To 1o μου αγωνιστικό/ τριαθλητικό ποδήλατο.

Αγορά ποδηλάτου

Ενα από τους πιο συνηθισμένους προβληματισμούς που έχουν οι αρχάριοι τριαθλητές είναι αναφορικά με την αγορά του 1ου τους αγωνιστικού/τριαθλητικού ποδηλάτου. Σας δίνουμε μερικές σύντομες συμβουλές:

  1. Αναλογιστείτε ποιο είναι το συνολικό ποσό που μπορείτε να ξοδέψετε; Σε αυτό το ποσό πρέπει να υπολογίσετε ότι χρειάζεστε : 30-50 ευρώ για πετάλια (συνήθως δεν περιλαμβάνονται στο ποδήλατο), 60-80 ευρώ για παπούτσια ποδηλασίας, 40 -70 ευρώ για σορτσάκι με την ειδική αντιβακτηριακή ενίσχυση, 40 ευρώ για μία ποδηλατική μπλούζα και τέλος ανταλλακτικές σαμπρέλες και πολυεργαλεία. Δηλαδή τουλάχιστον 200 ευρώ.
  2. Αναλογα με τα χρήματα που μπορείτε να ξεδέψετε θα αποφασισθεί εάν μπορείτε να αγοράσετε ποδήλατο δρόμου ή/ και ποδήλατο χρονομέτρου (τα οποία είναι λίγο πιο ακριβά). Τα ποδήλατα δρόμουξεκινούν από 500 ευρώ και τα ποδήλατα τριάθλου/ χρονομέτρου
    από τα 1400 ευρώ περίπου.
  3. Είναι σαφές ότι όσο πιο ακριβό το ποδήλατο τόσο καλύτερη ποιότητα ανταλλακτικών και περιφερειακών έχει και συνεπώς τόσο λιγότερες πιθανότητες να έχουμε μία βλάβη σε αυτά και να εξαναγκαστούμε σε αγορά καινούργιών εξαρτημάτων
  4. Είναι σημαντικό να βρούμε το σωστό νούμερο που ο κάθε κατασκευαστής προτείνει ανάλογα με το ύψος μας και τυχόν τα σωματομετρικά μας χαρακτηριστικά.
  5. Οπως είναι φυσικό οι περισσότεροι προσπαθούμε να ξεκινήσουμε με μία χαμηλού budget αγορά, η οποία δυστυχώς μας οδηγεί σε αρκετά προβλήματα και ύστερα από κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα να αναγκαστούμε να αγοράσουμε ένα νέο ποδήλατο.
  6. Εμείς προτείνουμε την αγορά ποδηλάτου από την Ελλάδα και από σημείο πώλησης που γνωρίζουν τα θέματα του Τριάθλου και έχουν μηχανικούς που ξέρουν να το επισκευάσουν σωστά καθώς και πάνω από όλα να μας στήσουν πάνω στο ποδήλατο.
  7. Οι γυναίκες είναι χρήσιμο να αγοράσουν ένα γυναικείο ποδήλατο. Οι πιο σημαντικοί κατασκευαστές ποδηλάτων πλέον παράγουν ποδήλατα κατάλληλα για τις ανάγκες των γυναικών.
  8. Θεωρούμε ότι το bike fitting είναι η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει κάποιος όταν αγοράζει ποδήλατο.
Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική ομάδα Smart Sport & Συντακτική ομάδα CyclingWorld, TriathlonWorld & triathlonmag

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)