Κολύμβηση Open Water για τριαθλητές: Αφυδατώνομαι ενώ κολυμπάω στη θάλασσα;

Κολύμβηση Open Water για τριαθλητές:

  • Όταν κολυμπάω στη θάλασσά αφυδατώνομαι;

  • Αφυδατώνομαι πιο γρήγορα στη θάλασσα από ότι σε ένα κολυμβητήριo;

  • Γιατί διψάω όταν κολυμπάω στη θάλασσα;

  • Γιατί δεν πρέπει ποτέ να πίνω θαλασσινό νερό;

  • Σε ποιες προπονήσεις πρέπει να χρησιμοποιώ αθλητικά ποτά;

Προπονητής Τριάθλου

Προπονητής Τριάθλου

Το δέρμα είναι μία μεμβράνη που όταν εμβαπτίζουμε το σώμα μας μέσα στο θαλασσινό νερό λόγω της όσμωσης τα υγρά του σώματος περνούν την μεμβράνη αυτή καθώς το θαλασσινό νερό έχει μεγαλύτερη οσμωτικότητα. Η φύση πάντοτε προσπαθεί να εξισορροπήσει τις ωσμώσεις (και συγκεντρώσεις) μεταξύ υγρών που βρίσκονται μεταξύ μίας μεμβράνης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αφυδατωνόμαστε. Το φαινόμενο είναι φανερό στα δάχτυλα των χεριών που «σακουλιάζουν». Αυτός είναι ο βασικός λόγος της αφυδάτωσης και όχι ότι προσλαμβάνουμε αλάτι καθώς κολυμπάμε.

Ένας επιπρόσθετος λόγος αφυδάτωσης είναι η απ’ ευθείας έκθεση στον ήλιο που έχει ως αποτέλεσμα την εξάτμιση νερού από το ζεστό δέρμα μας.

  • Προπονήσεις μέχρι 30-40’ – Δεν είναι απαραίτητο να καταναλώσουμε νερό

  • Προπονήσεις μέχρι 60’ – Πρέπει να καταναλώνουμε μία ποσότητα υγρών 600-1200Ml (ανάλογα με τον σωματότυπο και την μορφή της προπόνησης)

  • Προπόνησες πάνω από 60’ – Για τις προπονήσεις πάνω από 60’ να προσλαμβάνουμε και υδατάνθρακες μέσω αθλητικών ποτών.

Είναι γνωστό ότι δεν πρέπει να πίνουμε θαλασσινό νερό καθώς τα νεφρά μας μπορούν να επεξεργαστούν υγρά με μικρότερη συγκέντρωση αλατιού. Εάν πιούμε θαλασσινό το σώμα μας θα προσπαθήσει να αποβάλει την περίσσεια ποσότητα αλατιού και έτσι θα οδηγηθούμε σε μεγαλύτερη ούρηση.

Επίσης είναι γνωστό ότι τόσο η καφεΐνη όσο και το αλκοόλ προκαλούν έντονη διούρηση και δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε. Η ποσότητα καφείνης που υπάρχει σε αθλητικά ποτά ή gel πρέπει να είναι συγκεκριμένη πριν ή κατά τη διάρκεια μίας ποσότητας και ο προπονητής μας είναι εκείνος που πρέπει να μας συμβουλέψει σχετικά.

Κείμενο : Triathlon Coach Athens – Γιάννης Ψαρέλης

Email : smartsportocach@hotmail.com

www.triathlonworld.gr

www.triathlon.gr

www.triathloncoach.gr

Triathlon Coach Services

Προπονητής Τριάθλου

Summary
Article Name
Κολύμβηση Open Water για τριαθλητές: Αφυδατώνομαι ενώ κολυμπάω στη θάλασσα;
Description
Κολύμβηση Open Water για τριαθλητές: Αφυδατώνομαι ενώ κολυμπάω στη θάλασσα;
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)