Ντόπινγκ :Αναφορά των Ανεξαρτήτων Παρατηρητών (Independent Observers Report)

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Γιάννης Ψαρέλης (BSc, MSc, MBA) Προπονητής Τριάθλου (Κινητό : 6937179260 & Email : smartsportcoach@hotmail.com)

Αναφορά των Ανεξαρτήτων Παρατηρητών (Independent Observers Report)

1.Εισαγωγή

«H WADA (World Anti-Doping Agency) με την υποστήριξη της ΔΟΕ, δημιούργησε, για πρώτη φορά, το Γραφείο του Ανεξάρτητου Παρατηρητή.

Η δημιουργία του Γραφείου του Ανεξάρτητου Παρατηρητή ήταν ένα κρίσιμο βήμα στο να δείξουμε την διαφάνεια της διαδικασίας του αντί-ντόπινγκ κοντρόλ στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Ο αντικειμενικός σκοπός του Ανεξάρτητου παρατηρητή είναι να διασφαλίσει ότι η διαδικασία του αντί-ντόπινγκ κοντρόλ είναι δίκαιη/ αντικειμενική αλλά και θεωρείται δίκαιη/ αντικειμενική διαμέσου των ανεξάρτητων παρατηρήσεων και αναφορών.»

 

Παρατηρήσεις

  • Πριν τους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες πρέπει να δοθεί χρόνος ώστε  να σχεδιασθούν και να συντονισθούν τα προγράμματα των ελέγχων που γίνονται πριν την έναρξη των αγώνων. Ταυτόχρονα πρέπει να δοθούν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις για να γίνουν αυτοί οι έλεγχοι.
  • Έγιναν 2700 έλεγχοι πριν και κατά την διάρκεια των αγώνων (περίπου 25% των αθλητών πέρασαν έλεγχο). Πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός/ ποσοστό των ελέγχων αναφορικά με τα ομαδικά αθλήματα. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη  ισότητα μεταξύ των ατομικών και ομαδικών αθλημάτων. Προτείνεται ο έλεγχος όλων των μελών των νικητριών ομάδων. Οι υπόλοιπες ομάδες πρέπει να ελέγχονται σε τυχαία βάση με φθίνουσα βάση (50% της 2ης ομάδας, το 25% της 3ης – 4ης ομάδας…)
  • Υπήρχε μεγάλος αριθμός θεραπευτικών αγωγών που δηλώθηκαν (618 περιπτώσεις βήτα-2 ανταγωνιστών δηλώθηκαν- οι 561 από αυτές αφορούσαν salbutamol, 38 terbutaline, 19 sameterol, 75 συνδυασμού των παραπάνω ουσιών). Στην Ατλάντα υπήρχαν 383 περιπτώσεις. Παρότι όλες οι Ομοσπονδίες είχαν περιπτώσεις θεραπευτικών αγωγών το 60% των περιπτώσεων αφορούσαν FINA, IAAF, UCI και FISA. Προτείνεται ότι η Ιατρική Επιτροπή της ΔΟΕ διεξαγάγει άμεσα μία μελέτη σχετικά με τις θεραπευτικές αγωγές και τα συμπληρώματα που δήλωσαν οι αθλητές κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων του Σίδνευ ώστε να γίνουν κάποιες προτάσεις. Ίσως χρειαστεί να γίνει αναθεώρηση της λίστας των απαγορευμένων ουσιών και να αναπτυχθούν πιο κατάλληλες στρατηγικές.
  • Όταν γίνεται έλεγχος αίματος, προτείνεται ώστε ο αθλητής να λαμβάνει αντίγραφο της κανονικής ανάλυσης αίματος, ώστε να την χρησιμοποιεί για ιατρικούς λόγους.
