«Έκλεισαν τα μάτια στο κύκλωμα του ντόπινγκ»

Αναδημοσίευση από www.nea.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ντοπαρίσματος Ελλήνων αθλητών είχε στα χέρια της η WΑDΑ, η οποία είχε ζητήσει την αύξηση των αιφνιδιαστικών ελέγχων προκειμένου να εντοπιστούν αθλητές για τους οποίους υπήρχε η υποψία πως παίρνουν μετάλλια με τη βοήθεια απαγορευμένων ουσιών.

Το «συνταγολόγιο» που έδωσε προπονητής σε αθλητή του και προέβλεπε συστηματική χρήση στεροειδών για 22 εβδομάδες βρέθηκε στα χέρια του μέλους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Γιάννη Ψαρέλη, ο οποίος και το έστειλε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WΑDΑ) το 2005. Για τη WΑDΑ ήταν η πρώτη γραπτή απόδειξη γι΄ αυτό που γνώριζε για πολλούς Έλληνες αθλητές- έπαιρναν αναβολικά, αλλά δύσκολα πιάνονταν στους ελέγχους.

«Πρόκειται για πρόγραμμα που δόθηκε για την προετοιμασία του αθλητή με στεροειδή αναβολικά για την αύξηση της τεστοστερόνης», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Ψαρέλης, ο οποίος υπήρξε και ελεγκτής αντιντόπινγκ για λογαριασμό διαφόρων ομοσπονδιών. Οι ουσίες που καλείται να πάρει ο αθλητής, όπως η ναδρολόνη και η μεθανδροστενολόνη, είναι ιδιαίτερα τοξικές. Κάτι που όπως φαίνεται το αποδέχονται και ο αθλητής και ο προπονητής. Το ειρωνικό στην υπόθεση είναι πως ο προπονητής αποκαλεί τη συστηματική χρήση αναβολικών «θεραπεία».

Η αποκάλυψη του «συνταγολογίου» σηματοδότησε την αύξηση των αιφνιδιαστικών ελέγχων σε Έλληνες αθλητές από τη WΑDΑ. «Κατά τη διάρκεια του προπονητικού κύκλου με αναβολικά, ο αθλητής που θέλει να κρυφτεί φεύγει για περιοχές όπου υπάρχει πιο ζεστό κλίμα, όπως η Νότια Αφρική, τα Κανάρια Νησιά, το Κατάρ», επισημαίνει ο κ. Ψαρέλης, που αποκαλύπτει πως «από το 2001 συγκεκριμένοι Έλληνες αθλητές είχαν μπει στο στόχαστρο της παγκόσμιας ομοσπονδίας αντιντόπινγκ.

Θέλουμε να τους πιάσουμε αλλά τους καλύπτουν, είναι το μόνιμο παράπονο της WΑDΑ».

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)