Αθλήτριες Τριάθλου:  Ποια είναι τα  4 F που πρέπει να λάβει υπ’όψιν του ο προπονητής Τριάθλου;

Αθλήτριες Τριάθλου:  Ποια είναι τα  4 F που πρέπει να λάβει υπόψιν του ο προπονητής Τριάθλου;

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Στην διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία της προπονητικής (sports coaching) δεν χρησιμοποιούνται οι λέξης «καλός» ή «κακός» προπονητής αλλά πολλές άλλες λέξεις/ εκφράσεις  μεταξύ των οποίων αρκετά επιστημονικά «δημοφιλείς» είναι οι λέξεις «αποτελεσματικός» ή «μη αποτελεσματικός” προπονητής.

Π.χ. Κάποιος μπορεί να είναι αποτελεσματικός προπονητής Τριάθλου σε άντρες αθλητές Τριάθλου αλλά όχι στις γυναίκες. Αυτό δεν σχετίζεται εάν ο προπονητής είναι άντρας ή γυναίκα.

Ένα από τα πράγματα που λαμβάνουμε/ πρέπει να λαμβάνουμε σημαντικά υπόψιν εμείς οι προπονητές Τριάθλου στις Γυναίκες Τριαθλήτριες είναι τα 4 F:

Female : Οι γυναίκες αθλήτριες Τριάθλου παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές από άποψη Φυσιολογίας και Ψυχολογίας και αυτό είναι κάτι που οφείλει να γνωρίζει εξαιρετικά καλά ο προπονητής Τριάθλου. Οφείλει να έχει μελετήσει εξαιρετικά καλά την Φυσιολογία της Άσκησης αναφορικά με τις διαφορές αντρών και γυναικών. Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναλύσει αρκετές από αυτές τις ιδιαιτερότητες και είχαμε εστιάσει σε πολλά σημεία μεταξύ των οποίων και στις ιδιαιτερότητες του γυναικείου αθλητικού εξοπλισμού στην κολύμβηση, ποδηλασία και τρέξιμο.

Family : Η οικογενειακή κατάσταση της γυναίκας και ιδιαίτερα η ηλικία που είναι τα παιδιά της αποτελούν κάτι που λαμβάνουμε πολύ σημαντικά υπόψιν μας οι προπονητές. Για μία μητέρα τα παιδιά είναι η απόλυτη προτεραιότητα, ο πυρήνας της ζωής τους και το σημείο αναφοράς/ εκκίνησης σε ότι και εάν σχεδιάζει επαγγελματικά ή σε επίπεδο χόμπι στη ζωή της.

Finance: Το Τρίαθλο είναι ένα σημαντικά ακριβό άθλημα τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού, συμμετοχής σε αγώνων αλλά και καθημερινής προπόνησης. Ένας σωστός οικονομικός προγραμματισμός είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητος. Εδώ μπορεί να βοηθήσει και να καθοδηγήσει σωστά ο προπονητής ώστε να ξοδευτούν τα χρήματα με σύνεση και με τρόπο που βελτιστοποιείται το αθλητικό αποτέλεσμα.

Fitness: Όπως και στους άντρες το παρόν επίπεδο της φυσικής κατάστασης έτσι και στις γυναίκες είναι εξαιρετικά σημαντικό στο να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε σωστά τις προπονήσεις όμως και το επίπεδο φυσικής κατάστασης που θέλει να φτάσει μία αθλήτρια είναι και αυτό εξαιρετικά σημαντικό.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι τα παραπάνω είναι αυτονόητα και φυσικά έχει δίκιο. Όμως πολλές φορές τα αγνοούμε και εκεί ίσως δημιουργείται θέμα, δηλαδή όταν δεν εμμένουμε στα βασικά.

Για να κάνετε προπόνηση  Τριάθλου υπό τις προπονητικές οδηγίες του Γιάννη Ψαρέλη επικοινωνήστε με email στο 6937170260.

Triathlon Coach

Triathlon Coach

Βιβλιογραφία

(SPARC), S. a. (2010). Coach Mentor programme. Wellington, NZ.

Cote , J., Young , B., North, J., & Duffy, P. (2007, January). Towards a Definition of Excellence in Sports Coaching. International Journal of Coaching Science, 1(1), 3-16.

Cote, J., & Gilbert, W. (2009). An Intergrative Definition of Coaching Effectivenes and Expertise. International Journal of Sport Science & Coaching, Volume 4 Number 3.

Cropley, B., Miles, A., & Peel, J. (2012, March). Reflective Prcactise: Value of, Issues, and Developments within Sports Coaching. Sports Coach UK research Project.

Cushion, C. J., Armour, K. M., & Jones, R. L. (2003). Coach Education and continuing professional development: Experience and learning to coach. Quest(55), 215-230.

Cushion, C. J., Armour, K. M., & Jones, R. L. (2003). Coach Education and Continuing Professional Development: Experience and Learning to Coach. Quest, 55, 215-230.

Duffy, P., Hartley, H., Bales, J., Crespo, M., Dick, F., Vardham, D., . . . Curado, J. (n.d.). Sport coaching as a “profession”: challenges and future directions.

Mallett, C. (2013). Coaching Excellence. (F. Pyke, Ed.) Champaign, IL: Human Kinetics.

Martens, R. (2012). Succesful Coaching (Fourth ed.). Champaign, IL: Human Kinetics.

Nelson, L. J., & Cushion, C. J. (2006). Reflection in Coach Education: The caseof the National Governing Body Coaching Certificate. The Sport Psychologist, 20, 174-183.

Werthner, P., & Trudel, P. (2006). A New Theroretical Perspective for Understanding How Coaches Learn to Coach. The Sport Psychologist(20), 198-212.

Wiman, M., Salmoni, A. W., & Hall, C. R. (2010Vol. 4 No.2). An Examination of the Defition and Development of Expert Coaching. International Journal of Sports Science.

Triathlon Coach

Triathlon Coach

Summary
Article Name
Αθλήτριες Τριάθλου:  Ποια είναι τα  4 F που πρέπει να λάβει υπόψιν του ο προπονητής Τριάθλου;
Description
Στην διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία της προπονητικής (sports coaching) δεν χρησιμοποιούνται οι λέξης «καλός» ή «κακός» προπονητής αλλά πολλές άλλες λέξεις/ εκφράσεις  μεταξύ των οποίων αρκετά επιστημονικά «δημοφιλείς» είναι οι λέξεις «αποτελεσματικός» ή «μη αποτελεσματικός” προπονητής. Π.χ. Κάποιος μπορεί να είναι αποτελεσματικός προπονητής Τριάθλου σε άντρες αθλητές Τριάθλου αλλά όχι στις γυναίκες. Αυτό δεν σχετίζεται εάν ο προπονητής είναι άντρας ή γυναίκα. Ένα από τα πράγματα που λαμβάνουμε/ πρέπει να λαμβάνουμε σημαντικά υπόψιν εμείς οι προπονητές Τριάθλου στις Γυναίκες Τριαθλήτριες είναι τα 4 F:
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)