Hellenic Triathlon, The Early Days (1990-93): Αγγελική Χαμτζίδου

Hellenic Triathlon, The Early Days (1990-93): Αγγελική Χαμτζίδου

Αγγελική Χαμτζίδου : Αποκλειστική Συνέντευξη

Συνέντευξη στο Γιάννη Ψαρέλη.

Η Αγγελλική – ίσως άγνωστη στους νέους τριαθλητές ή τουλάχιστον σε αυτούς που ασχολούνται μετά το 2000 με το άθλημα- ήταν από τις πρώτες αθλήτριες που συστηματικά ασχολήθηκαν με το άθλημα.

Το 1991 όσοι ασχολούμασταν με το Τρίαθλο στην Αθήνα είχαμε ακούσει για μία κοπέλα που ασχολιόταν συστηματικά με το Τρίαθλο στη Λάρισα και η οποία είχε προοπτική να κάνει καλές επιδόσεις. Το Σεπτέμβριο του 1992 ήταν η πρώτη φορά που η Αγγελική συμμετείχε σε αγώνες στο Σχινιά, λαμβάνοντας την πρώτη θέση στην κατηγορία γυναικών.

Η Αγγελική βρίσκεται με την οικογένειά της στην Γιούτα των ΗΠΑ και από απόσταση καταφέραμε να επικοινωνήσουμε και να κάνουμε την παρακάτω πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Ελπίζουμε να ξαναδούμε σύντομα την Αγγελική σε κάποιοιν από τους αγώνες Τριάθλου.

Πότε ξεκίνησες την ενασχόληση σου με τον αθλητισμό και με ποια αθλήματα;

Ξεκίνησα  κολύμπι στη  Γερμανία όπου και μεγάλωσα και όταν επέστρεψα στην Ελλάδα  προσπάθησα να ασχοληθώ με τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων. Λέω ότι ‘’προσπάθησα’ ’γιατί εκείνη την εποχή το ύψος μου (1.83) θεωρούνταν απαγορευτικό ακόμη και για τους άντρες για να γίνει κανείς δρομέας. Έτσι τα επόμενα χρόνια πέρασα από το άλμα εις ύψος, στο άλμα εις μήκος και ρίψεις. Κάπου στα 17 ο προπονητής Αντρέας Πασπαλιάρης μου πρότεινε να ξεκινήσω βάδην και επιτέλους μπήκα στο  χώρο των μεγάλων αποστάσεων

Πότε ξεκίνησες το Τρίαθλο;

Ξεκίνησα το Τρίαθλο το 1990 και τότε ήταν ένα άθλημα  σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα.

Τι θυμάσαι από εκείνη την εποχή, τις πρώτες μέρες του Τριάθλου;

Αυτό που μου άρεσε σε αυτό το άθλημα ήταν το κλίμα που επικρατούσε πριν και μετά τον αγώνα. Ήμασταν όλοι μια παρέα που είχαμε μοναδικό σκοπό να κάνουμε  στην Ελλάδα γνωστό αυτό το άθλημα που τόσο αγαπήσαμε. Βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον η ακόμη και στην διοργάνωση  προκειμένου να επιτευχτεί η σωστή διεξαγωγή του αγώνα. Έβγαιναν οι αγώνες με ένα πολύ απλό ποδήλατο, ένα μαγιό και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Ακόμη αναρωτιέμαι πως κάναμε αυτές τις επιδόσεις.

Ποια ήταν η προετοιμασία σου για τους αγώνες τριάθλου;

Εκείνο που ήταν πρωτόγνωρο για εμένα ήταν η ποδηλασία και στην αρχή επικεντρώθηκα πιο πολύ σε αυτή. Ο προπονητής μου Κώστας Δαλαβίκας με βοήθησε μέσα  σε λίγους μήνες να δω τρομερή βελτίωση. Συνήθως οι εβδομαδιαίες προπονήσεις μου ήταν 3 φορές ποδηλασία σταθερά και τα άλλα δύο αθλήματα 3 φορές και 2, εναλλάξ κάθε εβδομάδα. Υπήρχε ένας καλός προπονητικός σχεδιασμός, που όμως άλλαζε μετά από κάθε συμμετοχή μου σε αγώνες εξαιτίας των ελάχιστων προπονητικών γνώσεων που είχαμε τότε για το τρίαθλο. Για παράδειγμα την πρώτη φορά που πήρα μέρος σε αγώνες δυσκολεύτηκα πολύ να τρέξω μετά το ποδήλατο και έτσι βάλαμε στο πρόγραμμα και κάποιες προπονήσεις με τρέξιμο αμέσως μετά από ποδήλατο. Ή οι τεθλασμένες πορείες που ακλουθούσα στην κολύμβηση, μας οδήγησαν  να εντάξουμε μέσα στην προπόνηση και κολύμβηση με το κεφάλι έξω από το νερό.

Που σε βρίσκει το σήμερα; Ασχολείσαι με τον Αθλητισμό;

Το  σήμερα με βρίσκει με την οικογένεια μου στη Γιούτα των ΗΠΑ . Δεν έχω σταματήσει  ποτέ να γυμνάζομαι καθώς είναι τρόπος ζωής για εμένα.

Ασχολείσαι πλέον με το Τρίαθλο και εάν όχι σου λείπει, σκέφτεσαι να ξεκινήσεις ξανά;

Τα τελευταία μόνο  δυο χρόνια πήρα μέρος σε τρίαθλο σπριντ, που διοργανώθηκε στην Hill Air Force Base δηλαδή δεν ήταν κάποιος επίσημος αγώνας απλά ήθελα να δω αν μπορώ τουλάχιστον να το τερματίσω. Σκέφτομαι να ξεκινήσω πάλι όταν επιστρέψω στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι πάντα έχω την αίσθηση πως απλά έκανα ένα διάλειμμα! 30χρόνων!

Ευχαριστούμε για την τιμή που μας έκανες να μας παραχωρήσεις συνέντευξη.

Εγώ ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)