H διαδρομή της Λαμπαδηδρομίας.

Δελτίο Τύπου της ΕΟΕ. Τη διαδρομή της Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Λονδίνο 2012», ανακοίνωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.Η Τελετή Αφής της Φλόγας θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία στις 10 Μαϊου το μεσημέρι, παρουσία του Προέδρου της ΔΟΕ Δρ. Ζακ Ρογκ και η Ιερή Φλόγα θα παραδοθεί στην βρετανική αντιπροσωπεία, στις 17 Μαΐου, στις 19:00, στο Παναθηναϊκό Στάδιο.Η εισήγηση είναι, πρώτος Λαμπαδηδρόμος να είναι ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής της κολύμβησης Σπύρος Γιαννιώτης, ενώ η επόμενη Ολομέλεια της ΕΟΕ θα αποφασίσει και για τον τελευταίο Λαμπαδηδρόμο που θα ανάψει το βωμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Στην εκδήλωση παρέστησαν, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας της ΕΟΕ κ. Ιωάννης Βασιλειάδης, το μέλος της ΕΟΕ κ. Γιάννης Καρράς, ο κ. Σπύρος Φίλιππας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΜW Hellas που είναι χορηγός της ΕΟΕ και με τη συνεργασία της οποίας πραγματοποιείται η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, αλλά και εκπρόσωποι άλλων χορηγών.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Λαμπαδηδρομία φέτος, παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, περιλαμβάνει πολλές καινοτομίες. Θα αναρωτηθείτε εύλογα πώς είναι δυνατόν, σε εποχή κρίσης και περικοπής δαπανών, να προετοιμάζουμε μια Λαμπαδηδρομία που περνά από το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, και που, ασφαλώς, συνεπάγεται ένα σημαντικό κόστος.

Η απάντηση είναι απλή. Από την πρώτη στιγμή, οι προσπάθειές μας είχαν στόχο να μην επιβαρυνθεί καθόλου οικονομικά το ελληνικό Δημόσιο και να μην δαπανηθούν  χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη που δοκιμάζεται σκληρά. Και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι γιατί ο στόχος μας επετεύχθη.  Τα έξοδα του ταξιδιού της Φλόγας προέρχονται από χορηγίες και προσφορές των τοπικών Δήμων καθώς και ιδιωτών, που συνέβαλαν τα μέγιστα για την πραγματοποίηση αυτού του ονειρικού ταξιδιού. Αυτό όμως που έχει για μας ακόμα μεγαλύτερη σημασία, είναι ο ιδιαίτερος συμβολισμός της Λαμπαδηδρομίας και τα μηνύματά της.  Μηνύματα, πιο επίκαιρα από ποτέ.

Πιστεύουμε  ότι σε μια εποχή όχι μόνο οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως κρίσης ανθρώπινων και κοινωνικών αξιών, τα ιδανικά του Ολυμπισμού και του αθλητισμού η ειρήνη, η συνεργασία, η ευγενής άμιλλα, η συμμετοχή, η άθληση, η φιλία, η ομόνοια και η αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών και νοοτροπιών, είναι ιδανικά  που μπορούν να μας ξαναδώσουν την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και το κυριότερο, τη δύναμη να αγωνιστούμε γι αυτό.

Η Ιερή Φλόγα συμβολίζει όλες τις παραπάνω ιδέες και τα ιδανικά  και αυτός είναι ο λόγος που επιδιώξαμε να φτάσει παντού στην Ελλάδα. Η γέννησή της και το ταξίδι της, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε ότι όλα ξεκίνησαν από εδώ. Ο πολιτισμός, οι τέχνες, η δημοκρατία, ο σεβασμός στην ανθρώπινη ύπαρξη, αποτέλεσαν την βαριά κληρονομιά του ελληνισμού σε όλη την ανθρωπότητα και εξακολουθούν να είναι οι βασικοί λόγοι που πρέπει οι σύγχρονοι Έλληνες να νιώθουν υπερήφανοι και να χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη κληρονομιά ως απάντηση στην προσπάθεια κάποιων να απαξιώσουν την χώρα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω, για άλλη μια φορά ότι, χωρίς την ιδιωτική πρωτοβουλία, ούτε η Λαμπαδηδρομία ούτε πολλές από τις εκδηλώσεις της Ε.Ο.Ε θα ήταν εφικτές», κατέληξε ο κ. Καπράλος

Την Λαμπαδηδρομία παρουσίασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ κ. Σπύρος Ζαννιάς, επισημαίνοντας ότι η Φλόγα θα διανύσει περίπου 3.000 χιλιόμετρα επί ελληνικού εδάφους, περνώντας από 43 πόλεις, στα χέρια περίπου 500 Λαμπαδηδρόμων.

