«Τα απανωτά κρούσματα δεν μπορεί να είναι απλή σύμπτωση

«Τα απανωτά κρούσματα δεν μπορεί να είναι απλή σύμπτωση»

Τρεις επιστήμονες μιλούν για τις επιπτώσεις της Μ3 στον οργανισμό των αθλητών

Η ουσία Μ3 είναι γνωστή από τις αρχές της δεκαετίας του 80, αν και μπήκε στις λίστες των απαγορευμένων ουσιών μόλις το 2001. «Αναδείχτηκε» στον σκοτεινό κόσμο του ντόπινγκ μέσα από την πρόσφατη υπόθεση της ελληνικής άρσης βαρών.

Στεροειδές με ενδείξεις για αύξηση της μυϊκής μάζας, η διαβόητη πλέον μεθυλτριενολόνη, κακός δαίμονας της ελληνικής άρσης βαρών και «μαύρη τρύπα» της αποστολής μας στο Πεκίνο, είναι περίπου εκατό φορές ισχυρότερη από τη τεστοστερόνη. Βλάβες στο συκώτι, ανάπτυξη καρκίνου, εμφράγματα, προσωρινή ανικανότητα και απώλεια σεξουαλικής διάθεσης είναι μερικές από τις συνήθεις «παράπλευρες απώλειες».

Οι υπερβολές στη δοσολογία απαγορεύονται αυστηρά, αφού ακόμα και με δόσεις 2 mg την ημέρα παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των ενζύμων στο ήπαρ με άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις.

«Τα τελευταία απανωτά κρούσματα στη χώρα μας δεν αποτελούν σύμπτωση. Η Δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει τους δρόμους της εγχώριας διακίνησης της Μ3, αφού η λήψη του συγκεκριμένου σκευάσματος από τον άνθρωπο είναι κάτι ανάμεσα σε ωμή βλακεία και εγκληματική ενέργεια, που εύκολα οδηγεί σε βαριές σωματικές βλάβες», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, κ. Χαρά Σπηλιοπούλου..

«Γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα τόσο για τον χρόνο ημιζωής (ο χρόνος παραμονής της ουσίας στον ανθρώπινο οργανισμό) όσο και για τις φαρμακολογικές επιδράσεις του συγκεκριμένου σκευάσματος. Είναι επομένως πιθανό να έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα για δύο κοντινά δείγματα, ανάλογα με τον ακριβή χρόνο λήψης, τον βαθμό ενυδάτωσης των αθλητών κ.λπ».

Καταγγελίες – σοκ
Στο μεταξύ, οι πληροφορίες για πρωτοφανή περιστατικά καταφτάνουν με καταιγιστικούς ρυθμούς στα δημοσιογραφικά γραφεία. Υπήρξε, λένε, γνωστός αθλητής στο ΟΑΚΑ που ούρησε στον ύπνο του μεγάλες ποσότητες αίματος. Υπάρχουν επίσης εξακριβωμένες ιστορίες από τον διεθνή χώρο που ακούγονται περίπου σαν επιστημονική φαντασία. Οι ανεξήγητοι θάνατοι νεαρών αθλητών κατά τη διάρκεια του ύπνου από καρδιακές επιπλοκές ανάγκασε τους υπεύθυνους κορυφαίων ομάδων της επαγγελματικής ποδηλασίας να τοποθετήσουν ολονύκτιους, κατάλληλα εκπαιδευμένους, «σκοπούς» στο προσκέφαλο των ταλαντούχων ποδηλατών.

«Στην εποχή μας ο καθαρός Ολυμπιονίκης είναι είδος προς εξαφάνιση. Εκεί μας οδήγησε το απελπισμένο κυνήγι της διάκρισης και της επίδοσης. Πάνω απ όλα τίθεται ένα θεμελιώδες ζήτημα ηθικής τάξης. Πέρα από τα μέτρα κατασταλτικού χαρακτήρα, τιμωρίες, αποκλεισμούς κ.λπ., οφείλουμε να προστατεύσουμε την υγεία των αθλητών. Τώρα, φαίνεται να αφήνει τόσο την αφρόκρεμα των πρωταθλητών – συμβόλων όσο και τη σιωπηλή πλειοψηφία των αθλουμένων στην τύχη της», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο καθηγητής αθλητιατρικής κ. Αστέριος Δεληγιάννης.

Πλήθος ερωτημάτων θέτει με την σειρά του ο κ. Ιωάννης Ψαρέλης, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και πρώην ελεγκτής WADA. «Σωρεία υπονοιών βαρύνει εδώ και χρόνια τους Ελληνες αθλητές που είτε δεν συνεργάζονται, αποφεύγοντας να δίνουν στοιχεία για το πού βρίσκονται σε δεδομένες χρονικές στιγμές, είτε προβαίνουν σε διάφορες αψυχολόγητες ενέργειες κατά τους ελέγχους.

Με άλλα λόγια, αρνούνται τα καθήκοντά τους απέναντι στις διαδικασίες, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα στους διεθνείς αθλητικούς κύκλους. Η WADA προχωρά σε έξυπνους, αιφνίδιους ελέγχους με τα γνωστά αποτελέσματα. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, όπως οι περισσότεροι Ελληνες εάν όλα αυτά γίνονται με τις πλάτες κάποιων. Οι ευθύνες βαρύνουν πολύ υψηλότερα κλιμάκια από αυτά των προπονητών και των προέδρων των ομοσπονδιών».

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)