  • Υπήρξε μεγάλο πρόβλημα με την χαοτική κατάσταση που επικρατούσε στην μικτή ζώνη.  Δεν μπορούν να γίνουν πολλά σε αυτό τον τομέα παρά μόνο να  προετοιμασθούν και να προπονηθούν οι συντονιστές των συνοδών και οι συνοδοί για αυτές τις περιπτώσεις.
  • Οι σταθμοί αντί-ντόπινγκ κοντρόλ στις αθλητικές εγκαταστάσεις θεωρούνται καλοί ή πολύ καλοί. Εξαίρεση αποτελεί το Sydney Football Ground, o σταθμός του οποίου θεωρείται τελείως ακατάλληλος. Ο σταθμός του Σταδίου του Baseball θεωρείται λιγότερο από 100% κατάλληλος : βρισκόταν σε ένα απομονωμένο μέρος του κτηρίου,  μακριά από την μικτή ζώνη. Το Aquatics Centre μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο για το τι πρέπει να είναι ο σταθμός αντί-ντόπινγκ κοντρόλ : ήταν αρκετά ευρύχωρος, φωτεινός και παρείχε κάτι παραπάνω από αρκετή απομόνωση στους αθλητές και στους υπαλλήλους του αντί-ντόπινγκ κοντρόλ για την συλλογή των δειγμάτων. Στο National stadium (όπου ακόμα και 35 αθλητές υποβάλλονταν σε έλεγχο στο τέλος ενός session) το προσωπικό και οι εγκαταστάσεις αντεπεξήλθαν στον μεγάλο αριθμό των ελέγχων.
  • Οι εγκαταστάσεις σε εγκαταστάσεις που τροποποιήθηκαν ώστε να στεγάσουν αθλήματα  (κυρίως αυτά στο Darling Harbour) δεν ήταν τόσο καλές.
  • Πολλές από τις προσωρινές εγκαταστάσεις, όπως της τοξοβολίας , είχαν  μη επαρκείς σταθμούς. Πολλοί από αυτούς τους σταθμούς στεγάζονταν σε τέντες και στις ζεστές ημέρες, υπήρχε πρόβλημα ώστε να κρατηθούν οι σταθμοί σε σωστή θερμοκρασία (keep the station relatively cool) παρά την χρησιμοποίηση ανεμιστήρων.
  • Οι συνοδοί έκαναν την δουλειά τους με πολύ επαγγελματικό τρόπο. Παρατηρήθηκε μία περίπτωση : Στο Taekwondo, μετά τον υποχρεωτικό έλεγχο εξοπλισμό (Uniform control), ένας αθλητής πήγε για κάποια λεπτά σε κοντινά αποδυτήρια και ο συνοδός παρέμεινε απ΄έξω.
  • Η χρησιμοποίηση λουκέτων στα ψυγεία στους σταθμούς ήταν μία καινοτομία στο Σίδνευ που πρέπει να συνεχισθεί.
  • Παρατηρήθηκε ότι κάποιοι αθλητές ήθελαν να κάνουν ντους, και αυτή η άδεια δεν τους δόθηκε – όπως ορίζει το εγχειρίδιο.  Χρειάζεται να υπάρξει πιο σαφής διατύπωση αναφορικά με την χρησιμοποίηση ή όχι των ντους από τους αθλητές μεταξύ το τέλος του αγωνίσματος/ αθλήματος και της διαδικασίας αντί – ντόπινγκ κοντρόλ.
  • Πρέπει να υπάρξει σαφής καταγραφή αναφορικά με την χρήση των κινητών τηλεφώνων στους σταθμούς
  • Ο αντί-ντόπινγκ κώδικας του Ολυμπιακού κινήματος (Olympic Movement’s Anti-doping Code – OMADC) και ο οδηγός του ντόπινγκ κοντρόλ της SOCOG (SOCOG’s Doping Control Guide for Sydney) έχουν κάποιες διαφορές. Προτείνεται  ότι η WADA ετοιμάσει ένα μόνο κείμενο / κώδικα, που θα αυξήσει την αρμονία (harmonisation) των διαφόρων Οργανισμών και Διοργανωτών ώστε να υπάρξουν κοινά συμφωνηθέντες διαδικασίες.

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)