Αγώνες Τρεξίματος : 1ος Ημιμαραθώνιος Δρόμος του Δήμου Μαραθώνoς.

Ο Δήμος Μαραθώνος, σε συνεργασία με τον Αθλητικό Πολιτιστικό  Σύλλογο «Τελμησσός» διοργανώνει στις 8 Σεπτεμβρίου 2013, με την έγκριση του ΣΕΓΑΣ, αγώνα τρεξίματος Ημιμαραθωνίου για πρώτη φορά στον ιστορικό Μαραθώνα! Ο αγώνας τρεξίματος , πιστοποιημένος κατά τα πρότυπα της ΑΙΜS, υποστηρίζεται  και από την ΕΟΣΛΜΑ-Υ.

Παράλληλα θα διεξαχθούν αγώνας  τρεξίματος 4χλμ. για όλους (funrun), αγώνας 1 χλμ. παιδιών (μαθητές/μαθήτριες Δημοτικών & Γυμνασίων), 500μ. SpecialOlympics.

Η διοργάνωση αυτή φιλοδοξεί να γίνει μια μεγάλη αθλητική γιορτή, που θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες (Έλληνες και ξένους) να τρέξουν σ’ ένα χώρο με πανάρχαια ιστορία και σημασία. Στο πεδίο της κοσμοϊστορικής μάχης του 490π.Χ. και σε τμήμα της αυθεντικής διαδρομής του Μαραθωνίου, με εκκίνηση και τερματισμό το χώρο της ιστορικής αφετηρίας του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας.

Η διαδρομή τρεξίματος του ημιμαραθωνίου δρόμου θα έχει κατεύθυνση επί της Λεωφόρου Μαραθώνος προς την Αθήνα, αναστροφή στη διασταύρωση προς Ζούμπερι, με κατεύθυνση προς Μαραθώνα και  διέλευση από το χώρο του Τύμβου των Μαραθωνομάχων. Οι άλλοι αγώνες τρεξίματος θα γίνουν με ανάλογο τρόπο και αναστροφή στα προσδιοριζόμενα σημεία της λεωφόρου.

Σας προσκαλούμε λοιπόν να γνωρίσετε και να τρέξετε στον Μαραθώνα, στα χνάρια της ιστορίας και της μαγείας των αγώνων τρεξίματος μεγάλων αποστάσεων σε δημόσιο δρόμο.

  • Πρόγραμμα

9.00 π.μ. Εκκίνηση  Ημι-μαραθωνίου Δρόμου– Όριο χρόνου τερματισμού 2ώρες 30 λεπτά

9.15 π.μ. Εκκίνηση Αγώνα 4000μ.για όλους ( Fun Run)

9.20 π.μ: Εκκίνηση Αγώνα 1000μ. για παιδιά

9.40 π.μ: Εκκίνηση Αγώνα 500μ. Special Olympics

11 π.μ:   Τελετή απονομής επάθλων

  • Κατηγορίες –  Βραβεύσεις

Στον ημι-μαραθώνιο δεν θα υπάρχουν κατηγορίες ηλικιών. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν δρομείς με συμπληρωμένο το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Θα βραβευθούν οι τρείς καλύτεροι άνδρες και γυναίκες δρομείς της γενικής κατάταξης.

Επίσης  ο μικρότερος και μεγαλύτερος σε ηλικία  άνδρας και γυναίκα  που θα τερματίσουν. Ειδικά αναμνηστικά θα δοθούν σε όλους τους τερματίζοντες.
Στον αγώνα 1000μ. για παιδιά  Δημοτικού & Γυμνασίου θα βραβευτούν τα 3 πρώτα αγόρια και 3 πρώτα κορίτσια κάθε κατηγορίας.

  • Xρονομέτρηση

Στον αγώνα ημι-μαραθωνίου θα υπάρχει ηλεκτρονική χρονομέτρηση με ειδικά chip. Τα πλήρη αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης και σε όλα τα δρομικά sites..

