Ο Νίκος Δρακογιαννόπουλος –Υπεύθυνος Εργομετρικής Αξιολόγησης της Life Ergo- με έδρα το κλειστό προπονητήριο στο ΟΑΚΑ θα μας μιλήσει κατά την διάρκεια του Triathlon Clinic 2013 την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 στο Club Anima για την σημασία του εργομετρικού ελέγχου (δηλαδή της αξιολόγησης της αθλητικής απόδοσης) ως κρίσιμου παράγοντα για την γρήγορη αθλητική μας βελτίωση.
Η λέξη εργομετρικός έλεγχος η αξιολόγηση αθλητικής απόδοσης μπορεί να είναι σε κάποιους κάτι καινούργιο ή κάτι νέο, παρόλα αυτά εδώ και αρκετά χρόνια η επιστημονική αξιολόγηση αθλητικής απόδοση έχει μπει στην ζωή μας.
Η μέτρηση κάποιων παραμέτρων που αξιολογούν τη φυσική κατάσταση ήταν μέχρι και πριν από μερικά χρόνια προνόμιο των επαγγελματιών αθλητών, πλέον πολλές ακαδημίες & προπονητές με την ενημέρωση που υπάρχει μέσω (διαδικτύου , περιοδικά , βιβλία, κλ) έχουν πιστή για την χρησιμότητα αυτόν τον τεστ .
Τι είναι όμως εργομετρικός έλεγχος ?
O πλήρης εργομετρικός έλεγχος θεωρείται απαραίτητος και ιδιαίτερα χρήσιμος για τον καταρτισμό του προπονητικού προγράμματος και τη βελτιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης. Αρχικά να τονίσουμε ότι ο εργομετρικός και εργαστηριακός έλεγχος αποτελούν μεγάλο εργαλείο δουλειάς για έναν προπονητή, ο οποίος ξέρει να δουλεύει βάσει των σύγχρονων απαιτήσεων του αθλητισμού και όχι εμπειρικά, επειδή κάποτε πέρασε ή μεγαλούργησε στα γήπεδα, διότι έτσι μπορεί να εστιάσει την προπόνηση στις ανάγκες του κάθε ποδοσφαιριστή
Η καταγραφή του αθλητικού προφίλ του αθλητικού ενός εφήβου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κίνητρο στον :
ü Έλεγχος υγείας .
ü Δημιουργία Αθλητικού Προφίλ .
ü Καθοδήγηση προπονητικής κατεύθυνσης.
ü Πρόβλεψη αγωνιστικής απόδοσης.
ü Καταγραφή διαφόρων χαρακτηριστικών αθλητικής προσπάθειας.
ü Σύγκριση αθλητικής απόδοσης ως κίνητρο.
Ανάμεσα σε αυτά που κατά κύριο λόγο ελέγχονται με αυτές τις εξετάσεις, είναι η φυσική κατάσταση, η πρόσληψη οξυγόνου από τον αθλητή και οι συγκεντρώσεις γαλακτικού οξέως στο αίμα του. Ουσιαστικά οι δείκτες αυτοί μας δείχνουν το πότε μπορεί να βγάλει άνετο 90λεπτο ένας ποδοσφαιριστής. Για παράδειγμα, μπορεί τον Οκτώβριο να είναι σ’ ένα 80%-90% της απόδοσης που έχει γενικότερα ή χρειάζεται εντατική δουλειά για 4-5 βδομάδες.
Από εκεί κι έπειτα υπάρχει ένα πλήθος κι άλλων παραμέτρων που εκφράζουν το επίπεδο της αθλητικής προετοιμασίας και ετοιμότητας των αθλητών όπως η αλτικότητα, η διαφορά δύναμης ανάμεσα των δυο ποδιών, η αξιολόγηση ταχύτητας με μπάλα και χωρίς μπάλα, ο έλεγχος ελαστικότητας κάτω άκρων καθώς και ανάλυση σωματικής σύστασης για τον έλεγχο BMI, BMR, %λίπους, μυϊκή, μάζα, άλιπη μάζα, συνολικά υγρά, επιθυμητά φυσιολογικά όρια.
Αναλυτικά η παράμετροι που εξετάζονται κατά τον εργομετρικό έλεγχο είναι:
ü Σύσταση σώματος: προσδιορισμός ποσοστού λίπους, άλιπης σωματικής μάζας, οστικής πυκνότητας, μυϊκής μάζας σωματικά υγρά, επίπεδα σωστής διατροφής.
ü Μέτρηση βασικού μεταβολισμού : είναι το ημερήσιο πόσο θερμίδων που καταναλώνονται αποκλειστικά για τις ζωτικές λειτουργείς του σώματος.
ü Έλεγχος ελαστικότητας & αξιολόγηση στάση σώματος .
ü Δύναμης κάτω άκρων.
ü Αναλογία δύναμης δεξί & αριστερό πόδι.
ü Καρδιοαναπνευστική αντοχή: Προσδιορισμός μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου, μέγιστου παραγόμενου έργου επιθυμητά φυσιολογικά όρια .
ü Έλεγχος ταχύτητας με φωτοκύτταρα σε μικρές & μεγάλες αποστάσεις με & χωρίς μπάλα
ü Καταγραφή της συγκέντρωσης του γαλακτικού οξέος στο αίμα: προσδιορισμός αναερόβιου οδού με ταυτόχρονη καταγραφή της καρδιακής συχνότητας από ηλεκτροκαρδιογράφο.
ü Εντοπισμός ισχύος και καρδιακής συχνότητας στο αναερόβιο κατώφλι.
ü Πλήρης αναπνευστικός και ηλεκτροκαρδιογραφικός έλεγχος στην άσκηση.
Κείμενο :Δρακογιαννόπουλος Ν. (www.lifergo.gr & Email :info@lifergo.gr)
Υπεύθυνος Εργομετρικής Αξιολόγησης
Προπονητήριο Ο.Α.Κ.Α, Αμαρυσίας Αρτέμιδος, 15125 Μαρούσι