Triathlon Clinic 2013 : Η σημασία και τα οφέλη του εργομετρικού ελέγχου.

Ο Νίκος Δρακογιαννόπουλος –Υπεύθυνος Εργομετρικής Αξιολόγησης της Life Ergo- με έδρα το κλειστό προπονητήριο στο ΟΑΚΑ θα μας μιλήσει κατά την διάρκεια του Triathlon Clinic 2013 την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 στο Club Anima για την σημασία του εργομετρικού ελέγχου (δηλαδή της αξιολόγησης της αθλητικής απόδοσης) ως κρίσιμου παράγοντα για την γρήγορη αθλητική μας βελτίωση.

 

Η λέξη εργομετρικός έλεγχος η αξιολόγηση αθλητικής απόδοσης μπορεί να είναι σε κάποιους κάτι καινούργιο ή κάτι νέο, παρόλα αυτά εδώ και αρκετά χρόνια η επιστημονική αξιολόγηση αθλητικής απόδοση έχει μπει στην ζωή μας.

Η μέτρηση κάποιων παραμέτρων που αξιολογούν τη φυσική κατάσταση ήταν μέχρι και πριν από μερικά χρόνια προνόμιο των επαγγελματιών αθλητών, πλέον πολλές ακαδημίες & προπονητές με την ενημέρωση που υπάρχει μέσω (διαδικτύου , περιοδικά , βιβλία, κλ) έχουν πιστή για την χρησιμότητα αυτόν τον τεστ .

 

Τι είναι όμως εργομετρικός έλεγχος ?


O πλήρης εργομετρικός έλεγχος θεωρείται απαραίτητος και ιδιαίτερα χρήσιμος για τον καταρτισμό του προπονητικού προγράμματος και τη βελτιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης.  Αρχικά να τονίσουμε ότι ο εργομετρικός και εργαστηριακός έλεγχος αποτελούν μεγάλο εργαλείο δουλειάς για έναν προπονητή, ο οποίος ξέρει να δουλεύει βάσει των σύγχρονων απαιτήσεων του αθλητισμού και όχι εμπειρικά, επειδή κάποτε πέρασε ή μεγαλούργησε στα γήπεδα, διότι έτσι μπορεί να εστιάσει την προπόνηση στις ανάγκες του κάθε ποδοσφαιριστή

 

Η καταγραφή του αθλητικού προφίλ του αθλητικού ενός εφήβου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κίνητρο στον :

ü  Έλεγχος υγείας .

ü  Δημιουργία Αθλητικού Προφίλ .

ü   Καθοδήγηση προπονητικής κατεύθυνσης.

ü  Πρόβλεψη αγωνιστικής απόδοσης.

ü  Καταγραφή διαφόρων χαρακτηριστικών αθλητικής προσπάθειας.

ü  Σύγκριση αθλητικής απόδοσης ως κίνητρο.

 

Ανάμεσα σε αυτά που κατά κύριο λόγο ελέγχονται με αυτές τις εξετάσεις, είναι η φυσική κατάσταση, η πρόσληψη οξυγόνου από τον αθλητή και οι συγκεντρώσεις γαλακτικού οξέως στο αίμα του. Ουσιαστικά οι δείκτες αυτοί μας δείχνουν το πότε μπορεί να βγάλει άνετο 90λεπτο ένας ποδοσφαιριστής. Για παράδειγμα, μπορεί τον Οκτώβριο να είναι σ’ ένα 80%-90% της απόδοσης που έχει γενικότερα ή χρειάζεται εντατική δουλειά για 4-5 βδομάδες.

Από εκεί κι έπειτα υπάρχει ένα πλήθος κι άλλων παραμέτρων που εκφράζουν το επίπεδο της αθλητικής προετοιμασίας και ετοιμότητας των αθλητών όπως η αλτικότητα, η διαφορά δύναμης ανάμεσα των δυο ποδιών, η αξιολόγηση ταχύτητας με μπάλα και χωρίς μπάλα, ο έλεγχος ελαστικότητας κάτω άκρων καθώς και ανάλυση σωματικής σύστασης για τον έλεγχο BMI, BMR,  %λίπους, μυϊκή, μάζα, άλιπη μάζα, συνολικά υγρά, επιθυμητά φυσιολογικά όρια.

 

Αναλυτικά η παράμετροι που εξετάζονται κατά τον εργομετρικό έλεγχο είναι:

 

ü  Σύσταση σώματος: προσδιορισμός ποσοστού λίπους, άλιπης σωματικής μάζας, οστικής πυκνότητας, μυϊκής μάζας σωματικά υγρά, επίπεδα σωστής διατροφής.

ü  Μέτρηση βασικού μεταβολισμού : είναι το ημερήσιο πόσο θερμίδων που καταναλώνονται αποκλειστικά για τις ζωτικές λειτουργείς του σώματος. 

ü  Έλεγχος ελαστικότητας & αξιολόγηση στάση σώματος .

ü  Δύναμης κάτω άκρων.

ü  Αναλογία δύναμης δεξί & αριστερό πόδι.

ü  Καρδιοαναπνευστική αντοχή: Προσδιορισμός μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου,  μέγιστου παραγόμενου έργου επιθυμητά φυσιολογικά όρια .

ü  Έλεγχος ταχύτητας με φωτοκύτταρα σε μικρές & μεγάλες αποστάσεις με &  χωρίς μπάλα

ü  Καταγραφή της συγκέντρωσης του γαλακτικού οξέος στο αίμα: προσδιορισμός αναερόβιου οδού με ταυτόχρονη καταγραφή της καρδιακής συχνότητας από ηλεκτροκαρδιογράφο.

ü  Εντοπισμός ισχύος και καρδιακής συχνότητας στο αναερόβιο κατώφλι.

ü  Πλήρης αναπνευστικός και ηλεκτροκαρδιογραφικός έλεγχος στην άσκηση.

 

Κείμενο :Δρακογιαννόπουλος Ν. (www.lifergo.gr & Email :info@lifergo.gr)

Υπεύθυνος Εργομετρικής Αξιολόγησης

Προπονητήριο Ο.Α.Κ.Α, Αμαρυσίας Αρτέμιδος, 15125 Μαρούσι

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)