Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή

Δελτίο Τύπου της ΕΟΕ.Με αφορμή τη μείωση σε σχέση με το 2012 των επιχορηγήσεων για τον αθλητισμό, που προβλέπει ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2013, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή παραχώρησε συνέντευξη Τύπου όπου και αναφέρθηκε αναλυτικά στις συνέπειες και στο αβέβαιο μέλλον του ελληνικού αθλητισμού.

Πρώτος μίλησε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ κ. Μανώλης Κατσιαδάκης: «Όπως θα γνωρίζετε, στον προϋπολογισμό που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή και να συζητηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, το κονδύλι που αντιστοιχεί στον ελληνικό αθλητισμό έχει συρρικνωθεί τόσο πολύ, που οδηγούμαστε στο να μην υπάρχει ελληνικός αθλητισμός και αυτό το λέω ρεαλιστικά και χωρίς διάθεση να υπερβάλλω.

Είναι τόσο μικρό το κονδύλι, το οποίο έχει προϋπολογιστεί για τις Ομοσπονδίες και για κάποιους άλλους φορείς, όπως είναι τα στάδια της χώρας, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια – εάν αυτό υλοποιηθεί – στην πλήρη εξαφάνιση του ελληνικού αθλητισμού.

Εμείς σαν Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και σαν Αθλητικές Ομοσπονδίες, νιώθουμε ότι έχουμε ευθύνη απέναντι στη νεολαία μας, στα παιδιά μας και απέναντι στους αθλητές, αλλά και στους μελλοντικούς αθλητές. Έρχονται νέα παιδιά στις Ομοσπονδίες και τα σωματεία και δεν ξέρουμε τι μπορούμε να τους πούμε, γιατί δεν ξέρουμε την αυριανή ημέρα. Θα υπάρχουν κάποιοι χώροι άθλησης, θα υπάρχουν κάποιοι προπονητές; Δεν μπορούμε να τους απαντήσουμε.

Λένε για χορηγούς… Ποιες χορηγίες; Ποιος δίνει χορηγίες σήμερα; Εκτός από τις 2-3 μεγάλες Ομοσπονδίες που διεκδικούν κάποιες χορηγίες περιορισμένες, οι μικρές Ομοσπονδίες, με τη σημερινή κατάσταση, δεν έχουν καμία τύχη για χορηγίες. Εγώ βγάζω κραυγή αγωνίας και λέω ότι δεν πάει άλλο. Ξέρετε ότι παγκοσμίως, στατιστικά με ένα εκατομμύριο στον αθλητισμό γλυτώνεις επτά εκατομμύρια για δαπάνες υγείας. Χάνοντας ένα εκατομμύριο από τον αθλητισμό, ζητά επτά εκατομμύρια η υγεία, αυτό είναι παγκοσμίως γνωστό. Λιγότερος αθλητισμός, περισσότερα αδιέξοδα για τα παιδιά μας. Λιγότερος αθλητισμός, μικρότερη ψυχαγωγία για όλους μας. Ο αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη»

 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σάκης Βασιλειάδης που μίλησε με οικονομικά στοιχεία:

«Μελετώντας το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό, ο ελληνικός αθλητισμός τελειώνει και θα προσπαθήσουμε με νούμερα να σας το αποδείξουμε. Ο συνολικός προϋπολογισμός της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού μετατρέπεται από 99,662 εκατομμύρια ευρώ στα 66,667 εκατομμύρια.

Το ποσό που αναλογεί για αποδοχές και συντάξεις, το οποίο ήταν περίπου 12 εκατομμύρια, παραμένει το ίδιο. Οι καταναλωτικές και σύνθετες δαπάνες που ήταν 7 εκατομμύρια, παραμένουν οι ίδιες. Οι μεταβατικές, όμως, πληρωμές που αφορούν Ομοσπονδίες και στάδια, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Παραολυμπιακή Επιτροπή και τα ΑΜΕΑ, το ποσό από 80 εκατομμύρια μετατρέπεται σε 47 εκατομμύρια. Αν αναλογιστεί κανείς, ότι από τα 80 εκατομμύρια μοιράστηκαν τελικά πέρσι στις Αθλητικές Ομοσπονδίες 35 εκατομμύρια, τότε θα καταλάβετε πολύ καλά και εύκολα, ότι από τα 47 εκατομμύρια κατεβαίνουμε στα 15 εκατομμύρια για τον αθλητισμό. Υπάρχει, όμως, μια διαφορά και θέλω να την επισημάνω: Στα 80 εκατομμύρια δεν περιλαμβανόταν η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Παραολυμπιακή Επιτροπή γιατί ήταν στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης με ξεχωριστό κωδικό. Σήμερα, τόσο η ΕΟΕ όσο και η ΕΠΕ μπαίνουν στις μεταβατικές πληρωμές και αυτό αυτομάτως μειώνει το ποσό, από τα 15 περίπου στα 13 εκατομμύρια.

