Αθλητικές Φοβίες : “Εχθρός προ των πυλών”.

Δεν υπάρχει αθλητής ο οποίος δεν έχει φοβίες. Ακόμα και οι επαγγελματίες αθλητές έχουν πάρα πολλές φοβίες τις οποίες πολλές φορές εκφράζουν και δημόσια.

Παγκόσμια πρωταθλήτρια του Τριάθλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αισθάνεται πολύ άβολα να κολυμπάει με τόσες αθλήτριες γύρω της και ότι φοβάται μήπως έχει κάποιο ατύχημα.Η ίδια εξομολογήθηκε ότι ηρεμεί μόνο όταν κατεβαίνει από το ποδήλατο.

Οι πρώτες εμπειρίες μας σε ένα άθλημα είναι σημαντικές για τις φοβίες τις οποίες θα δημιουργήσουμε. Το 1993 στο πρώτο Ironman που έτρεξα στο Almere όταν άνοιξαν οι “πύλες”/ πόρτες ξεχύθηκαν 1300 άτομα σε μία γραμμή εκκίνησης  πλάτους το πολύ 20-30 μέτρων.Αποτέλεσμα ήταν στα πρώτα 50 μέτρα να με βουλιάξουν την στιγμή που ήθελα να πάρω αναπνοή.

Φυσικά μία τέτοια δυσάρεστη εμπειρίαχρειάζεται κάποιος χρόνος και σωστή μέθοδο για να την ξεπεράσει. Ομως οι περισσόυτεροι αθλητές δεν νιώθουν άνετα να συζητούν τέτοιες εμπειρίες και κυρίως να στέκονται με ειλικρίνεια απέναντι σε αυτές.

Το πρώτο είναι να καταγράψουμε τις φοβίες μας, που εάν είμαστε ειλικρινείς είναι πάρα πολλές.

Το επόμενο είναι να αποτυπώσουμε το μέγεθος της κάθε φοβίας, «βαθμολογώντας» την κάθε φοβία από το 1 έως το 10, με το ένα να αντιπροσωπεύει μία μικρή φοβία και το 10 μία πολύ σημαντική φοβία. Συζητώντας με ειλικρίνεια το ζήτημα με τον προπονητή μας ή κάποιον αθλητικό ψυχολόγο θα μπορέσουμε να το αποτυπώσουμε στην σωστή βάση και ίσως να επαναθεωρήσουμε την βαρύτητα που του δίνουμε. Ετσι εκεί που του δίναμε μία βαθμολογία 10 ίσως με την συζήτηση να το αξιολογήσουμε ως λιγότερο σημαντικό δίνοντας ένα βαθμό7-8 και μετά από αρκετή προσπάθεια και συνεργασία με τον προπονητή μας να του δίνουμε 4-5 στην κλιμακα βαρύτητας

Μία εξαιρετική προσέγγιση είναι να προσεγγίζουμε τον κάθε αγώνα μας ως μία λίστα στόχων που πρέπει να φέρουμε σε πέρας βασιζόμενοι στα δυνατά μας σημεία και ανατρέχοντας σε πράγματα που έχουμε κάνει στην προπόνηση ή σε προηγούμενους αγώνες και τα οποία θα μας δίνουν αυτοπεποίθηση για την εκπλήρωση αυτών των μικρών στόχων.

Π.χ. εάν φοβόμαστε εάν ή όχι να ολοκληρώσουμε έναν αγώνα μεγάλης απόστασης είναι απαραίτητο να σπάσουμε τον αγώνα σε μικρούς στόχους. Εάν καθίσετε στην γραμμή εκκίνησης – λίγο πριν “ανοίξουν οι πύλες” – ενός αγώνα Ironman και σκεφθείτε ότι πρέπει να κολυμπήσετε 3,8χλμ – 180 χλμ ποδηλασίας και 42,2 χλμ τρεξίματος τότε μάλλον θα σας κυριεύσει πανικός. Εάν όμως σπάσετε τον αγώνα σε μικρούς στόχους,η εκπλήρωση του καθένα από τους οποίους θα σας συναμώνει την αυτοποίθηση τότε είναι σίγουρο ο « εχθρός προ των πυλών» όλο και θα υποχωρεί.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα smart sport (Email :info@triathlonworld.gr)

About triathlonworld

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.