήθη
Επιλογή Wetsuit
Οι περισσότεροι Τριαθλητές δεν είναι καλά ενημερωμένοι για την τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι εταιρείες παραγωγής wetsuit και πιστεύουν ότι εάν μία στολή προσφέρει ικανοποιητική ευλυγισία στους ώμους και ταιριάζει στο σώμα τους τότε δεν χρειάζεται να το ψάξουν περισσότερο.
Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα αγοραστικά λάθη και οι λανθασμένες πεποιθήσεις τους αναφορικά με τα wetsuit;
-
H πιο φθηνή επιλογή. Προσπαθούν να ξοδέψουν όσο το δυνατό λιγότερα χρήματα αγοράζοντας την πιο φθηνή στολή.
-
«Ολες οι στολές είναι το ίδιο». Πιστεύουν ότι όλες οι στολές προσφέρουν το ίδιο αθλητικό αποτέλεσμα και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος κάποιος να ξοδεύει χρήμα για ένα πιο ακριβό μοντέλο. Δυστυχώς ισχύει τις περισσότερες φορές «ό,τι πληρώνεις παίρνεις».
-
«Η κολύμβηση δεν είναι το δυνατό μου άθλημα και συνεπώς δεν αξίζω να κολυμπάω με ακριβή στολή». Πιστεύουν ότι όσο πιο καλός ένας αθλητής/ κολυμβητής τόσο πιο καλή στολή μπορεί/ δικαιούται να αγοράσει. Αυτό που τελικά ισχύει είναι ότι όσο πιο αδύνατος ένας κολυμβητής τόσο περισσότερο χρειάζεται μία καλή στολή.
-
Περιορισμένη γνώση της τεχνολογίας κατασκευής των wetsuit. Δεν ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν περαιτέρω στην τεχνολογία και τα χαρακτηριστικά των wetsuit και να εξετάσουν πως μπορεί να επιλέξουν στολή που θα τους βελτιστοποιήσει τους χρόνους. Η έλλειψη γνώσεων τα κάνει όλα να φαντάζουν ακριβώς τα ίδια.
Aquaman Wetsuits
Exclusively distributed in Greece by Triathlon Lab
Tel. 6937170260 & Email :smartsportcoach@hotmail.com
Δυστυχώς η διαδικασία επιλογής wetsuit είναι σύνθετη και σε αρκετούς μπορεί να φανεί ίσως υπερβολική αλλά είναι απολύτως απαραίτητη για την σωστή επιλογή. Τι πρέπει να κάνει ένας τριαθλητής όταν θα ψάξει να βρει την στολή που θέλει να αγοράσει:
-
Απόκτηση βασικών γνώσεων και όρων της κολύμβησης. Να αποκτήσει βασικές γνώσεις υδροδυναμικής και βιομηχανικής της κολύμβησης ώστε να μπορεί να κατανοήσει πόσο σημαντικές είναι οι επιμέρους παράμετροι των κατασκευαστών των wetsuit. Εάν δεν το κάνει θα διαβάζει τα χαρακτηριστικά που αναφέρουν στα ταμπελάκια οι κατασκευαστές και δεν θα καταλαβαίνει τους όρους, π.χ. τί σημαίνει DPS, SPM, Gliding, Rotation, Stabilization κ.λπ.
-
Μελέτη και κατανόηση των τεχνολογιών κατασκευής. Να μελετήσει προσεχτικά τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές καθώς και την εξέλιξη της τεχνολογίας στην κατασκευή των wetsuit. Τί σημαίνουν οι όροι yamamoto 38-40, 360 stabilization, SCS, elevation panels κ.λπ.
-
Κολύμβηση με wetsuit πριν την αγορά. Είναι χρήσιμο να κολυμπήσει με παλιά, μεταχειρισμένα μοντέλα φίλων/ συναθλητών τους για να καταλάβει στην πράξη τα χαρακτηριστικά που διαβάζει στα διάφορα προϊοντικά φυλλάδια.
