Ας στηρίξουμε το έργο των διοργανωτών!

Σε αθλητική ιστοσελίδα αναγράφηκε ότι ο διοργανωτής του διάθλου που έλαβε χώρα την προηγούμενη χώρα την προηγούμενη Κυριακή δεν κατάφερε να πάρει άδεια από την Ποδηλατική Ομοσπονδία.

Σε απάντηση αυτού του δημοσιεύματος και σχετικού δικού μας ρεπορτάζ (παραθέτουμε την απάντηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας στους διοργανωτές) προκύπτει ότι το παραπάνω είναι τελείως ανακριβές.

Θα θέλαμε να παρακαλέσουμε όλους να μη διαδίδουν και να μη δημοσιεύουν ανακρίβειες δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις που βλάπτουν οικονομικά, επικοινωνιακά και ηθικά τους διοργανωτές και κυρίως παρεμποδίζουν την προσπάθεια ανάπτυξης του αθλήματος.

Δυστυχώς ορισμένοι στερούνται οποιασδήποτε δημοσιογραφικής δεοντολογίας δεν κάνουν ολοκληρωμένη δημοσιογραφική έρευνα και εξακολουθούν να παραπληροφορούν, ελπίζουμε όχι από προσωπικό συμφέρον :

1. Σύμφωνα με το αυστηρό γράμμα του  ΚΟΚ οποιοσδήποτε διοργανωτής, συμπεριλαμβανομένου και της Ομοσπονδίας Τριάθλου, διοργανώνει αγώνες ποδηλασίας οφείλει να πάρει άδεια από την Ποδηλατική Ομοσπονδία Ελλάδας (κώδικας οδικής κυκλοφορίας άρθρο 49). Αυτό γίνεται για κάθε αγώνα που διοργωνώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου. Συνεπώς η τροχαία δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την άδεια της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου.

2. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας έστειλε ένα πάρα πολύ σημαντικό έγγραφο, το οποίο αποτελεί τεκμήριο για όλους τους διοργανωτές. Αναφέρει στο έγγραφο ότι σε συννενόηση με την Τροχαία Αττικής δεν χρειάζεται να υπάρχει έγκριση της τεχνικής επιτροπής για ποδηλατική εκδήλωση λαικού χαρακτήρα. Παρακαλούνται όλοι οι διοργανωτές να κρατήσουν αυτό το τόσο σημαντικό έγγραφο που δημιουργεί προηγούμενο.

3. Ερχεται η Ομοσπονδία Τριάθλου, μέσω της οποίας η συγκεκριμένη ιστοσελίδα προμηθεύτηκε τα έγγραφα  και πιέζει την Ομοσπονδία Ποδηλασίας να απαντήσει αρνητικά πείθοντας τον πρόεδρο και τον γραμματέα ότι πρόκειται για αγωνιστικού χαρακτήρα αγώνα.

(Σημείωση :Αξίζουν συγχαρητήρια στους συντάκτες της συγκεκριμένης αθλητικής ιστοσελίδας η οποία σε χρόνο dt κατάφερε να προμηθευτεί τα έγγραφα από την Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου και να τα συμπεριλάβει  στην απάντησή της υπερασπιζόμενη την αξιοπιστία της. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε περισσότερο αντιληφθήκαμε σε ποιους έχετε άμεση πρόσβαση και ποιους με τόσο πάθος θέλετε να προβάλλετε και να εξυπηρετήσετε). Είναι διαφορετικό να ασκείς δημοσιογραφική εργασία και άλλο να είσαι γραφείο τύπου ενός οργανισμού.

4. Οταν λέμε δημοσιογραφικό ρεπορτάζ δεν εννοούμε να επικοινωνούμε με τους φίλους μας αλλά με όλες τις πλευρές.  Λοιπόν συντάκτες μας έχουν κατά καιρούς επικοινωνήσει τόσο με την ΓΓΑ όσο και με την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας όσο και με διευθύνσεις Τροχαίας, Λιμενικού.

Τι προκύπτει λοιπόν από αυτή την δημοσιογραφική έρευνα την οποία διενεργούμε για πολλούς μήνες :

Α. Η ΓΓΑ χαρακτηρίζει ως “αγωνιστικού χαρακτήρα” τους αγώνες που μπορούν να δώσουν προνόμια στους νικητές και προνόμια εννοεί η ΓΓΑ μεταξύ άλλων: προνόμια εισαγωγής σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, αναγνώριση πανελλήνιου ρεκόρ κ.λπ.

Όπως μας είπαν από το τμήμα “Λοιπών Αθλημάτων” της Διεύθυνσης Αθλητισμού της ΓΓΑ η κάθε ιδιωτική εταιρεία μπορεί να διοργανώσει αγώνα. Από την στιγμή που δεν διοργανώνεται από σωματείο μέλος της Ομσοπονδίας δεν είναι/ χαρακτηρίζεται αγωνιστικού χαρακτήρα και συνεπώς η ΓΓΑ δεν μπορεί/ ενδιαφέρεται να απαγορεύσει τον αγώνα.

Αυτό το είχαν εξηγήσει τόσο στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου όσο και στους ιδιώτες διοργανωτές μεταξύ των οποίων και στην κυρία Μαρί Λοτέ, σε εμάς  και στον κ. Κοτσιόπουλο καθώς και στους διοργανωτές από πολλά μέρη της Ελλάδας.

