ΕΣΚΑΝ : “Το δικό μου το άγχος, ως τοξικολόγου, δεν είναι αν θα πάρει κάποιος τη Χ ποσότητα διεγερτικού ή την Α ποσότητα αναβολικού στεροειδούς”.

ΕΣΚΑΝ : “Το δικό μου το άγχος, ως τοξικολόγου, δεν είναι αν θα πάρει κάποιος τη Χ ποσότητα διεγερτικού ή την Α ποσότητα αναβολικού στεροειδούς”.

Editorial. Οταν κάποιος έχει θεσμικό ρόλο θα πρέπει να προσέχει τί δηλώνει. Δηλώσεις ορισμένων ανθρώπων με δημόσιο αξίωμα μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τις ζωές πολλών ανθρώπων.

Διαβάσαμε την συνέντευξη της προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Αντι-Ντόπινγκ  στο Contra.gr με πολύ προσοχή. Είναι επιεικώς ατυχείς οι δηλώσεις της όμως δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηριστούν μερικές από αυτές και ως άκρως επικίνδυνες.

Σε ερώτηση  “Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι το ντόπινγκ είναι πάντα πιο μπροστά από το αντιντόπινγκ. Αυτό εν τέλει ισχύει;”

H πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ απαντάει  “Σε πολλά σημεία ισχύει…. Το δικό μου το άγχος, ως τοξικολόγου, δεν είναι αν θα πάρει κάποιος τη Χ ποσότητα διεγερτικού ή την Α ποσότητα αναβολικού στεροειδούς. Με ενδιαφέρει να μην προσπαθήσει να τροποποιήσει τη συμπεριφορά των πρωτεϊνών στον οργανισμό του, το γενετικό ντόπινγκ με λίγα λόγια.”

Με λίγα λόγια χρησιμοποιώντας την επιστημονική ιδιότητα του τοξικολόγου μας εξηγεί ότι δεν την ανησυχεί η χρήση αναβολικών και διεγερτικών. Θα έπρεπε την πρόεδρο του ΕΣΚΑΝ να την αγχώνει η χρήση αναβολικών γιατί και επικίνδυνα είναι (Με απλά λόγια Σκοτώνουν), γιατί αλλοιώνουν το αθλητικό αποτέλεσμα και γιατί έχουν πολύ μεγάλη διείσδυση στην ελληνική κοινωνία.

Σε ερώτηση  «Αυτό που προκαλεί εντύπωση πάντως είναι ότι πεθαίνουν αθλητές που έχουν καθημερινή ιατρική παρακολούθηση. Δεν γίνεται όμως η κατάλληλη διάγνωση…»

Η πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ απαντάει “Αυτό το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές. Φαίνεται ότι δεν είναι εύκολη αυτή η διάγνωση. Και δεν είναι εύκολη για έναν λόγο. Διότι η καρδιά ενός ποδοσφαιριστή για παράδειγμα, ο οποίος τρέχει κάθε εβδομάδα και προπονείται καθημερινά, είναι μεγάλη. Αυτή λοιπόν η μεγάλη καρδιά είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί. Δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί αν οφείλεται σε υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια ή είναι μία απλώς αθλητική καρδιά. Οσες φορές έχω δει στην καριέρα μου θανάτους από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια σε αθλητές, πάντα οι γιατροί δεν είχαν μπορέσει να διαγνώσουν το πρόβλημα. Και πολλοί γιατροί μάλιστα αντιμετώπισαν πρόβλημα με το νόμο”.

Η σωστή  και κοινωνικά υπεύθυνη απάντηση θα έπρεπε να είναι ότι :

Η σωστή ιατρική/ καρδιολογική παρακολούθηση από μικρή ηλικία σε αθλητή μηδενίζει τις πιθανότητες αιφνιδίου θανάτου. Ολοι οι αθλητές οφείλουν σε τακτικά διαστήματα – που θα τους υποδείξει ο ιατρός τους/ καρδιολόγος τους να υποβάλλονται σε υπέρηχο καρδιάς και τεστ κόπωσης.

Εάν η παρακολούθηση είναι από μικρή ηλικία μπορούν να διαγνωστούν τα πάντα.

Ταυτόγχρονα θα έπρεπε σε κάθε αθλητικό χώρο να υπάρχει απινιδωτής. Σύνδρομα όπως το Brugata που δεν μπορούν να προβλεφθούν είναι σπάνια.

Η πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ θα έπρεπε να προτρέπει για συχνές ιατρικές εξετάσεις και όχι ότι υπάρχει ιατρική αδυναμία διάγνωσης των αιφνιδίων θανάτων.

Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε με άλλα σχόλια. Επισημαίνουμε τα σοβαρά θέματα υγείας. Μας αρκεί που δηλώνει ότι δεν έχει δεχθεί ποτέ καμία πίεση από κάποιο παράγοντα!!!

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)