-
Να ληφθεί υπόψιν η γνώμη του προπονητή. Είναι απαραίτητο να συζητήσει κάποιος με τον προπονητή του και να τον συμβουλευτεί τι είδους στολή πρέπει να αγοράσει. Ανάλογα με τον τρόπο κολύμβησης πρέπει να βρει αντίστοιχο μοντέλο. Εάν κάποιος είναι μέτριος κολυμβητής με τέμπο 1:40 και κάτω πρέπει να επενδύσει σε κορυφαίο μοντέλο των γνωστών εταιρειών. Ο καλός κολυμβητής βελτιώνεται πολύ λιγότερο σε επίπεδο χρόνο από τον «κακό κολυμβητή». Ενας κακός κολυμβητής μπορεί να βελτιωθεί μέχρι και 3-4 λεπτά στα 1500 μέτρα. Υπάρχουν πολλοί τριαθλητές που καταφεύγουν στην αγορά αμάνικης στολής (longjohn) πιστεύοντας λανθασμένα ότι αυτό θα τους αυξήσει την ταχύτητα στο νερό. Εκεί πρέπει να επέμβει ο προπονητής και να τους προστατέψει από την λάθος επιλογή.
-
Να εξασφαλιστεί η ύπαρξη εγγύησης και η δυνατότητα επισκευής. Πρέπει να διευκρινήσουν πολύ προσεχτικά τόσο θέμα της εγγύησης όσο και την δυνατότητα να αναλάβει ο έμπορος που θα τους πουλήσει την στολή την τυχόν επισκευή της. Δεν υπάρχει περίπτωση αθλητής που χρησιμοποιεί συχνά wetsuit να μην την φθείρει.
-
Περιορισμός λίστας λόγω budget. Πρέπει από την λίστα να αποκλειστούν μοντέλα που είναι έξω από το budget που έχουν προϋπολογίσει. Οσο μικραίνει η λίστα τόσο μπορεί να γίνει καλύτερη σύγκριση των εναλλακτικών λύσεων.
-
Αποφυγή μεταχειρισμένων προϊόντων. Πρέπει από την λίστα να αποκλειστούν μοντέλα που είναι μεταχειρισμένα. Οσοι έχουν αγοράσει μεταχειρισμένη στολή, το έχουν μετανιώσει.
-
Διαφορετική επιλογή εάν γίνεται επιλογή wetsuit για τακτική/ εβδομαδιαία προπόνηση. Εάν κάποιος κολυμπάει τακτικά με στολή, όπως π.χ. αθλητές που μένουν σε νησιά ή σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κολυμβητήριο, είναι απαραίτητο να λάβουν υπ’ όψιν τους αυτό τον παράγοντα αγοράζοντας στολή για να βγάλουν τον χειμώνα και διαφορετική στολή για τους αγώνες από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Στολή που χρησιμοποιείται 2-3 φορές την εβδομάδα είναι λογικό να φθαρεί μέσα σε ένα χρόνο και ίσως να μην είναι κατάλληλη για τους αγώνες το καλοκαίρι.
-
Ο κάθε κατασκευαστής έχει μία συγκεκριμένη φιλοσοφία και σχεδιασμό και αναβαθμίζει τα προϊόντα με συνεχείς επιμέρους τεχνολογίες. Συνήθως οι εταιρείες προσθέτουν τεχνολογίες στο βασικό τους μοντέλο και «χτίζουν» μια πλήρη γκάμα. Συνήθως η βασική φιλοσοφία κατασκευής παραμένει η ίδια. Είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό ότι όσο περισσότερες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται τόσο περισσότερα κομμάτια (panels) πρέπει να υπάρξουν σε μία στολή και πιο σύνθετη τεχνολογία πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε να συνυπάρξουν όλα αυτά μαζί.
-
Είδος wetsuit. Υπάρχουν διαφορετικά wetsuit, όπως ολόσωμα, χωρίς μανίκια, κοντά κ.λπ. Ολες οι μετρήσεις δείχνουν σαφές πλεονέκτημα της ολόσωμης στολής και εμείς είμαστε υπέρμαχοι αυτής. Υπάρχουν αρκετοί αθλητές που νιώθουν ενοχλήσεις στους ώμους ή ασφυξία σε μία ολόσωμη. Ομως σίγουρα δεν είναι λύση η αμάνικη στολή καθώς αφ’ ενός χειροτερεύουν οι χρόνοι μας σε σχέση με την ολόσωμη και αφ’ ετέρου δεν είναι κατάλληλη σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η ενόχληση στους ώμους δεν αντιμετωπίζεται με αμάνικη όσο με την σωστή στολή.