Παράλληλα, υπάρχουν στις Αθλητικές Ομοσπονδίες περίπου 385 εργαζόμενοι οι οποίοι απορροφούν το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ. Άρα το πραγματικό κονδύλι για τον πραγματικό αθλητισμό δεν είναι παραπάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ.

Αλλά θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του Υπουργού Οικονομικών όταν παρουσίασε τον προϋπολογισμό, ότι για τις Αθλητικές Ομοσπονδίες εξασφαλίζει τις ανελαστικές δαπάνες, δηλαδή το υπαλληλικό προσωπικό και όλες τις άλλες δαπάνες, δηλαδή ρεύμα, νερό, τηλέφωνα κι όσον αφορά στο κομμάτι της λειτουργίας των Ομοσπονδιών, θα πρέπει τα μέλη τους να επιχορηγούν την Ομοσπονδία και να υπάρχει και το χορηγικό πακέτο.

Αυτό σημαίνει για μας επισήμως, ότι το κονδύλι που έχουμε στα χέρια μας, μετά τη μείωση του 50% του 2010, του 2011 και του 2012, είναι 50%. Σε αυτό υπάρχει νέα μείωση 50%, άρα το ποσό που μένει είναι περίπου 22% και αυτό πάει για τις προηγούμενες δαπάνες που σας είπα.

Επίσης θέλω να επισημάνω, ότι τα τρία τελευταία τρία χρόνια, οι Ομοσπονδίες, τα στάδια και οι υπόλοιποι φορείς δεν πήραν ποσό μεγαλύτερο από το 75% από αυτό που είχε ανακοινωθεί, επειδή υπήρχε το ποσοστό της ποσόστωσης του 8% για το 2010 και το 2011 του γενικού μπάτζετ που μπορούσε να μοιράσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το οποίο μετατράπηκε τελικά σε 7%.

Αυτή τη μείωση την είχαμε τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά δεν μας πείραξε σε τόσο μεγάλο βαθμό γιατί συμμετείχαμε και εμείς στα βάρη του ελληνικού λαού, αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση και προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε.

Ωστόσο υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά, Το μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε την προηγούμενη φορά προέβλεπε 30% μείωση το 2012, 30% το 2013 και 5% στα επόμενα τρία χρόνια. Ωστόσο πλέον δεχόμαστε μια ακόμα μεγαλύτερη βάρβαρη επίθεση καθώς στο 2013 δεχόμαστε το 80% της μείωσης σε ένα χρόνο μέσα. Εμείς είχαμε ετοιμαστεί για τη σταδιακή προσαρμογή, αλλά πλέον αυτό το πράγμα πρέπει να το κάνουμε μέσα σε δύο μήνες. Νομίζω ότι κανένας από εμάς δεν θα μπορέσει να το υλοποιήσει και όλα αυτά που θα συμβούν, θα είναι το τελειωτικό χτύπημα.

Μας λένε να πάρουμε από τα μέλη μας εισφορά. Όταν μια Ομοσπονδία έχει 500.000 ευρώ ανελαστικές δαπάνες και πάρει από 200 σωματεία μια εισφορά 1.000 ευρώ, τότε θα συγκεντρώσει 200.000 ευρώ. Με αυτά, δεν θα πληρώσει ούτε τα μισά χρήματα των υπαλλήλων…

Στο κομμάτι των χορηγιών λένε να πάρουμε χορηγίες. Από πού, από χορηγίες που δεν υπάρχουν; Μας λένε για το μοντέλο το αμερικάνικο ή το καναδέζικο. Σκοπίμως, όμως, αγνοούν ή αποκρύπτουν ότι κάθε εταιρεία σε αυτές τις χώρες υποχρεούται να δώσει το 2% για κοινωνικές δαπάνες. Δώστε μας λοιπόν το δικαίωμα να διεκδικήσουμε από εταιρείες αυτό το ποσοστό και θα πάμε. Αλλά δεν μας το δίνουν…

Πριν από δύο μήνες είχαμε απευθύνει αίτημα να υπαχθούμε στους φορείς Γενικής Διακυβέρνησης αλλά δεν έγινε αποδεκτό. Αυτό τι σήμαινε για μας. Όλο αυτό το υπεράριθμό προσωπικό που πραγματικά φρενάρει τον ελληνικό αθλητισμό, θα μπορούσε να μεταταχθεί σε άλλους φορείς, όπως κάνει το Δημόσιο και θα κρατούσαμε το προσωπικό που χρειαζόταν.