  • Διευκολύνσεις –υποστήριξη

Στον αγώνα θα λειτουργήσουν όλες οι υποστηρικτικές υπηρεσίες (μεταφορά στον τόπο του αγώνα, ιατρική κάλυψη, παροχή αναψυκτικών/νερού, συγκέντρωση ατομικών ειδών κ.λπ) που προβλέπονται στους επίσημους αγώνες δημόσιου δρόμου.

Σε όλη την διαδρομή θα υπάρχουν σταθμοί εφοδιασμού ανά 2,5 χλμ, με νερό-ισοτονικό-μπανάνες, τζελ, σφουγγάρια. Οι σταθμοί θα είναι  4 στη διαδρομή προς Ν. Μάκρη και ισάριθμοι κατά την επιστροφή. Στον τερματισμό θα δοθούν και διάφορα γλυκίσματα.

  • Εθελοντισμός

Όσοι επιθυμούν ως εθελοντές να γίνουν μέρος της μεγάλης αυτής αθλητικής εκδήλωσης,  καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση εθελοντισμού. Θα τη βρουν στην ιστοσελίδα μας, στο Δημαρχείο Μαραθώνος, στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου και στο Δημοτικό Στάδιο Ν. Μάκρης.

Οι εθελοντές θα ενημερωθούν εγκαίρως για τα καθήκοντά τους από τον υπεύθυνο εθελοντισμού της Οργανωτικής Επιτροπής σε συναντήσεις που θα προγραμματιστούν στην  περιοχή.

  • Ιατρικές Υπηρεσίες

Σε όλη την διαδρομή και από την εκκίνηση έως τον τερματισμό θα αναπτυχθούν συνεργεία του ΕΕΣ, του Τμήματος Εθελοντών Διασωστών, καθώς και κινητή μονάδα του  ΕΚΑΒ.Υποστήριξη θα υπάρχει και από γιατρούς /νοσηλευτές του Ιατρικού ΚέντρουMetropolitan.
Επίσης στο χώρο των αποδυτηρίων θα λειτουργήσει  κατά τον τερματισμό τμήμα αποθεραπείας, από ειδικούς φυσικοθεραπευτές.

  • Μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις των αθλητών από την Αθήνα θα γίνουν με πούλμαν, είτε για αθλητές από το εξωτερικό είτε για αθλητές από αθλητικά σωματεία, ΣΔΥ ή ανεξάρτητους.. Το ακριβές σημείο και η ώρα αναχώρησης θα ανακοινωθούν εγκαίρως.

Η μεταφορά δρομέων από συλλόγους-μέλη  της ΕΟΛΣΜΑΥ εκτός Αθηνών θα καλυφθεί δωρεάν με πούλμαν που θα εξασφαλίσει η Οργανωτική Επιτροπή.

  • Οδηγίες για δρομείς

Κάθε δρομέας (αρχάριος ή μη) οφείλει πρώτα από όλα  να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και ιδιαίτερα από καρδιολογικό έλεγχο. Πρέπει να προσέχει την διατροφή αλλά και την καθημερινή διαβίωσή του (απαραίτητη η ξεκούραση και ο σωστός ύπνος). Επίσης πρέπει να γυμνάζεται συστηματικά και να μην υπερεκτιμά τις δυνάμεις του, ιδιαίτερα όταν στοχεύει να αγωνισθεί σε αποστάσεις μεγαλύτερες από 10χλμ.

Ένας δρομέας, εφ’ όσον  έχει τον αναγκαίο χρόνο, έστω και αν δεν επιδιώκει μεγάλες  επιδόσεις, καλό είναι να  προπονείται τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα, με αργό τρέξιμο και κάποιες ασκήσεις αρχικά (προθέρμανση) και κατόπιν με τρέξιμο σε σταθερό ταχύτερο ρυθμό. Οι αρχάριοι καλό είναι να συμπληρώνουν σε κάθε προπόνησητουλάχιστον 5-7 χλμ. και οι πιο έμπειροι δρομείς 10-12χλμ.

Οι προπονήσεις μπορεί να γίνονται είτε σε κάποιο στάδιο, είτε σε ομαλές επιφάνειες με χόρτο ή και σε δρόμο με άσφαλτο, αλλά χωρίς μεγάλη ένταση  στην ταχύτητα,  προς αποφυγή τραυματισμού.

About triathlonworld

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.

,