Πηγή : Καθημερινή (16.09.2004)
Το κυνηγητό εκ μέρους των αποκαλούμενων «ιπτάμενων γιατρών», που εκτελούν ελέγχους ντόπινγκ, με τους αθλητές και τους προπονητές τους περιέγραψε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεσή του στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας ο «ιπτάμενος ελεγκτής» Γιάννης Ψαρέλης. O κ. Ψαρέλης, ελεγκτής της σουηδικής εταιρείας IDTM, υπήρξε αθλητής του τριάθλου και πρώην διευθυντής αγωνιστικού τομέα του ίδιου αθλήματος στον «Αθήνα 2004», θέση από την οποία απελύθη διότι η διοίκηση του «Αθήνα 2004» υιοθέτησε τις κατηγορίες του ΣΕΓΑΣ, σύμφωνα με τις οποίες οι «ιπτάμενοι» έλεγαν ψέματα ότι δεν έβρισκαν τους αθλητές.
Η κατάθεση του κ. Ψαρέλη ενώπιον των εισαγγελέων Σπύρου Μουζακίτη και Αθηνάς Θεοδωροπούλου, που χειρίζονται την έρευνα για το ντόπινγκ, διήρκεσε πάνω από επτά ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς τον ρώτησαν για τις διαδικασίες που ακολουθούνται στους ελέγχους ντόπινγκ, για τη χρήση των απαγορευμένων ουσιών και για τη μη ανταπόκριση των Κεντέρη και Θάνου στην κλήση της ΔΟΕ στις 12 Αυγούστου.
Σε δηλώσεις που είχε κάνει τον Αύγουστο στην «K», ο κ. Ψαρέλης είχε πει ότι υπάρχαν πολλά προβλήματα με τον εντοπισμό των Ελλήνων αθλητών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δήλωναν ως τόπο διαμονής το OAKA, ενώ την ίδια ώρα βρίσκονταν ακόμη και εκτός Ελλάδος. Στο πλαίσιο της δικαστικής διαμάχης Ψαρέλη – «Αθήνα 2004», ο δικηγόρος της τελευταίας είχε υποστηρίξει ότι ο Ψαρέλης είχε αναφέρει στην IAAF πως ιπτάμενοι ζήτησαν 14-18 αθλητές για αιφνιδιαστικό έλεγχο, εκ των οποίων εμφανίστηκαν τέσσερις. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και επίσημοι φορείς διατείνονταν ότι είχαν εμφανιστεί όλοι. O δικηγόρος του «Αθήνα 2004» παρέλειψε να αναφέρει στο δικαστήριο ότι η IAAF τότε είχε στείλει επίσημη επιστολή με την οποία στήριζε τον ελεγκτή.
Τον Αύγουστο, επίσης, ο κ. Ψαρέλης είχε δώσει συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ», στην οποία κατήγγελλε ότι έχει δεχθεί πιέσεις από αξιωματούχο του ΣΕΓΑΣ για να δώσει τη λίστα με τα ονόματα των αθλητών που θα υποβληθούν σε έλεγχο, ενώ το ίδιο είχε συμβεί και στο Γκραν Πρι της Αθήνας το 2002.
About triathlonworld
Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος.
Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών.
Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ.
Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους :
Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή),
Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester),
Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA),
Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies).
Προπονητής Τριάθλου
Προπονητής Τριάθλου
Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ).
Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου.
Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ.
Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού.
Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)