Ελληνικός Αθλητισμός : «Ενας γίγαντας με ξύλινα πόδια»

«Ενας γίγαντας με ξύλινα πόδια» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο θρασύτατατος Θόδωρος Πάγκαλος – χαρακτηριστικό και αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του έλληνα πολιτικού –  για να χαρκτηρίσει την Γερμανία.

Η Γερμανία κάθε άλλο παρά  ξύλινα πόδια έχει. Δυστυχώς η Ελλάδα αποδείχτηκε πως οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά αλλά και αθλητικά αποδείχτηκε ένας γίγαντας με ξύλινα πόδια.

Στον Λονδίνο απλά και λαικά πατώσαμε!!! Αναμενόμενο για πολλούς όμως για όσους είμαστε μέσα στο ελληνικό αθλητισμό αυτό μας πληγώνει.

Θα γίνουν αναλύσεις επί αναλύσεων σε δημοσιογραφικό στυλ όμως ποτέ δεν θα γίνει ολοκληρωμένη ανάλυση από αυτούς που διοικούν τον Ελληνικό αθλητισμό και ούτε και ποτέ θα συνταχθεί ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός.

Εξάλλου αυτοί που διοικούν τον Ελληνικό αθλητισμό το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να διατηρήσουν την καρέκλα τους, να βολέψουν φίλους και γνωστούς και να διασφαλίσουν το πολιτικό και οικονομικό τους μέλλον. Ταυτόχρονα θεωρούν ότι είναι οι ειδικοί και ότι οι πλέον κατάλληλοι για να διοικούν τον ελληνικό αθλητισμό.

Οι αναπτυγμένες αθλητικά χώρες όπως οι ΗΠΑ,Ρωσία και κυρίως η Αυστραλία, Ιταλία, Γαλλία έχουν ξεκάθαρα στρατηγικά πλάνα για το πως θα πορευτούν τα επόμενα χρόνια. Σε κάθε άθλημα κάνουν προσπάθεια να είναι ανταγωνιστικοί προάγωντας το άθλημα και την επιστήμη γύρω από αυτό. Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και προαγωγή της επιστήμης οι Αυστραλοί και οι Αμερικάνοι ενώ εμείς  κατάργηση των προπονητικών αρχών και χρήση μαγικών επικίνδυνων ουσιών.

Ταυτόχρονα έχουμε την θρασύτητα να θέλουμε να διακρινόμαστε και να θεωρούμε ότι έτσι είναι νομοτέλεια αυτό καθώς εμείς «έχουμε ιδιαίτερα γονίδια», «έχουμε ψυχή», «είμαστε γίγαντες… παληκάρια…» ενώ οι ανόητοι ξένοι δουλεύουν συστηματικά με πλάνα και ολόκληρα επιτελεία υποστήριξης των αθλητών τους.

Οι έλληνες αθλητές μίλησαν για την κατάντια των αθλητικών εγκαταστάσεων και την έλλειψη οικονομικών κινήτρων, την επαγγελματική αβεβαιότητα…Ο ΣΕΓΑΣ μίλησε για έλλειψη επιστημονικής βοήθειαας στους αθλητές.

Εδώ και περισσότερο χρόνια γράφουμε – ακόμα και τα χρόνια που κερδίζαμε μετάλλια- για το γεγονός ότι όλο το οικοδόμημα χτισμένο πάνω στην άμμο. Ολες οι μεγάλες αθλητικές μας επιτυχίες αποδείχτηκε ότι βασίστηκαν στο ντόπινγκ και δεν έχουν συνεισφέρει τίποτα στην προαγωγή & εξέλιξη οποιουδήποτε αθλήματος

Χαμένος κόπος κι αυτό το άρθρο καθώς ξέρουμε ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Ολοι ενδιαφέρονται να κρατήσουν την καρέκλα τους, θα κάνουν ότι επικοινωνιακά μπορούν για να κρύψουν τις αδυναμίες τους διοίκησης και ηγετικής καθοδήγησης του ελληνικού αθλητισμού,….Οσο και να ακούγεται σκληρό, ίσως και υβριστικό και στον ελληνικό αθλητισμό μας διοικούν άνθρωποι δίχως ικανότητες, γνώσεις, πάθος και με χαμηλές ηθικές αντιστάσεις.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)