Σήμερα, όμως, που είμαστε εκτός φορέων Γενικής Διακυβέρνησης, αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί κάθε μετάταξη που εμείς θέλουμε για το Δημόσιο θα χρεωθεί ως νέα πρόληψη και προλήψεις δεν γίνονται.

Δεν ξέρουμε που ανήκουμε, δεν ξέρουμε τι καλούμαστε να υπηρετήσουμε! Δεν μιλάμε χωρίς επιχειρήματα ζητώντας χρήματα. Υπάρχουν 800.000 αθλητές εγγεγραμμένοι στις Ομοσπονδίες και 1.600.000 παιδιά σε ακαδημίες, γιατί ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα σε παιδιά κάτω των επτά ετών να βγάλουν δελτία. Υπολογίστε ότι αυξήθηκαν τα παιδιά στα στάδια κατά 50% καθώς οι γονείς δεν μπορούσαν να πληρώνουν ιδιωτικά σωματεία. Που θα πάνε όλοι αυτοί; Για 1,5 εκατομμύριο αθλητών, μας δίνουν πέντε εκατομμύρια ευρώ. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Εμείς προτείνουμε:

Επαναφορά των Ομοσπονδιών στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης για να λύσουμε το πρόβλημα.

Ποσόστωση του ΟΠΑΠ στα 4 χρόνια με 10-15 εκατομμύρια το χρόνο.

Σταδιακή προσαρμογή των περικοπών ως το 2016, όπως προέβλεπε το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο.

Επαναπροσδιορισμός των επιχορηγήσεων τουλάχιστον με 20 εκατομμυρίων ευρώ. Διασφάλιση όλων των αγωνιστικών αθλητικών χώρων για να διοχετεύσουμε τα παιδιά μας εκεί, χωρίς κανένα πρόβλημα»

 

Ακολούθησε η τοποθέτηση του μέλους της Ολομέλειας της ΕΟΕ κ. Δημήτρη Διαθεσόπουλου, που επισήμανε ότι εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στον προϋπολογισμό, οι Αθλητικές Ομοσπονδίες απειλούνται με λουκέτο.

«Εγώ θέλω να δώσω μια άλλη διάσταση, κοινωνική και πολιτική Τελικά τι είναι ο αθλητισμός για αυτούς τους ανθρώπους που τον άφησαν στη μοίρα τους. Κάτι υποδεέστερο στην κοινωνία, κάτι που δεν μας χρειάζεται και δεν πρέπει να ασχοληθούμε; Ο αθλητισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά δεδομένα. Ο ρόλος του είναι καθαρά κοινωνικός επειδή έχει να κάνει με ό, τι καλύτερο έχει μια κοινωνία, τη νεολαία της. Η νεολαία είναι το παρόν και το αύριο μιας χώρας. Έχουμε εγγεγραμμένους για το 2012, 750.000 ενεργούς αθλητές. Εάν σε αυτούς προσθέσετε όλες τις προαγωνιστικές κατηγορίες, φτάνουμε στο 1,5 εκατομμύριο. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι γύρω από τον αθλητισμό κινούνται 1,5 εκατομμύριο οικογένειες, δηλαδή το 60-70 του ελληνικού πληθυσμού και αυτό το παραγνωρίζουν και το πετάνε στην άκρη.

Και γιατί είναι κοινωνικό αγαθό ο αθλητισμός; Γιατί έχει να κάνει με τα παιδιά μας. Και αυτή τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής νεολαίας την κρατάει μακριά από αλητεία, εγκληματικότητα και ναρκωτικά. Πέρα από το μεγάλο αγαθό, την υγεία που δεν έχει σύγκριση με τίποτα άλλο. Δίνεις μια δραχμή στον αθλητισμό, κερδίζεις επτά δραχμές από την υγεία.

Η νεολαία έχει δύο πυλώνες για να σταθεί, τον αθλητισμό και την παιδεία. Εάν κοπούν αυτοί οι δύο πυλώνες, δεν θα υπάρχει μέλλον, δεν θα υπάρχει πατρίδα. Και το ένα, το πετσοκόβουν και το άλλο, τον αθλητισμό, τον εξαφανίζουν.

Και ρωτώ, ποια είναι η κοινωνική τους ευαισθησία; Μόνο αριθμητικά το βλέπουν, να κόψουμε κάποιο ποσό για να είμαστε αρεστοί στην τρόικα και να βγούμε από το οικονομικό αδιέξοδο. Μα ποιος νοσηρός εγκέφαλος μπορεί να διανοηθεί ότι κόβοντας από αυτό το κοινωνικό αγαθό 30 εκατομμύρια, θα σωθεί η οικονομία της Ελλάδας!

