Ενόργανη & ρυθμική γυμναστική : Θυσιάζουν την υγεία τους για τη νίκη!

Οι αθλητές και αθλήτριες ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής έχουν σημαντικές παρενέργειες στην ανάπτυξή τους, προκειμένου να πετύχουν.

Υψηλό είναι το τίμημα που πληρώνουν οι αθλητές της ενόργανης και της ρυθμικής γυμναστικής, όσον αφορά τη σωματική και την ψυχική τους υγεία, και ειδικότερα τα παιδιά που ασχολούνται συστηματικά με τα αθλήματα αυτά. Μεταξύ άλλων, επιβραδύνεται σημαντικά η σωματική ανάπτυξή τους, καθυστερεί η εμφάνιση της εφηβείας και παρεμποδίζεται η σκελετική τους ωρίμανση.

Στα ανησυχητικά αυτά συμπεράσματα καταλήγει έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών, με επικεφαλής τον Νεοκλή Γεωργόπουλο, επίκουρο καθηγητή Ενδοκρινολογίας Αναπαραγωγής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, και τον Κώστα Μάρκου, αναπληρωτή καθηγητή Ενδοκρινολογίας της Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ερευνα

Την τελευταία δεκαπενταετία, η εν λόγω ερευνητική ομάδα, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG), μελέτησε την επίδραση του άγχους και της έντονης φυσικής άσκησης στη σωματική και οστική ανάπτυξη, στην έναρξη και εξέλιξη της εφηβείας και στην ωρίμανση της αναπαραγωγικής λειτουργίας σε υψηλού επιπέδου αθλητές της ενόργανης και της ρυθμικής γυμναστικής.

Στη ρυθμική γυμναστική, η επιβράδυνση της ανάπτυξης εξισορροπούνταν από την καθυστερημένη εμφάνιση της εφηβείας και το τελικό ανάστημα έμενε ανεπηρέαστο. Αντίθετα, στην ενόργανη γυμναστική, όπου η σωματική καταπόνηση είναι μεγαλύτερη, στα παιδιά που ασκούνταν συνολικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το τελικό ανάστημα ήταν μικρότερο από το γενετικά καθορισμένο, και στα δύο φύλα, με μεγαλύτερη υστέρηση στα αγόρια. Και στα δύο αυτά αθλήματα υπήρχε χαμηλό ποσοστό λίπους στο σώμα των αθλητών, καταδεικνύοντας την ύπαρξη ενεργειακού ελλείμματος, που ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης κατανάλωσης ενέργειας, από τη μία πλευρά, και της χαμηλής πρόσληψης θερμίδων από την άλλη.

Επιπτώσεις

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στις αθλήτριες το έντονο άγχος οδηγούσε σε απώλεια του καθημερινού ρυθμού έκκρισης της κορτιζόλης και σε διαταραχή των ορμονών του λιπώδους ιστού, με μείωση της έκκρισης της λεπτίνης και αύξηση της έκκρισης της αντιπονεκτίνης. Η έντονη σωματική αύξηση και το αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο επέφεραν την παράταση της προεφηβικής περιόδου και την καθυστέρηση της εφηβείας, η οποία ακολουθούσε πιστά όχι την ηλικία του παιδιού, αλλά την οστική του ηλικία, με αποτέλεσμα να καθυστερεί σημαντικά η έναρξη της εμμήνου ρύσεως.

Η σωματική άσκηση επηρέαζε θετικά την οστική μάζα, αλλά η καθυστέρηση έναρξης της εφηβείας την επηρέαζε αρνητικά. Η οστική μάζα σχεδόν διπλασιαζόταν στο χρονικό διάστημα που μεσολαβούσε από την έναρξη της ήβης μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή. Αυτή η αύξηση έπαιζε σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καταγμάτων στην ενηλικίωση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα, κατά τη διάρκεια της εφηβείας πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις αθλήτριες της ρυθμικής, οι οποίες -χωρίς ειδική ιατρική και προπονητική φροντίδα- κινδυνεύουν να οδηγηθούν αργότερα στην εμφάνιση της γυναικείας αθλητικής τριάδας, με διαταραχές ανωοθυλακορρηξίας, νευρογενή ανορεξία και οστεοπενία.

 Πηγή : www.enet.gr (Της ΒΟΥΛΑΣ ΚΟΥΛΙΣΟΠΟΥΛΟΥ)

Triathlon coach Giannis

Triathlon Coach

Σχόλιο Δικό μας  (Γιάννης Ψαρέλης- BSc, MSc, MBA, PhDc, Εκδότης TriathlonWorld.gr & Triathlon.gr)- Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην ερευνητική ομάδα και τη δημοσιογράφο που έγραψε το άρθρο. Πρέπει όλοι γονείς, προπονητές, δημοσιογράφοι αλλά και κυρίως η πολιτεία και οι ομοσπονδίες να σκύψουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι στο θέμα που είναι η πραγματικότητα στον ελληνικό αθλητισμό με την έντονη διείσδυση προπονητών και προπονητριών από τη Ρωσία και κράτη της πρώην ανατολικής Ευρώπης.

Θεωρούμε ότι παρόμοιες έρευνες οφείλουν να γίνουν σε πολλά αθλήματα ιδίως σε εκείνα που οι αθλητές κάνουν πρωταθλητισμό πριν την ενηλικίωσή τους.

Triathlon Coach

Triathlon Coach

www.cyc;ingworld.gr

www.cyclingworld.gr

Triathlon eshop

Triathlon eshop it’s all about swim bike run

Cycling Culture

Cycling

Christmas Gifts for Triathletes

Christmas Gifts for Triathletes

Εξοπλισμός Τριάθλου

Εξοπλισμός Τριάθλου

Corporate Triathlon Program

Corporate Triathlon Program

Summary
Ενόργανη & ρυθμική γυμναστική
Article Name
Ενόργανη & ρυθμική γυμναστική
Description
Οι αθλητές και αθλήτριες ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής έχουν σημαντικές παρενέργειες στην ανάπτυξή τους, προκειμένου να πετύχουν. Υψηλό είναι το τίμημα που πληρώνουν οι αθλητές της ενόργανης και της ρυθμικής γυμναστικής, όσον αφορά τη σωματική και την ψυχική τους υγεία, και ειδικότερα τα παιδιά που ασχολούνται συστηματικά με τα αθλήματα αυτά. Μεταξύ άλλων, επιβραδύνεται σημαντικά η σωματική ανάπτυξή τους, καθυστερεί η εμφάνιση της εφηβείας και παρεμποδίζεται η σκελετική τους ωρίμανση.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)