Επιμείναμε να μας πουν εάν υπάρχει κάποια παραβίαση του αθλητικού νόμου και εάν είναι παρόνομοι οι διοργανωτές. Η απάντηση ήταν κατηγορηματική. Οχι και εμφατικά μας είπαν ότι το έχουν εξηγήσει στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου και όταν τους ρωτήσαμε γιατί η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου επικαλείται παραβίαση του αθλητικού νόμου μας είπαν “Δεν υπάρχει καμία νομική παράβαση”.

Να επαναλάβουμε δηλώσεις πρώην ΓΓΑ σύμφωνα με τις οποίες έχουν αναλύσει για ποιους λόγους έχουν τοποθετήσει το Τρίαθλο στα αθλήματα Ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Β. Από την Ομοσπονδία Ποδηλασίας αφού μας εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τα εξώδικα που τους έχει στείλει η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου και μας εξήγησαν ότι δεν μπορούν να εγκρίνουν αγώνα Τριάθλου παρά μόνο το ποδηλατικό σκέλος μίας αθλητικής εκδήλωσης όπως άλλωστε κάνουν και με την Ελληνική ομοσπονδία τριάθλου. Επίσης μας είπαν ότι στηρίζουν την κάθε ποδηλατική εκδήλωση και μας είπαν ότι δεν νομίζουν ότι θα μας ζητήσει έγκριση δική τους η Τροχαία ε’άν πρόκειται για εκδήλωση κάτω από την αιγίδα του Δήμου ή ακόμα και να μην είναι κάτω από την έγκριση του δήμου. Επίσης μας εξήγησαν με πολύ ευγένεια τι μπορεί να κάνει ένας διοργανωτής για να μην αντιμετωπίσει γραφεικρατικού τύπου προβλήματα με την ομοσπονδόια τριάθλου.

Γ. Με αρκετές διευθύνσεις τροχαίας που επικοινωνήσαμε μας εξήγησαν ότι δεν είναι απαραίτητη η έγκριση από Ομοσπονδίες καθώς και ότι η έγκριση της Ομοσπονδίας Ποδηλασίας δεν τους δεσμεύει σε τίποτα. Οπως μας εξήγησαν σε πολλές περιπτώσεις έχουν αρνηθεί την διεξαγωγή ποδηλατικού αγώνα παρότι είχαν την έγκριση της Ομοσπονδίας Ποδηλασίας. Εχουν αρνηθεί τόσο στην Ελληνική Ομσοσπονδία Τριάθλου πάρα πολλές φορές όσο και σε ποδηλατικά σωματεία αλλά και ακόμα στην Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας την τέλεση ποδηλατικού αγώνα.

Την τελική απόφαση την έχουν εκείνοι είτε υπάρχει είτε όχι η απόφαση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας. 

Δ. Την ημέρα του αγώνα η Τροχαία ύστερα από καταγγελία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου έδωσε το παρών στο σημείο του αγώνα και βέβαια έδωσε την άδεια να γίνει ο αγώνας. Μάλιστα ήμασταν μπροστά  και είδαμε και ακούσαμε τους αστυνομικούς να σχολιάζουν αρνητικά τις καταγγελίες οι οποίες τους υποχρεώσαν να δώσουν το παρών στην εκκίνηση.

5. Το άρθρο συγκεκριμένης ιστοσελίδας αναφέρει

“Δυστυχώς η διοργάνωση υπό τον τίτλο “Λαϊκοί Αγώνες ποδηλασίας σε συνδυασμό με τρέξιμο” δεν κατάφερε να πάρει αιγίδα ούτε από την Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, ούτε από την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας και έτσι δεν δόθηκε άδεια από την τροχαία για αγωνιστική δραστηριότητα στην ποδηλατική διαδρομή που είχε ανακοινωθεί. Τελικά το ποδηλατικό σκέλος άλλαξε διαδρομή και έγινε στον κλειστό χώρο του ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου”.


Με λίγα λόγια το άρθρο δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι για να γίνει αγώνας τριάθλου πρέπει να τελεί κάτω από την αιγίδα μίας από τις δύο ομοσπονδίες. Ευελπιστούμε ότι στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα δεν γνωρίζουν να χειρίζονται την ελληνική γλώσσα καλά ή απλά αγνοούν την νομοθεσία…Αλλιώς είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθούν εσκεμμένα να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις.

Επίσης μας αναγκάζουν να κάνουμε περίεργους συνειρμούς λόγω της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής που δημοσίευασαν το άρθρο.

Να σημειώσουμε ότι οι διοργανωτές πριν από λίγες μέρες έχουν λάβει από την Ελληνική Ομοσπονδία ένας συμβόλαιο το οποίο καλούνται να υπογράψουν και στο οποίο τους έχει ζητηθεί :

A. Να καταβάλουν το 40% των μικτών εσόδων του αγώνα

Β. Να καταβάλουν 1000 ευρώ για την ηλεκτρονική χρονομέτρηση την οποία έχει “επιλέξει/ εγκρίνει” η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου

Γ. Να φιλοξενήσουν σε πολυτελή ξενοδοχεία τα μέλη της ομοσπονδίας κ.λπ.

Με λίγα λόγια ή υπογράφεις το συμβόλαιο που σου προτείνω ή δεν σου δίνω έγκριση. Θα σου κάνω πόλεμο μέχρι να δεχτείς τους εμπορικούς μου  όρους.

Ο νοών νοείτω

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)