Κι όμως τολμούν και κόβουν. Αλλά φταίμε κι εμείς, γιατί ως αθλητικό κίνημα τα τέσσερα τελευταία χρόνια μαστιγωνόμαστε και δεν βγάζαμε φωνή ή τη βγάζαμε σπασμωδικά. Το κάναμε, όμως, γιατί κατανοούσαμε το τεράστιο πρόβλημα της πατρίδας. Κατανοούσαμε όλη αυτή την φιλολογία ότι κόβονται οι μισθοί στους συνταξιούχους, στους χαμηλόμισθους, υπάρχουν άνεργοι! Άλλο αυτό, όμως και άλλο να κόβουν τα μισά λεφτά μέσα σε μια τετραετία.

Με τα χρήματα που εισπράττουμε, το ποσό που διατίθεται για τον πραγματικό αθλητισμό είναι μηδενικό. Πως θα γίνουν πρωταθλήματα, πως θα γίνουν διοργανώσεις. Πως θα συγκροτηθούν οι Εθνικές ομάδες; Πως θα συμμετάσχουμε σαν Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις;

Τι καλύτερο έχει να επιδείξει αυτός ο τόπος εκτός από τον αθλητισμό του; Εάν πάρετε όλους τους διεθνείς δείκτες και τα στοιχεία που υπάρχουν, σε δύο πράγματα η Ελλάδα είναι πρώτη, στη διαφθορά και στον αθλητισμό. Σε όλα τα άλλα είναι μετά το νούμερο 120. Και αυτό το υγιέστατο πράγμα, κοιτάνε να το εξαφανίσουν!

Παντού στις μεγάλες διοργανώσεις, βλέπουμε όλα τα κράτη να συναγωνίζονται σκληρά για να προβληθούν μέσα από τις επιτυχίες τους, για το κύρος, την υπόσταση, το όνομα και τη φήμη. Και ο αθλητισμός μας, πραγματικά σηκώνει ψηλά το κύρος και το όνομα της Ελλάδας και εμείς θέλουμε να το εξαφανίσουμε; Είναι το μόνο σημείο αναφοράς και διαφήμισης της χώρας. Θέλουν να πάμε πιο κάτω αυτή τη χώρα; Τη διαφήμιση αυτής της χώρας μέσω του αθλητισμού ποιος την πληρώνει; Με αυτά τα ψίχουλα που μας δίνουν;

Λεφτά για τον αθλητισμό, υπάρχουν και είναι πολλά. Ο ΟΠΑΠ ξέρετε πόσα έδωσε φέτος για χορηγίες. Τετρακόσια εκατομμύρια ενώ για διαφημίσεις πέρσι άλλα 100 εκατομμύρια! Εάν δηλαδή πάνε 30 εκατομμύρια στον αθλητισμό, θα δημιουργηθεί πρόβλημα; Λεφτά υπάρχουν, βούληση και διάθεση δεν υπάρχουν.

Εμείς κάνουμε μια έκκληση ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού. Ας αναλογιστούν όλες αυτές τις συνέπειες, ιδίως για τη νεολαία. Κι ας ανακατασκευάσουν τις αποφάσεις που έχουν πάρει. Διαφορετικά είναι νομοτελειακό. Θα κάνουμε υπομονή ως το τέλος του χρόνου και μετά το 2013 δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε. Τι να πρωτοκάνουμε; Πρωταθλήματα, αγώνες, διοργανώσεις… Νομοτελειακά μας οδηγούν να τα σταματήσουμε όλα και να βάλουμε λουκέτο!

Την ύστατη στιγμή ας αναλογιστούν ότι το 0,007% του προϋπολογισμού είναι ντροπή για τον ελληνικό αθλητισμό, το κοινωνικό του μέγεθος και το κοινωνικό του έργο. Το 70% του ελληνικού λαού ασχολείται με τον αθλητισμό, είτε ενεργητικά, είτε παθητικά. Είναι το μεγαλύτερο κίνημα, το αθλητικό κίνημα και το 0,007% του προϋπολογισμού, είναι ντροπή για αυτούς που το έγραψαν στον προϋπολογισμό, για αυτούς που θα το ψηφίσουν και για αυτούς που θα πάνε να το υλοποιήσουν».

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της ΕΟΕ κ. Παύλος Κανελλάκης, οΠρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας κ. Ιωάννης Βασιλειάδης και τα μέλη της Ολομέλειας κ.κ. Γιάννης Καρράς, Σπύρος Ζαννιάς, Πέτρος Συναδινός και Δημήτρης Χατζημιχάληςκαθώς και ο Πρόεδρος των Ελλήνων Ολυμπιονικών κ. Δημοσθένης Ταμπάκος.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)