Το Τρίαθλο παρότι έχει ποικιλία στην προπόνησή του δεν παύει να είναι ένα ατομικό «μοναχικό» άθλημα όπου αυτός/ -η που ασχολείται με αυτό πρέπει κάθε μέρα να αφιερώνει αημαντικό χρόνο της ζωής του προπονούμενος επαναλαμβάνωντας 3 απλές κινήσεις.
Το τελευταίο διάστημμα έχω ακούσει πολλούς αθλητές/-τριες που αναφέρονται στην δυσκολία που έχουν στο να μπορέσουν να κάνουν μόνοι τους προπόνηση.
Ανθρωποι που εργάζονται 8-10 ώρες καθημερινά και οι οποίοι έχουν πολλές προσωπικές ή/ και οικογενειακές υποχρεώσεις και τους οποίοι τους έχω ακούσει να αναφέρουν χαρακτηριστικά :
- «Βαριέμαι να κάνω μόνος μου προπόνηση»
- «Δεν αντέχω άλλο να τρέχω και να κολυμπάω μόνος»
- “Εχω δηλώσει να τρέξω στο…αλλά δεν νομίζω ότι θα τα καταφέρω”
- …
Είναι αλήθεια ότι μετά από 8-10 ώρες εργασίας το κεντρικό νευρικό σύστημα στέλνει αρνητικά μηνύματα και έτσι ψάχνουμε δικαιολογίες για να μην βγούμε από το σπίτι μας για να πάμε να τρέξοεμε ή να πάμε στο κολυμβητήριο και γενικότερα να κάνουμε προπόνηση.
Η ομαδική προπόνηση είναι μία λύση στο πρόβλημα πολλών ανθρώπων καθώς προσφέρει μεταξύ άλλων και τα παρακάτω :
- Δέσμευση : Δεσμευόμαστε απέναντι σε κάποιους άλλους ανθρώπους (τους συναθλητές μας) και έτσι είναι μεγαλύτερες οι αντιστάσεις μας στην φυσιολογική άρνηση – που προκύπτει από την κόπωση της καθημερινότητας – να πάμε για προπόνηση.
- Παρακίνηση : Εχουμε μία σημαντική παρακίνηση καθόλη την διάρκεια της προπόνησης. Ετσι βελτιωνόμαστε πολύ πιο εύκολα και πιο γρήγορα.
- Οχι χαμένες προπονήσεις : Μέρες που μας φαντάζει αδύνατο να κάνουμε ποιοτική προπόνηση η παρουσία άλλων αθλητών μας κάνει να εκτελέσουμε ένα ποιοτικό πρόγραμμα εκγύμνασης και όχι απλά να κάνουμε χαλαρή προπόνηση.
- Πάνω από όλα περνάμε καλά …
Βέβαια είναι σημαντικό :
- Να ενταχθούμε σε μία ομάδα ατόμων με τα οποία έχουμε καλή χημεία
- Να προπονούμαστε με άτομα παρόμοιου επιπέδου
- Να συμβαδίζουν τα προπονητικά μας προγράμματα
Η καθημερινή αλληλεπίδραση με άλλους αθλητές θα μας καθορίσει τόσο σε επίπεδο αθλητικών επιδόσεων όσο και σε επίπεδο νοοτροπίας. Λάθος επιλογή μπορεί να μας κάνει να σταματήσουμε την ενασχόλησή μας με το τρίαθλο και σωστή επιλογή μπορεί να μας κάνει να βελτιωθούμε πέρα από οποιοαδήποτε προσδοκία μας.
Δείξε μου με ποιον προπονείσαι να σου πω τί νοοοτροπίας και επιπέδου αθλητής είσαι!
Kείμενο : Γιάννης Ψααρέλης – Προπονητική ομάδα Smart Sport/ Athens Triathlon Team & Συντακτική ομάδα TriathlonWorld.gr & Triathlon.gr (Email : info@triathlonworld.gr) .
About triathlonworld
Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος.
Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών.
Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ.
Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους :
Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή),
Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester),
Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA),
Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies).
Προπονητής Τριάθλου
Προπονητής Τριάθλου
Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ).
Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου.
Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ.
Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού.
Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)