Προπόνηση Τρεξίματος : 12 Χ 400m (200m jog)

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (προπονηική ομάδα smart sport & συντακτική ομάδα TriathlonWorld) . O τίτλος αυτού του άρθρου αποτελεί την πιο συνηθισμένη/ γνώριμη  προπόνηση σε όλους τους δρομείς. Είναι ακριβώς ότι και τα 15 Χ 100 (10”) για την κολύμβηση. Το «βούτυρο στο ψωμί» για κάθε δρομέα. Όμως δεν είναι πολλοί αυτοί που ξέρουν πώς δημιουργήθηκε αυτή  η προπόνηση και ποιός είναι ο πατέρας της. Ίσως οι Έλληνες αθλητικοί δημοσιογράφοι δεν έχουν ασχοληθεί αρκετά με τις μεγάλες μορφές του παγκόσμιου αθλητισμού.

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφερθεί στον Mihaly Igloi και πώς τυχόν μπορεί να μεταφερθεί η προπονητική του φιλοσοφία στο Τρίαθλο. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Igloi ήταν ο άνθρωπος που έφερε/ διέδωσε το interval στην Ελλάδα και στον οποίο οφείλεται η μεγάλη ανάπτυξη τη δεκαετία του 70 των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων.

Όμως μία άλλη μορφή του παγκόσμιου αθλητισμού που έχει επηρεάσει την καθημερινότητα εκατομμυρίων αθλητών είναι ο Franz Stampfl. Ο Αυστριακός προπονητής γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου στη Βιέννη και σπούδασε τέχνες. Με τον αθλητισμό ασχολήθηκε ως αθλητής στο ακόντιο και φυσικά στο σκι. Το 1937 πήγε στην Αγγλία να σπουδάσει όπου και εγκλωβίστηκε λόγω του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Δυστυχώς βρισκόταν συνεχώς υπό παρακολούθηση και τον θεωρούσαν ύποπτο κατασκοπίας. Η ζωή του κινηματογραφικό έργο, τον έδιωξαν για Αυστραλία, το πλοίο βούλιαξε καθώς χτυπήθηκε από γερμανικό υποβρύχιο, αναγκάστηκε να κολυμπήσει για 8 ώρες σε παγωμένα νερά. Τώρα ιδιώτες ψάχνουν για χρηματοδότηση για να γυρίσουν ντοκιμαντέρ για την ζωή του. Το 1990 είχε τροχαίο όμως παρότι καθηλώθηκε σε αναπηρικό καρότσι συνέχισε να προπονεί.

 

Αναλύοντας την προπονητική δουλειά του Stampfl

  1. Τα 400άρια, 800άρια και 1200άρια ήταν  για τον Stampfl το εργαλείο προπόνησης όπου κατά την διάρκεια της χρονιάς οι αθλητές του βελτιώνονταν σταδιακά στα κομμάτια.
  2. Ο Αυστριακός δούλευε αποκλειστικά στο στίβο κάτι που εστερνιζόμαστε απόλυτα. Είναι πολύ δύσκολο να γίνεις καλός δρομέας εάν δεν αγαπήσεις τον 400άρι στίβο ως χώρο προπόνησης.
  3. Όμως αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από τον Stamfpl είναι η επικοινωνία που είχε με τους αθλητές του και το πώς τους έκανε να πιστέψουν στον εαυτό τους και στους στόχους τους. Έπεισε τον Bannister ότι μπορεί να κάνει κάτω από 4 λεπτά το μίλι και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Γενικά έδινε πολύ μεγάλη έμφαση στο να προετοιμάσει νοητικά τους αθλητές τους για έναν αγώνα, που και εμείς πιστεύουμε ότι είναι το πιο σημαντικό
  4. Η συγκεκριμένη προπόνηση 12 X 400 αλλά γενικότερα η interval προπόνηση όπως την εφάρμοζε ο Αυστριακός μπορεί να μας δώσει μία πολύ καλή, ως εξαιρετική,  πρόβλεψη για τους χρόνους ενός αθλητή στα 5 ή 10 χλμ.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)