Μερικές από τις τεχνολογίες που πρέπει να λάβει υπ’ όψιν είναι οι παρακάτω:
-
Yamamoto 39 & 40. Ανάλογα με το Yamamoto (τα συνηθισμένα είναι 39 & 40 στην κατασκευή των στολών τριάθλου) υλικό που χρησιμοποιεί μία στολή αυτό προσδίδει διαφορετικά χαρακτηριστικά ευλυγισίας και άνωσης. Ανάλογα με το είδος του κολυμβητή και τις αποστάσεις που θα κολυμπήσει επιλέγει τι είδους yamamoto θέλουμε να έχει η στολή. Yamamoto 39 για περισσότερη ευλυγισία και η Yamamoto 40 για περισσότερη άνωση. Τα πιο ακριβά μοντέλα των εταιρειών έχουν συνδυασμό των Yamamoto 39 & 40 ώστε να έχουν άνωση στον κυρίως κορμό και ευλυγισία στις αρθρώσεις των ώμων στα άκρα γενικότερα.
-
Επίστρωση. Χρησιμοποιούνται διάφορες επιστρώσεις ώστε να μειώνονται κυρίως οι τριβές και οι δυνάμεις αντίστασης αυξάνοντας έτσι την υδροδυναμική του σώματος, το DPS και την ταχύτητα κίνησης. Οι πιο συνηθισμένες επιστρώσεις είναι η SCS.
-
Φόδρα. Οι κατασκευαστές προσπαθούν να έχουν φόδρες που δεν θα ενοχλούν τους αθλητές αλλά και ταυτόχρονα θα είναι υδρόφοβες, δηλαδή να μην κατακρατούν νερό.
-
Ραφές. Οι ραφές στις στολές Τριάθλου είναι μόνο στην εσωτερική πλευρά. Εχοντας χρησιμοποιήσει και δοκιμάσει αρκετές παρατηρούμε ότι οι ραφές σε αρκετές από αυτές αποτελούν τα πιο συνηθισμένα αδύνατά τους σημεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να επιστρέφουμε την στολή στον έμπορο από τον οποίο την αγοράσαμε και να ζητάμε επισκευή. Εάν αυτό επαναλαμβάνεται συχνά τότε πρέπει ο έμπορος να προβεί σε αντικατάσταση.
-
Ταινίες ραφών. Τα σημεία που δέχονται μεγάλες δυνάμεις κινδυνεύουν να ξεκολλήσουν, γι’ αυτό οι κατασκευαστές τοποθετούν αυτοκόλλητες ταινίες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τις ξεκολλάμε γιατί τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει πρόβλημα στις ραφές.
-
Κόψιμο λαιμού. Για να μην αισθάνονται άσχημα οι αθλητές και νιώθουν δυσκολία να αναπνεύσουν οι εταιρείες έχουν η καθεμία την δικό της σχεδιασμό για το «κόψιμο» στο λαιμό. Από την μία θέλουν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα περνάει νερό και από την άλλη ότι δεν θα αισθάνεται δυσφορία ο αθλητής. Είναι λογικό ότι όσο πιο ψηλά στον λαιμό κλείνει το κόψιμο τόσο καλύτερα εμποδίζεται το νερό όμως και τόσο μεγαλύτερη δυσφορία τυχόν νιώθει ο αθλητής.
-
Συστήματα παγίδευσης νερού στο χέρι. Για να μεγιστοποιηθεί το τράβηγμα στο χέρι (από καρπό μέχρι αγκώνα) οι εταιρείες χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες ώστε να «παγιδεύεται» το νερό και να μεγαλώνει το DPS μέσω αύξησης της ποσότητας του νερού που σπρώχνουμε προς τα πίσω.
-
Σύστημα σταθεροποίησης. Για να φτιαχτεί μία στολή δεν αρκεί να βρούμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές τμημάτων και να τις ενώσουμε. Απαιτείται να φτιάξουμε μία στολή που θα μας προσφέρει καλή θέση μέσα στο νερό. Καλή σταθεροποίηση σημαίνει την καλύτερη δυνατή υδροδυναμική θέση μέσα στο νερό αλλά και ελεγχόμενη περιστροφή. Ας μην ξεχνάμε ότι το ελεύθερο δεν είναι οριζόντιο στυλ και ότι οι κολυμβητές αυτού του στυλ αναλώνουν περισσότερο χρόνο σε πλαϊνές θέσεις από ότι στην οριζόντια θέση.
-
Χρόνος για να βγάλουμε την στολή στην T1. Για να βγαίνει εύκολα η στολή οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν διαφορετικό κόψιμο στους αστραγάλους και διαφορετικό υλικό. Ο χρόνος «βγαλσίματος» της στολής είναι βασικό ζητούμενο τόσο για τους αθλητές όσο και τους κατασκευαστές.