Όλο και περισσότερες γυναίκες με τον αθλητισμό. Όμως το ποσοστό των γυναικών σε αγώνες αθλημάτων αντοχής εξακολουθεί να παραμένει πολύ χαμηλό (με δυσκολία ξεπερνάει το 10% στους περισσότερους αγώνες μαζικής εκκίνησης στο εξωτερικό.).
Ειδικότερα το Τρίαθλο θεωρείται από πολλούς ένα πολύ δύσκολο άθλημα για τις γυναίκες.
Είναι έτσι ή αυτό είναι μύθος;
Μήπως το τρίαθλο είναι ένα εξαιρετικό άθλημα για γυναίκες;
Ας γνωρίσουμε μερικές αθλήτριες Τριάθλου και ταυτόχρονα να μάθουμε τις απόψεις τους σχετικά με το παραπάνω ζήτημα.
Αγγελική Κεραμίδα
Η Κεραμίδα Αγγελική ξεκίνησε με τον αθλητισμό το 1980,κάνοντας κολύμβηση 12 χρόνια,που όμως…ποτέ δεν την κέρδισε ως άθλημα.
Με το Τρίαθλο ξεκίνησε να ασχολείται το καλοκαίρι του 2012.
Είναι παντρεμένη με δύο παιδιά και εργάζεται στον δημόσιο τομέα.
Προπονείται περίπου 10 ώρες την εβδομάδα.
Αγαπημένο της άθλημα είναι το τρέξιμο.
Για την Αγγελική ο αθλητισμός αντιπροσωπεύει μια ευχάριστη ασχολία που ξεκίνησε τυχαία μια μέρα στο στίβο και εξελίχθηκε σε μια καθημερινή ασχολία που έγινε μέρος της ζωής της,που την ξεκουράζει ψυχικά και νοητικά.
Θεωρεί ότι μία γυναίκα ασχολούμενη με τον αθλητισμό κερδίζει ευεξία, υγεία, ηρεμία και εκτόνωση από την καθημερινότητα.
Παρά τις οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις μία γυναίκα μπορεί να αθληθεί αρκεί να το θέλει πραγματικά και να έχει σίγουρα βοήθεια και κατανόηση από την οικογένεια της.
Γκρέτα Λυμπεροπούλου
Η Γκρέτα Λυμπεροπούλου ξεκίνησε να ασχολείται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό το 2009, τρέχοντας, για να δώσει καλό παράδειγμα αθλούμενου στα παιδιά της.
Με το τρίαθλο, ξεκίνησε να ασχολείται το Φεβρουάριο του 2014.
Είναι παντρεμένη με τρία παιδιά και εργάζεται ως δημοσιογράφος.
Προπονείται ερασιτεχνικά περίπου 8 ώρες την εβδομάδα
Αγαπημένο της άθλημα από τα τρία είναι το τρέξιμο γιατί μπορεί να το κάνει αυθόρμητα, όπου κι αν βρίσκεται, απρογραμμάτιστα, χωρίς να χρειάζεται εξοπλισμό. Θεωρεί όμως ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εκφέρει γνώμη για το τρίαθλο.
Για την Γκρέτα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αντιπροσωπεύει μια πολύ προσωπική διαδικασία ενδοσκόπησης, αυτοσυγκέντρωσης και «προσευχής», απαραίτητη πλέον για να αντεπεξέλθει σε όλες τις υποχρεώσεις της.
Θεωρεί ότι μια γυναίκα ασχολούμενη με τον αθλητισμό σε ερασιτεχνικό επίπεδο μαθαίνει να διαχειρίζεται τόσο την κούραση όσο και την ευεξία, τόσο την απογοήτευση όσο και την ικανοποίηση, τόσο την επιτυχία όσο και την αποτυχία, τόσο τη νίκη όσο και την ήττα, τόσο την ανάταση όσο και την ταπείνωση, τόσο τη δύναμη όσο και την αδυναμία… Και φυσικά αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για τα παιδιά της.
Θεωρεί ότι παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις της, η ζωή κυλάει με καθαρό μυαλό πιο αργά και πιο ψύχραιμα όταν αθλείσαι κι έτσι κερδίζεις χρόνο για τα σημαντικά αντί να χάνεις χρόνο με τα ασήμαντα.
Σωμαράκη Κατερίνα
Η Κατερίνα ξεκίνησε με τον αθλητισμό το 2002 παίζοντας μπάσκετ στον ΓΑΣΚ Καλυβίων και έπειτα στον Άρη Χολαργού.
Με το Τρίαθλο ξεκίνησε να ασχολείται το 2013
Είναι εργαζόμενη ως Λιμενικός στην Κέα
Προπονείται 8-9 ώρες την εβδομάδα συνήθως όταν το επιτρέπει η εργασία
Αγαπημένο της άθλημα είναι το τρίαθλο τον τελευταίο καιρό γιατί έχει εναλλαγές και δεν γίνεται βαρετό ενώ παράλληλα η δυσκολία του σε κάνει να θες να τα πας όλο και καλύτερα.
Για την Κατερίνα ο αθλητισμός αντιπροσωπεύει τρόπο ζωής.
Η Κατερίνα θεωρεί ότι μία γυναίκα ασχολούμενη με τον αθλητισμό έχει πολλά οφέλη στην υγεία της και σε πολλούς τομείς της ζωής της.
Θεωρεί ότι παρά τις οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις μία γυναίκα μπορεί να αθληθεί αρκεί να το αγαπάει και το θέλει. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές άσκησης για όλες γυναίκες που εργάζονται και έχουν οικογένεια.
Πηνελόπη Κρέστα
Η Πηνελόπη ξεκίνησε με τον αθλητισμό στα έξι της κάνοντας ρυθμική γυμναστική και συνέχισε δοκιμάζοντας άλλα αθλήματα όπως το μπάσκετ , ο χορός και το τένις μέχρι που την κέρδισε ο στίβος στις αρχές του γυμνασίου .
Με το Τρίαθλο ξεκίνησε να ασχολείται μόλις στις αρχές του 2014 ύστερα από δύο χρόνια αποχής από τον αθλητισμό .
Είναι φοιτήτρια του ΕΜΠ .
Προπονείται περίπου 6 ώρες την εβδομάδα .
Αγαπημένο της άθλημα εκ των τριών είναι η κολύμβηση .
Για την Πηνελόπη ο αθλητισμός αντιπροσωπεύει έναν τρόπο ζωής και αυτοπειθαρχείας .
Θεωρεί ότι μία γυναίκα ασχολούμενη με τον αθλητισμό κερδίζει έναν καλύτερο και πιο ψυχολογικά ισορροπημένο εαυτό σε όλους τους τομείς της ζωής της , διότι μέσο αυτού καλλιεργεί την πειθαρχεία της- συνεπώς και τον έλεγχο του μυαλού και των πράξεών της . Επιπροσθέτως , αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση , απόρροια αυτού , μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην καλύτερη ψυχολογία κάθε ατόμου .
Θεωρεί ότι παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις μία γυναίκα μπορεί να αθληθεί αρκεί να μυηθεί στο πνεύμα του γόνιμου αθλητισμού και να προγραμματίσει σωστά την καθημερινότητά της ώστε να μπορέσει να ενσωματώσει σε αυτή τις προπονήσεις της .