Στην εκδήλωση παρέστη η Πρωθιέρεια Ινώ Μενεγάκη που δήλωσε: «Είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα να είμαι Πρωθιέρεια στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και δίνω την υπόσχεση ότι θα προσπαθώ πάντα να είμαι αντάξια αυτής της τιμής».

Στην Τελετή αναφέρθηκε και η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου: «Η φετινή Αφή της Φλόγας θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς τους Έλληνες και αυτό επειδή σε μια εποχή που η εθνική μας υπερηφάνεια έχει πληγωθεί, σε μια εποχή που η Ελλάδα ως χώρα και ο ελληνικός λαός τυγχάνουν αρνητικής προβολής, μπορεί η Αφή της Φλόγας να αποτελέσει θετική προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε ξανά υπερήφανοι και να θυμίσει στην παγκόσμια κοινότητα, αλλά και σε εμάς τους ίδιους, ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να παράγει φως. Εμείς θα είμαστε έτοιμοι στις 10 Μαΐου, μαζί με τον Μιχάλη Μεσσήνη που είναι ο συνθέτης της μουσικής της Τελετής, να ανάψουμε την Φλόγα σε μια άρτια αλλά και λιτή τελετή και να μεταλαμπαδεύσουμε τις αξίες της σε όλο τον κόσμο».

To πρόγραμμα:

1η ΗΜΕΡΑ 10-5-12

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ (ΑΦΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ) – ΠΥΡΓΟΣ – ΑΜΑΛΙΑΔΑ – ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΔΑ – ΚΟΡΟΙΒΟΣ – ΓΑΣΤΟΥΝΗ – ΛΕΧΑΙΝΑ – ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ

(ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗΣ)

1st DAY 10-5-12

ANCIENT OLYMPIA (LIGHTING OF THE OLYMPIC FLAME) – PYRGOS – AMALIADA – ANCIENT ILIDA – KORIVOS – GASTOUNI – LECHAINA – KORINTHOS – PIRAEUS

(TRANSFER TO CHANIA, CRETE BY BOAT)

2η ΗΜΕΡΑ 11-5-12

ΚΙΣΣΑΜΟΣ – ΧΑΝΙΑ – ΡΕΘΥΜΝΟ – ΚΝΩΣΣΟΣ – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΜΑΛΙΑ – ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ

(ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ)

2nd DAY 11-5-12

KISSAMOS – CHANIA – RETHYMNO – KNOSSOS – AGIOS NIKOLAOS – MALIA – CHERSONISSOS – IRAKLIO

3η ΗΜΕΡΑ 12-5-12

ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΠΑΤΡΑ – ΡΙΟ – ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ – ΒΟΝΙΤΣΑ – ΠΡΕΒΕΖΑ – ΠΑΡΓΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ.

3rd DAY 12-5-12

PIRAEUS – PATRAS – RIO – AMFILOCHIA – VONITSA – PREVEZA – PARGA – IGOUMENITSA – IOANNINA

4η ΗΜΕΡΑ 13-5-12

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΚΟΖΑΝΗ – ΒΕΡΟΙΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΚΑΒΑΛΑ

4th DAY 13-5-12

IOANNINA – KOZANI – VERIA – THESSALONICA – KAVALA

5η ΗΜΕΡΑ 14-5-12

ΚΑΒΑΛΑ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΚΗΠΟΙ (ΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΦΥΛΑΚΙΟ)– ΦΕΡΕΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΞΑΝΘΗ – ΔΡΑΜΑ

5th DAY 14-5-12

KAVALA – KOMOTINI- KIPI (FRONTIER GUARDHOUSE) – FERES – ALEXANDROUPOLI – XANTHI – DRAMA

6η ΗΜΕΡΑ 15-5-12

ΔΡΑΜΑ – ΑΛIΣΤΡΑΤΗ – ΣΕΡΡΕΣ – ΚΑΤΕΡΙΝΗ – ΛΑΡΙΣΑ – ΒΟΛΟΣ – ΛΑΜΙΑ

6th DAY 15-5-12

DRAMA – ALISTRATI – SERRES – KATERINI – LARISA – VOLOS – LAMIA

7η ΗΜΕΡΑ 16-5-12

ΛΑΜΙΑ – ΧΑΛΚΙΔΑ – ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΘΗΝΑ – ΑΚΡΟΠΟΛΗ

7th DAY 16-5-12

LAMIA – CHALKIDA – PERISTERI – PIRAEUS – ATHENS – ACROPOLIS

8η ΗΜΕΡΑ 17-5-12

ΑΚΡΟΠΟΛΗ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ – ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ – ΖΑΠΠΕΙΟ –

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ (ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ)

8th DAY 17-5-12

ACROPOLIS – ACROPOLIS MUSEUM – CENTRE OF ATHENS – ZAPPEIO –

PANATHENAIC STADIUM (HANDOVER OF THE OLYMPIC FLAME)

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)