Αγώνες Τριάθλου & Διάθλου 2017: Δίαθλο Αρχαίας Ολυμπίας

Δίαθλο Αρχαίας Ολυμπίας & Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Διάθλου (Τρέξιμο – Ποδηλασία – Τρέξιμο)  Ε/Ν , Π/Κ , ΠΠ/ΠΚ 2017

 

Με απόλυτη επιτυχία και ανοιξιάτικο κλίμα διεξήχθη χτες, Κυριακή 12/03, το Δίαθλο Αρχαίας Ολυμπίας 2017 & παράλληλα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Διάθλου Εφήβων/Νεανίδων, Παίδων/Κορασίδων, Παμπαίδων/Παγκορασίδων 2017, μια διοργάνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου (Ε.Ο.ΤΡΙ.), του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και του Ναυτικού Ομίλου Κυπαρισσίας.

 

Με σύμμαχο τον καιρό, οι συμμετέχοντες απόλαυσαν τη διοργάνωση με τον ήλιο στο πλευρό τους να δίνει μια ακόμα πιο όμορφη χροιά στον ιερό τόπο. Το μεγαλύτερο μέρος των 5 χιλιομέτρων του τρεξίματος έγινε μέσα στην πόλη με τη ζώνη αλλαγής για το ποδήλατο να περιμένει στην είσοδο της Ολυμπιακής Επιτροπής, περνώντας ανηφορικά πάνω από το αρχαίο στάδιο, με το μεγαλείο του να σε συνεπαίρνει, ρίχνοντας μόλις μια ματιά δίπλα σου. Η διαδρομή των 20 χιλιομέτρων με το ποδήλατο είχε κυκλική κατεύθυνση προς τη Λιναριά και πίσω, 2 κύκλους από 10 χιλιόμετρα ο καθένας. Ο αγώνας ολοκληρωνόταν με τα 2,5 χιλιόμετρα επιστροφής πίσω και μέσα στην πόλη, με την αίσθηση, πια, του αθλούμενου ότι έχει αγωνιστεί σε κάτι παραπάνω από απλό αγώνα!

 

Το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον, το πράσινο και την  ήσυχη, όχι βομβαρδισμένη από κόσμο και κτήρια Ολυμπία, έδωσε ιδιαίτερη νότα σ’ αυτόν τον αγώνα-γιορτή του Διάθλου. Οι μικρές ηλικιακά κατηγορίες και τα πολλά παιδιά που συμμετείχαν στον αγώνα είχαν την ευκαιρία να έρθουν «βιωματικά» σε επαφή με όλες τις αξίες του Ολυμπιακού Ιδεώδους και να αισθανθούν κομμάτι της ιστορίας που διδάσκονται από τα βιβλία τους.

 

Στη Γενική Κατηγορία Ανδρών την πρώτη θέση κατέλαβε ο Γρηγόρης Σκουλαρίκης με χρόνο 57:12:0, ενώ στη δεύτερη θέση ήρθε ο Αλέξανδρος Μπενέκος σε χρόνο 1:01:31 και στην τρίτη θέση ο Χρήστος Πουρνάρας με 1:03.12. Στη Γενική Κατηγορία Γυναικών νικήτρια ήταν η Μαριλού Καζαμαριώτη, η οποία ήταν και η νικήτρια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων, σημειώνοντας χρόνο 1:08:23. Δεύτερη γυναίκα στη Γενική Κατηγορία η Κατερίνα Φιλιππίδου με χρόνο 1:10:51 και η τριάδα κλείνει με τη Dianne Vatis που τερμάτισε σε 1:12:34.

Τη σκυταλοδρομία κέρδισε η ομάδα του Φιλαθλητικού σε χρόνο 1:05:23 με τον Μαρίνο Τσούκα και τον Διονύση Τσούρα να την απαρτίζουν.

 

Στις κατηγορίες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, έλαμψαν τα αστέρια του μέλλοντος. Στην Κατηγορία των Εφήβων, νικητής του αγώνα ήταν ο Άγγελος Μαυρογιάννης με χρόνο 57:26.4. Δεύτερος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων ο Νίκος Πονηρέας με 1:01:41 και τρίτος ο  Βασίλειος Παππάς με χρόνο 1:09:06. Άτυχος την μέρας ήταν ο πρωταθλητής εφήβων στο τρίαθλο Γιώργος Λάβδας, που ήταν στην πρωτοπορία με τον Μαυρογιάννη στο πρώτο τρέξιμο, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.

 

Στις Νεάνιδες πρώτη ήταν η Μαριλού Καζαμαριώτη  (1:08:23) και δεύτερη η Μελτέμ Αχμέτ, η οποία χαρακτηρίστηκε ως η “ηρωίδα της ημέρας”, καθώς έκανε ολόκληρο το ποδηλατικό σκέλος με σκασμένο λάστιχο και τερματίζοντας συνολικά σε 1:31:26. Είχε έρθει από την Ξάνθη για αυτόν τον αγώνα και η εγκατάλειψη δεν ήταν στις επιλογές της.

 

Στην Κατηγορία των Παίδων Α’ νικητής του αγώνα ήταν ο Luis Woodgate με χρόνο 32:35:3, ενώ νικήτρια στις Κορασίδες Α’ η Robyn Woodgate με χρόνο 38:29.7. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της κατηγορίας των Παίδων Β’ νικητής αναδείχτηκε ο Λουτσιάν Ιγκνάτ με χρόνο 37:34:1 και, αντίστοιχα, στην κατηγορία των Κορασίδων Β΄ η Νιόβη Κουβαρά με 36:55:3. Στους Παμπαίδες Α’ την πρώτη θέση κατέλαβε ο Γιώργος Αρνόκουρος σημειώνοντας χρόνο 26:03:4 και στις Παγκορασίδες Α’ η Βούλα Ράπτη με χρόνο 31:27:5. Τέλος, στην κατηγορία των Παμπαίδων Β’ νικητής ήταν ο Νικόλαος Τσιρδήμος  με χρόνο 33:44:4.

 

Στα πλαίσια της διοργάνωσης και παράλληλα με τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα διεξήχθησαν και αναπτυξιακοί παιδικοί αγώνες τρεξίματος και διάθλου με δεκάδες συμμετοχές από την τοπική κοινωνία.

 

Συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές που συμμετείχαν στη διοργάνωση και ευχαριστούμε όσους συνεισέφεραν στην άρτια διοργάνωση.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)