Αθλητικές ομοσπονδίες και πολιτεία.

Παρά τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στον ελληνικό αθλητισμό, η συνάντηση των εκπροσώπων των Αθλητικών Ομοσπονδιών και του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού

που έγινε στην έδρα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής με πρωτοβουλία του Προέδρου της Σπύρου Καπράλου, έγινε σε θετικό κλίμα και με διάθεση εξεύρεσης λύσεων για το καλό των Ελλήνων αθλητών.

Είναι η πρώτη φορά που Υπουργός Αθλητισμού, άκουγε για πέντε ώρες τους ανθρώπους των Ομοσπονδιών για τα μεγάλα θέματα του αθλητισμού και έγινε χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων και για τις δύο πλευρές.

Όσον αφορά στο οικονομικό, παρόλο που τα περιθώρια είναι στενά, θα γίνει κοινή προσπάθεια για εξεύρεση περισσότερων πόρων, εφόσον το 90% της κρατικής επιχορήγησης προς τις Ομοσπονδίες, δαπανώνται για διοικητικά και λειτουργικά έξοδα και απομένουν ελάχιστα για τον πραγματικό αθλητισμό.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί ο κ. Γιάννης Ανδριανός αποδέχθηκε τις εξής προτάσεις της ΕΟΕ:

1) Οι αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στην Πολιτεία να παραχωρούνται δωρεάν για προπόνηση των Εθνικών ομάδων όλων των Ολυμπιακών αθλημάτων.

2) Οι αθλητικές εγκαταστάσεις επίσης να παραχωρούνται δύο φορές το χρόνο δωρεάν στις Ομοσπονδίες για τη διεξαγωγή των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων.

3) Η Πολιτεία να αναλάβει το οικονομικό κόστος διεξαγωγής όλων των ελέγχων ντόπινγκ.

4) Να γίνει προσπάθεια να βρεθεί λύση στο θέμα των Ομοσπονδιών που έχουν υπεράριθμο προσωπικό.

5) Ο Υφυπουργός Αθλητισμού δεσμεύτηκε ότι θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες και προβλήματα δημιουργούν και περισσότερα έξοδα δημιουργούν για τον ελληνικό αθλητισμό.

6) Τέλος, ο κ. Ανδριανός δεσμεύτηκε ότι θα γίνει από την αρχή, με τη συμμετοχή της ΕΟΕ, η αξιολόγηση των αθλημάτων βάσει της οποίας δίνεται η ετήσια επιχορήγηση.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)