Τεχνική ποδηλασίας : Ποιο είναι το σωστό μέγεθος σκελετού για εμένα;

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Γιάννης Ψαρέλης (BSc, MSc, MBA, PhDc) Προπονητής Τριάθλου (Κινητό : 6937179260 & Email : smartsportcoach@hotmail.com)

Το 1990 κάνοντας τα πρώτα βήματα στο τρίαθλο επικοινώνησα με γνωστό μου ποδηλάτη (με τον οποίο έκανα προπόνηση ποδηλασίας) για να αγοράσω ένα καλύτερο αγωνιστικό ποδήλατο από αυτό που είχα. Φυσικά τότε δεν γνώριζα και πολλά ούτε αναφορικά με τον τρόπο επιλογής του σωστού μεγέθους ούτε γνώριζα άτομα και καταστάσεις στην ποδηλατική αγορά. Ετσι το να απευθυνθώ σε ένα γνωστό με περισσότερες γνώσεις στην ποδηλασία ήταν μονόδρομος.

Ο γνωστός μου με πήγε σε ένα ποδηλατάδικο στην Πατησίων όπου ο υπεύθυνος του καταστήματος με ρώτησε πόσα χρήματα θέλω να δαπανήσω και ύστερα μου πρότεινε ένα συγκεκριμένο ποδήλατο. Τον ρώτησα εάν το ποδήλατο σωστό για το ύψος και με διαβεβαίωσε ότι ήταν.

Δυστυχώς τον εμπιστεύτηκα και έτσι αγόρασα ένα ποδήλατο με μέγεθος 58 ενώ το σωστό μέγεθος σε κλασσικό ποδήλατο (όχι slopping) είναι 54. Για να καταλάβετε το πρόβλημα να αναφέρω ότι σε slopping ποδήλατο χρησιμοποιούσα επί χρόνια 50άρι.

Δυστυχώς σε παρόμοια κατάσταση έχουν βρεθεί πάρα πολλοί ποδηλάτες και τριαθλητές οι οποίοι δεν διαθέτουν την κατάλληλη γνώση και έτσι πέφτουν θύματα της απαράδεκτης συμπεριφοράς κάποιων εμπόρων που προσπαθούν να ξεφορτωθούν ένα ποδήλατο.

Είναι απαραίτητο να αναφέρουμε ότι το μέγεθος ως έννοια δημιουργήθηκε το 1972 από την βίβλο της ιταλικής ποδηλασίας με τίτλο «Cycling”, έκδοση της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής (γνωστής ως CONI).

Για να επιλέξουμε το σωστό μέγεθος σκελετού είναι απαραίτητο να μετρήσουμε το καβάλο μας και το ύψος μας. Οι πιο γνωστές εταιρείες έχουν οδηγούς μεγεθών (size charts) όπου βασιζόμενοι σε αυτές τις μετρήσεις μπορούμε να βρούμε το σωστό μέγεθος στον κάθε κατασκευαστή. Επίσης εάν έχουμε κάποια αμφιβολία πρέπει να απευνθηθούμε σε ένα σοβαρό κατάστημα ποδηλασίας στην Ελλάδα ή απ’ευθείας στα κεντρικά της εταιρείας στο εξωτερικό.

Μέγεθος Κάθετου Σωλήνα = 0,65 Χ Υψος Καβάλου

Για να υπολογίσουμε το μέγεθος του σκελετού πολλαπλασιάζουμε το καβάλο μας με 0,65. Αυτό μας δίνει το μέγεθος του κάθετου σωλήνα σε κλασσικό ποδήλατο από κέντρο μεσαίας τριβής μέχρι το σημείο τομής των κέντρων του κάθετου και οριζόντιου σωλήνα. Εάν φυσικά ο κατασκευαστής μετράει τις διαστάσεις από κέντρο μεσαίας τριβής μέχρι το τέλος του κάθετου σωλήνα τότε πρέπει να αφαιρούμε από τα μεγέθη του πίνακα του κατασκευαστή 13-15mm, κάτι το οποία σε ορισμένους κατασκευαστές διαφέρει σημαντικά.

Ορισμένα σημεία σημαντικά

  • Θέλει πολύ προσοχή στην μέτρηση του καβάλου καθώς οποιοδήποτε λάθος σε αυτή την μέτρηση μας οδηγεί σε λάθος μέγεθος. Προτείνουμε η μέτρηση να γίνεται 3 φορές και να λαμβάνουμε τον μέσο όρο, εκτός και εάν κάποια μας μέτρηση έχει πολύ μεγάλη απόκλιση και συνεπώς χρειάζεται να επαναλάβουμε εκ νέου την συγκεκριμένη μέτρηση.

  • Eίναι σαφές ότι ο τύπος που παραθέτουμε καθώς και οποιαδήποτε προσέγγιση μέσω τύπου στην ποδηλασία βασίζεται σε μέσους όρους και στατιστικά μοντέλα, τα οποία όπως είναι φυσικά αποτυγχάνουν σε αρκετές περιπτώσεις, είτε ανατομικών ιδιαιτεροτήτων είτε λόγω ιδιαιτεροτήτων των αθλητών

  • Στην βιβλιογραφία υπάρχουν αναφορές και στο 0,64 αντί του 0,65.

  • Σε περιπτώσεις ποδηλάτων slopping ο κατασκευαστής συνήθως τα μεγέθη ορίζονται ως small, medium, large κ.λπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις το μήκος του οριζόντιου σωλήνα είναι πιο σημαντικό ως μέγεθος

  • Πολλοί προπονητές δίνουν έμφαση ακόμα και στην κλασσική γεωμετρία στο μέγεθος του οριζόντιου σωλήνα.

  • Οτι και να λένε οι μαθηματικοί τύποι και τα διάφορα μοντέλα στησίματος πάνω στο ποδήλατο τον τελικό λόγο έχει ο αθλητής και ο προπονητής.

Γιάννης Ψαρέλης Προπονητικές Υπηρεσίες Τριάθλου

Triathlon Coach Giannis

Κλείνοντας να πούμε ότι η τάση είναι να πηγαίνουμε σε μικρότερο μέγεθος καθώς το μικρότερο μπορούμε να το προσαρμόσουμε πιο εύκολο.

Τέλος ας επαναλάβουμε τα λόγια του Dr. Andy Pruitt ότι η ποδηλασία είναι ένα άθλημα όπου έχουμε το ανθρώπινο σώμα  που μπορεί και προσαρμόζεται και το ποδήλατο που είναι προσαρμόσιμο. Δηλαδή έχουμε το ποδήλατο που μπορεί να το προσαρμόσουμε στα δικά μας σωματικά και αθλητικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες και έχουμε συνάμα και το ανθρώπινο σώμα που μπορεί να προσαρμοστεί σταδιακά σε όλες τις συνθήκες… ακόμα και νούμερο 58 ενώ χρειάζεται νούμερο 54.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Ο Γιάννης Ψαρέλης (BSc, MSc, MBA, PhDc) είναι πιστοποιημένος προπονητής τριάθλου στο υψηλότερο επίπεδο (Triathlon New Zeeland Level 3 Accredited triathlon coach) 

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534).

Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου.

Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence).

Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.

Triathlon Performance

Triathlon Coaching

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)